Ski jas

Je ski jas is een onmisbaar item in je ski uitrusting. Het uitzoeken van de ski jas vergt vaak veel tijd. Maar waar let je nou op bij het kopen van een ski jas? Wij krijgen hier vaak vragen over en helpen je graag verder. In dit artikel geven we je vier tips bij het kopen van een ski jas. Daarnaast benoemen we de belangrijkste extra’s en mogelijkheden. Zo kan je je vast voorbereiden voordat je gaat shoppen voor jouw perfecte ski jas. Daarmee kan je wintersport straks niet meer stuk.

Ski jas tip 1: Isolatie is belangrijk

Het ene moment sta je dicht op andere wintersporters in de lift, terwijl je het volgende moment in volle vaart door koude temperaturen naar beneden skiet. Tijdens beide moment wil je toch graag een comfortabele warmte voelen in je ski jas. Zorg daarom voor een ski jack met een goede isolatiewaarde. Vooral de gevoelstemperatuur op dagen waarop het vriest wordt vaak onderschat. Als je op zo’n dag in volle vaart naar beneden skiet, voelt het nog kouder.

Let bij de isolatie vooral op het materiaal van de binnenvoering van de ski-jas. De binnenvoering zorgt voor de isolatie van je ski jack. De warmte die je lichaam afgeeft blijft hierdoor in de jas. De jas geeft dus zelf geen warmte af. Uitzonderingen hierop zijn ski jassen met een voering van dons. Deze jassen zijn ontwikkeld voor optimale warmte. Als je bang bent om koud te worden, kies dan voor een jas met een binnenvoering van dons.

Ski jas tip 2: Let op de waterdichtheid

Naast isolatiewaarde is de waterdichtheid van de ski jas van groot belang. De waterdichtheid wordt aangegeven volgens eenheden in waterkolom. Hoe hoger dit getal, des te beter stoot de jas water van buiten af. Wil je een hoogwaardige ski jas aanschaffen, koop dat een jas met een waterkolom van minimaal 5.000 millimeter.

Let ook op de naden en ritsen van je nieuwe ski-jas. Naden en ritsen zijn de meest kwetsbare plekken als het gaat om waterdichtheid. Bij voorkeur heeft een ski jas getapete naden, deze zijn volledig waterdicht en beschermen tegen binnenkomende sneeuw, regen en wind.

Ski jas tip 3: Koop een jas van ademend materiaal

Het ademend vermogen van een ski jas wordt weergegeven in gram. Dit betreft dan het aantal gram vocht wat het ski jack maximaal op een dag door kan laten. Uiteraard gaat dit om de hoeveelheid vocht van binnen naar buiten. Tijdens het skiën of snowboarden transpireer je. Als dit vocht goed door de jas wordt afgevoerd, heb je hier geen last van. Wanneer een ski-jas niet goed ademt, koelt het transpiratievocht op je lichaam af en wordt je koud. Daarbij gaat je kleding aan je lichaam plakken, wat het skiën er niet prettiger op maakt. Om het ademend vermogen voor je eigen jas te bepalen zijn twee dingen van belang:

  • De mate van inspanning tijdens de wintersport
  • De mate van transpiratie

Als je weinig transpireert en weinig inspanning verricht dan is een jas met een ademend vermogen van 5.000 gram genoeg. Wanneer je meer inspanning gaat verrichten of van nature meer transpireert, neem dan een jas met een groter ademend vermogen.

Ski jas tip 4: Test je nieuwe ski jas op bewegingsvrijheid

Als je gaat shoppen voor een nieuw ski jack neem dan tijdens het passen de tijd om je bewegingsvrijheid te testen. Het ziet er misschien een beetje gek uit, maar beweeg je armen zoals je dat doet met skiën (buig vooral je armen naar binnen, sla ze over elkaar en maak wat overdreven loopbewegingen). Zo voorkom je dat je straks tijdens de wintersport ontdekt dat je mooie hippe ski jack helemaal niet lekker zit. Let ook op het gewicht van de jas. Hoe lichter de jas, des te groter het draagcomfort. Een zware last gaat op je lichaam drukken en zorgt voor extra gewicht wat je mee moet ‘sjouwen’.

Overige handige extra’s aan je ski jas

Naast bovenstaande must haves, zijn er nog wat handige extra’s die je misschien aan je ski jas zou willen. We noemen er hier een aantal waar we zelf waarde aan hechten. Zeker niet noodzakelijk, maar wel zo comfortabel.

Handige zakken

De meeste ski jassen zijn voorzien van een handig klein zakje in de mouw voor een skipas. Ideaal natuurlijk, omdat je niet je skipas tevoorschijn hoeft te halen op het moment dat je bij een skilift komt (inclusief geklungel met handschoenen). De meeste jassen zijn ook wel voorzien van een grote binnenzak waar je een (zonnebril) in kwijt kan. Sommige jassen hebben zelfs een speciaal vakje met een zachte voering voor je skibril. Of een fleece voering in de zakken aan de buitenkant om je handen in op te waren. Allemaal erg fijn!

Sneeuwvangers

Sneeuwvangers voorkomen dat er aan de open kanten van je ski jack sneeuw naar binnen kan komen. Meestal zitten deze aan de onderkant van je jas. Het zijn flappen die je strak om je lichaam kan sluiten, zodat de sneeuw niet tussen je jas en je lichaam in kan komen (bijvoorbeeld bij het vallen of bij het skiën in diepe sneeuw). Sommige soorten sneeuwvangers kan je aan je skibroek vastzetten. Zo is de ruimte tussen je ski jas en ski broek volledig afgesloten.

Binnen mouwen

Ook binnen mouwen beginnen steeds vaker voor te komen in ski jassen. De mouwen zijn nauwsluitend om de pols zodat er geen sneeuw via de mouw naar binnen kan. De mouwen sluiten tot onder de wanten of skihandschoenen. En in sommige gevallen zijn de mouwen voorzien van een opening voor de duim, waardoor ze tot over de handen getrokken kunnen worden. Het voordeel hiervan is, dat de mouwen niet omhoog glijden. Ook niet bij intensieve bewegingen.

Capuchon

We gebruiken hem zelden, maar op dagen waarop veel sneeuw valt, is het echt een pre. Een ruime capuchon kan je over je help heentrekken en voorkomt dat er sneeuw op je bril valt en zich daar verzameld totdat je niet meer doorheen kunt kijken. Tevens houdt het je nek warm op de koudste en meest gure dagen.

We hopen dat je met deze tips jouw ideale ski jas zal vinden.