Rugbeschermer voor skiërs en snowboarders

Een rugbeschermer (ookwel backprotector) beschermt je (jawel) rug tijdens het skiën of snowboarden. Of eigenlijk beschermt deze je rug bij een val tijdens het skien of snowboarden. De laatste jaren is de populairiteit van rugbeschermers voor ski of snowboard doeleinde sterk toegenomen. Maar ondanks de toename in populairiteit gaat nog het merendeel van de Nederlandse skiers en snowboarders nog zonder rugbeschermer de piste op. Wij verdiepten ons in de rugbeschermer ski en snowboard technisch. Wat doet het? Heb je hem echt nodig? En waar let je op bij het kopen van een rugbeschermer voor de wintersport? Wij beantwoorden al je vragen in dit artikel.

 

Waarom een rugbeschermer bij ski of snowboard activiteiten?

Rugbeschermer ski

Tien jaar geleden droeg niemand een skihelm. Nu is de skihelm niet meer weg te denken uit de basisuitrusting van een wintersporter. Ondanks dat de meeste skiblessures niet aan de rug voorkomen, is het toch belangrijk om je rug te beschermen. Net als als met het hoofd, kan een val op je rug een catastrofale afloop hebben. Herstellen van een val op je ruggengraat kan maanden tot een leven lang duren. Zolang het skiën goed verloopt, merk je weinig van de risico’s.

Maar de combinatie van snelheid en zwaartekracht bij een afdaling kunnen tot nare ongelukken leiden. En je rug beschermen is daarbij geen overbodige luxe. Of de rugbeschermer voor skiërs en snowboarders over een paar jaar net zo gebruikelijk is als de skihelm durven we niet te zeggen. Maar we zien wel dat steeds meer wintersporters een rugbeschermer aanschaffen. En dat is een goede ontwikkeling.

Heb ik een rugbeschermer nodig?

Ga je met een hoge snelheid naar beneden?

Ook bij neerslag (sneeuw of regen) of mist?

Ski je wel eens naast de piste?

Of ga je soms het park in?

Als je één van bovenstaande vragen met ‘Ja’ beantwoord, dan is een rugbeschermer aan te raden voor jou. We zullen je niet adviseren om je hele lichaam te beschermen. Maar je hoofd en rug zijn, zoals eerder besproken, kwetsbaar tijdens de wintersport en van vitaal belang. En de nieuwste rugbeschermers zijn zo licht van gewicht dat je er tijdens het sporten geen hinder van ondervindt.

 

 

Rugbeschermer kopen, waar moet je op letten?

Als je een rugbeschermer voor de wintersport gaat kopen let dan op onderstaande punten.

De pasvorm.

De pasvorm is het belangrijkste aandachtspunt bij het kopen van een rugbeschermer. Je wil niet dat de beschermer bij het skiën of snowboarden je bewegingen beperkt. Je draagt de beschermer onder je jas, dus let ook op de warmte die de beschermer afgeeft. Heb je het vaak koud bij het skiën, dan is wat extra warmte niet zo erg. Maar als je transpireert op een gemiddelde skidag, kies dan een luchtig, liefst ademend model. De pasvorm moet daarbij zodoende aansluiten dat deze de nodige bescherming biedt. Dit betekend dat je ruggenwervel geheel bedekt moet worden tot onderaan je nek.

Combinatie en comfort met je skioutfit.

Neem een thermo shirt mee als je een rugbeschermer gaat passen. Een rugbeschermer draag je onder je jas, over je thermo ondergoed. Draag dus een thermo shirt als je een rugbeschermer past. Nog beter is om over de rugbeschermer je skijack of snowboardjas aan te trekken. Op die manier ervaar je hoe het daadwerkelijk tijdens de wintersport voelt om je backprotector aan te hebben. Maak tot slot wat ski bewegingen met de beschermer aan om na te gaan of je voldoende bewegingsvrijheid hebt.

Je ski style.

Kies de juiste variant beschermer bij jouw skigedrag. Wat voor skiër of boarder ben je? Als je op de piste blijft, heb je voldoende bescherming aan een rugbeschermer die alleen de ruggengraat beschermd. Maar als je off-piste gaat of in het park, overweeg dan een rugbeschermer die ook een deel van je schouders beslaat. Er zijn zelf harnassen die ook nog de ellebogen beschermen. Hieronder zie je verschillende beschermingsmogelijkheden.

Persoonlijke voorkeur.

En tot slot wat heeft je voorkeur, wat geeft je een zeker gevoel? Als je alleen maar op de piste blijft, maar meer zelfvertrouwen ervaart met een protector die je hele bovenlichaam bedekt. Koop dan vooral een protector die je hele bovenlichaam ook echt bedekt! Waarschijnlijk geeft dit je net dat beetje extra zelfvertrouwen waardoor je net weer wat lekkerder gaat skiën.

 

89,96 EUR
199,99 EUR

Rugbeschermer in rugzak

Als je een rugbeschermer echt niet lekker vindt zitten, maar toch je rug goed wil beschermen dan is er een alternatief. Er zijn speciale skirugzakken te koop met een geïntegreerde rugbeschermer. Het voordeel hiervan is, dat je de beschermer over je jas draagt. Hij draagt daardoor heel anders dan een rugbeschermer onder je jas.

Veel lawinerugzakken hebben een geïntegreerde backprotector. Maar ook reguliere rugzakken voor op de piste worden hiermee uitgerust. Hieronder hebben we enkele voorbeelden voor je uitgezocht.

 

179,95 EUR
179,95 EUR
169,95 EUR

Rugbeschermer in lawinerugzak

Als je van plan bent om off-piste te gaan skiën, bescherm jezelf dan goed met een investering in een lawinerugzak. De lawinerugzak zorgt ervoor dat je, in geval dat je overvallen wordt door een lawine, aan de bovenkant van de sneeuw blijft. Er zit een soort enorme ballon in de rugzak. Je gebruikt deze alleen in geval van een lawine door hem te activeren middels een hendel aan je rugzak. Voor off-piste skiërs is een lawine rugzak een life-saver. Ortovox heeft speciale lawinerugzakken voorzien van rugbescherming ontwikkeld. Deze State of Art rugzakken zijn alleen voor de echte poederfanaten! Enigszins een diepte investering, maar als er een prijs op je leven staat, dan valt het uiteindelijk ook wel weer mee.

699,95 EUR
719,95 EUR

Rugbeschermer voor kinderen

Kinderen zijn extra kwetsbaar. Zodra ze de kinderweide mogen verlaten gaat de hele piste voor ze open. Ze zien minder gevaar dan een volwassene en de paadjes naast de piste of door het bos lonken het hardst naar ze. Bochtjes draaien is saai, en voor je het weet gaat je kleine er als een kamikaze vandoor. Je zet natuurlijk direct de achtervolging in, maar kan je je tiener nog bijhouden? Ook als hij of zij een bospaadje pakt? Een ongeluk zit in een klein hoekje…

Een rugbeschermer is eigenlijk een must voor wie zijn wintersportende kinderen goed wil beschermen. Het hoeft niet meteen een diepte investering te zijn, maar het moet wel voldoende bescherming bieden. En hij moet comfortabel zitten, anders willen ze hem sowieso niet aan. We selecteerde een paar comfortabele en kwalitatief goede protectors voor kinderen:

99,95 EUR
34,99 EUR

Deze beschermers zijn ademend, comfortabel en beschermen je kind tegen schade aan de rug bij een val. De investering in deze beschermers is relatief klein en voorkomen, in geval van een ongeval, maandenlang leed en herstel.

Laat je kind de backprotector passen onder zijn of haar ski jas. Laat hem de armen bewegen alsof hij skistokken vast heeft. Als dit allemaal comfortabel gaat dan heb je de juiste protector gevonden. Natuurlijk is het altijd even wennen in het begin, dus laat je kind hem wel minimaal een half uur aanhouden om aan het ‘gevoel’ te wennen. Je kan je kind er ook voor de wintersport mee laten skateboarden, fietsen of skeeleren. Op die manier raakt je kind alvast gewend aan het gevoel van de protector op zijn lichaam en is het tijdens de wintersport niet helemaal nieuw meer.

Garantie op rugbeschermers

Een rugbeschermer gaat ongeveer vijf jaar mee. Ook bij minder intensief gebruik is het verstandig om hem na 5 jaar te vervangen omdat het materiaal zijn werking verliest. Net als met de skihelm, geldt ook voor de rugbeschermer dat je hem na een zware val moet vervangen. De betere merken geven daarom 2 jaar garantie op de beschermer. Maak je er binnen twee jaar een flinke val mee, dan wordt de protector kosteloos gerepareerd of vervangen. Merken die deze garantieregeling toepassen zijn EVOC en Komperdell.

 

Goedkope rugbeschermer kopen

Goedkoop is duurkoop zegt onze oud-Hollandse wijsheid. Maar in het geval van skibeschermer is goedkoop altijd nog beter dan geen koop. Alhoewel we bovenstaande rugbeschermers met zorg voor functionaliteit, veiligheid en betaalbaarheid hebben uitgezocht, hebben we ook een goedkoop alternatief.

Goedkopere varianten zijn eigenlijk altijd van hard materiaal. Ze kunnen daardoor beperkend zijn voor je bewegingsvrijheid en je kan het behoorlijk warm krijgen onder deze beschermers. Maar zoals eerder gezegd, ze beschermen wel. En dat is in ieder geval beter dan niks. Goedkopere beschermers vindt je onder andere bij Decathlon. Bij deze (online)shop kan je sowieso veel goedkoop wintersport materiaal vinden. Handig voor beginners, die nog niet zeker weten of de wintersport een blijvende interesse is (spoiler alert: ja, het is mega verslavend en je komt er nooit meer vanaf). Hoe dan ook, hier vast een technisch prima beschermende rugbeschermer voor relatief weinig geld.

 

 

Wed’ze
69,95 EUR