Skibroek

Een wintersporter kan niet zonder skibroek. De redenen daarvoor zijn duidelijk, maar we zullen ze toch nog even snel noemen. Een goede skibroek biedt bescherming tegen de elementen en is daarom:

  • Waterdicht
  • Winddicht
  • Ademend

Er zijn verschillende soorten skibroeken voor verschillende omstandigheden. Welk soort skibroek voor jou het meest geschikt is hangt af van de omstandigheden waarin je wintersport en je eigen voorkeur. Deze zullen we hieronder verder toelichten.

Skibroeken voor dames

In de technische functies van een skibroek voor dames of heren zit geen verschil. Aan beide broeken worden dezelfde eisen gesteld. Het verschil tussen een damesskibroek en een herenskibroek zit hem voornamelijk in de pasvorm. Dames zijn (doorgaans) smaller en met meer vorm bij de heupen en billen gebouwd. Een skibroek voor dames is voor deze vrouwelijke vormen gemaakt. Dames kunnen tevens kiezen uit strakke skibroeken, stretch skibroeken of baggy skibroeken. Voor heren is de keuze in verschillende pasvormen daarentegen beperkter.

In het assortiment damesskibroeken zien we niet alleen hardshell broeken maar ook softshell varianten (omdat deze doorgaans rekbaarder zijn en dus strakker vallen). En tot slot zijn in het assortiment skibroeken voor dames naast zwarte skibroeken ook veel roze skibroeken en witte skibroeken te vinden.

Skibroek voor heren.

Heren skibroeken vinden we veelal in de hardshell variant en de gevoerde varianten. Het aanbod softshell skibroeken voor heren is aanzienlijk minder dan bij dames. Heren kiezen doorgaans minder snel voor flexibel en strak zittend materiaal om esthetische redenen. Het assortiment herenskibroeken bevat veel baggy broeken en ruim vallende modellen. Onder de Duitse merken vinden we dit seizoen wat nauwere modellen maar dat is meer uitzondering dan regel. De kleuren zijn wel, ook dit seizoen weer, ruimschoots vertegenwoordigd.

Skibroek voor kinderen

Een skibroek voor kinderen moet aan dezelfde eisen voldoen als een skibroek voor volwassenen. Voor een kinderskibroek wil je alleen een iets hogere waterdichtheid aanhouden. Een kinderskibroek moet een waterkolom tussen de 5.000 en 10.000 hebben. Kinderen hebben doorgaans net wat meer contact met de sneeuw dan volwassenen. Iets met de onweerstaanbaarheid van het witte poeder 😉

Een goede skibroek voor kinderen is kostbaar. En omdat kinderen snel groeien is daar iets op bedacht. Een meegroei broek. Dit zijn skibroeken waarbij de pijpen in lengte verstelbaar zijn. Je vindt dit concept onder andere bij deze skibroekbroek van Vaude en deze skibroek van Decathlon.

Tips bij het kopen van een ski broek

Volg bij het kopen van een skibroek onderstaande vijf aandachtspunten op. Zo weet je zeker dat je met de juiste broek thuiskomt.

1. Bepaal het type skibroek
2. Check de pasvorm van de broek
3. Let op de mate van waterdichtheid van de skibroek
4. Besteed aandacht aan extra elementen aan de broek
5. Bekijk het online aanbod

1. Verschillende type skibroeken

Er zijn verschillende type skibroeken voor verschillende omstandigheden verkrijgbaar. Houd dus naast je persoonlijke smaak ook rekening met de omstandigheden waarvoor het type broek bedoeld is. We zullen de verschillende type skibroeken hieronder kort toelichten.

Hardshell skibroek

Een hardshell skibroek is meestal van polyester of nylon gemaakt. Dit type broek is waterdicht, winddicht en ademend. Ze bieden bescherming tegen de elementen maar slechts een matige hoeveelheid warmte. Een hardshell skibroek is lichter en heeft meer bewegingsvrijheid dan een gevoerde skibroek.

Hardshell skibroeken zijn daardoor ideaal voor warmbloedige wintersporters of voor een wintersport in maart (zonnig weer met doorgaans hogere temperaturen dan in december of januari). Tevens zijn hardshell skibroeken de beste keuze voor beginnende snowboarders. Of voor andere type wintersporters die van plan zijn veel in de sneeuw te zitten.

Gevoerde skibroek

Een gevoerde skibroek heeft een waterdichte ‘shell’ en een gevoerde binnenkant. Doordat de broek gevoerd is, heeft deze een minder ademend vermogen dan een hardshell broek. Daarentegen biedt daarentegen wel meer warmte. Een gevoerde skibroek is dan ook ideaal voor de koudbloedige wintersporter (het type wat het snel koud heeft op de piste). Of voor gebruik tijdens een wintersport in december of januari.

Softshell skibroek

Een softshell skibroek is gemaakt van geweven stof en voelt daardoor ‘zachter’ aan dan een hardshell skibroek. Deze softshell skibroeken hebben doorgaans een groot ademend vermogen en bieden veel bewegingsvrijheid. Daarentegen zijn hardshell skibroeken vaak minder waterdicht dan hardshell varianten. Vanwege de flexibiliteit van het materiaal worden softshell skibroeken vaak gebruikt bij sportieve wintersportactiviteiten als langlaufen en tourskiën. Maar ook bij sportieve wintersporters op de piste zijn ze populair. Voor wintersport in maart of warmbloedige personen is een softshell skibroek een goede keuze. Voor natte omstandigheden, kan echter beter een ander type skibroek gekozen worden. Een andere reden voor wintersporters om een softshell skibroek te kopen is vaak de stijl. Doordat de broeken strak vallen en flexibel zijn zien ze er mooi uit.

2. De juiste pasvorm voor je skibroek

De pasvorm is net zo belangrijk als het type broek. Een goede pasvorm houdt in dat de broek blijft zi. ten zonder je bewegingen te belemmeren. Met name bij je heupen en knieën heb je voldoende begewingsvrijheid nodig. Check dit tijdens het passen door kniebuigingen te maken. Houdt er daarbij rekening mee dat je tijdens de wintersport nog een thermobroek onder de skibroek draagt.

3. De mate van waterdichtheid van een skibroek

Een skibroek moet van waterafstotend materiaal zijn. Ook als je niet vaak valt is dat van belang. Denk bijvoorbeeld aan dagen met sneeuwval of aan het skiën in diepe sneeuw. Neem bij voorkeur materiaal dat bovendien een ademende eigenschap heeft. Ademend materiaal voorkomt dat je skibroek nat wordt van binnenuit door zweet. De mate waarin je skibroek waterafstotend is, kan je aflezen op het etiket aan de binnenzijde van de broek. Hierop wordt de waterdichtheid uitgedrukt in zogenoemde waterkolom. Hoe lager de waterkolom, des te lager de waterdichtheid van de skibroek (maar daarover hieronder meer).

Is mijn skibroek waterafstotend genoeg?

In de onderstaande tabel zie je de verhouding tussen de waterkolom en waterdichtheid. De ideale waterkolom voor een wintersportbroek is tussen de 3.000 mm en 10.000 mm.

waterkolomomschrijving
0 mmNiet waterafstotend, laat staan waterdicht.
0 mm – 1.000 mmLicht waterafstotend, maar te weinig om mee te gaan skiën of snowboarden.
1.000 mm – 5.000 mmWaterafstotend, voldoende om tegen een sneeuwbuitje te beschermen. Maar onvoldoende om in de sneeuw te gaan zitten, of een flinke val in de diepe sneeuw.
5.000 mm – 15.000 mmFlink waterafstotend. Eigenlijk ideaal voor kinderen. Je kan hier geruime tijd mee in de sneeuw spelen zonder dat je nat wordt!
15.000 mm – en meerCompleet waterdicht. Ideaal voor bergsporters die niet nat willen worden (en een flinke portemonnee hebben).
Getapete naden

Met alleen waterdicht materiaal van je broek, ben je er helaas nog niet. Kijk daarom ook goed naar de naden en de ritsen. Dit is, zeker bij de goedkopere skibroeken, vaak een zwakke plek waar de kleding kan doorlekken. Het liefst heeft een broek zogenaamde getapete naden. Hierdoor kan geen vocht naar binnen sijpelen. Dit verhoogt de waterdichtheid van het kledingstuk.

 

4. Handige extra’s aan een skibroek

Skibroeken worden steeds technischer uitgevoerd. Hieronder staan enkele (veel voorkomende) voorbeelden. Bepaal welke elementen je belangrijk vindt voor jouw skibroek.

Afneembare bretels

Sommige skibroeken zijn voorzien van bretels met een extra opzetstuk. Dit zijn de zogeheten salopettes. Deze waren vroeger populair omdat ze warm zijn en net dat beetje extra bescherming tegen sneeuw bieden. Daarbij zorgen bretels ervoor dat je skibroek goed blijft zitten. En ze zorgen voor extra warmte. Maar soms wil je deze extra warmte niet. Of je hebt behoefte aan meer comfort tijdens een toiletbezoek. Dan zijn afneembare bretels handig. Deze extra zie je met name bij kinderskibroeken.

skibroek met verstelbare heupband
Verstelbare heupband

Een verstelbare heupband is doorgaans een band voorzien van klittenband. Met deze band kan de broek eenvoudig een maat smaller gemaakt worden. Zo voorkom je dat de broek te ruim valt een kan hij na het eten snel en makkelijk een ‘standje losser’ gezet worden. Veel skibroeken worden met deze verstelbare heupband uitgevoerd.

skibroek met sneeuwvanger
Sneeuwvanger

Een sneeuwvanger wil je eigenlijk gewoon hebben in je skibroek. De sneeuwvanger trek je strak rondom je skischoen. Deze voorkomt dat er sneeuw in je broek komt. Hierdoor blijven je benen en je sokken droog tijdens een dag wintersport. Doordat de sneeuwvanger is voorzien van een elastische band blijft deze de hele dag op zijn plaats zitten. Ook als je een flinke val maakt. Wel zo fijn. Sla de sneeuwvanger wel even om naar de buitenkant als je ‘s morgens zonder skischoenen naar je locker loopt. Dit voorkomt dat hij door de sneeuw getrokken wordt of (nog erger) onder je schoenen in de sneeuw komt.

5. Bekijk het (online) aanbod van skibroeken

Nu je precies weet wat voor skibroek je wil hebben, kan je heel gericht zoeken. Dit kan in een fysieke winkel (kies voor een wintersportspeciaalzaak) of voor een online winkel. Online is het aanbod het grootst. Het fijnste online aanbod voor skibroeken vindt je bij onderstaande winkels:

Skibroek kopen - bekijk het assortiment van Bergfreunde.nl

220+ skibroeken

vanaf € 29,97

Skibroek kopen - bekijk het assortiment van Bergfreunde.nl

300+ skibroeken

vanaf € 24,98

Online een skibroek kopen - bekijk het assortiment van Duijvestein wintersport

190+ skibroeken

vanaf €32,00

Goedkoop een goede skibroek kopen

Oké, dit is een lastig punt. Goede skikleding is vaak duur. Niet omdat het hip is (in tegendeel), maar omdat het functioneel is. En dat is precies wat je wil. Want van een skibroek die niet functioneel is, krijg je spijt. Echt waar.

Een skibroek die slecht ademt zadelt je op met je eigen zweet, wat afkoel op je lichaam, waardoor je koud wordt.

Een broek die niet winddicht is, laat wind door, waardoor je koud wordt.

En een broek die niet voldoende waterdicht is? Daar kan iedereen zich iets bij voorstellen. Zelfs op een zonnige dag is het dan niet lekker om in de skilift te zitten…(tenzij het toevallig een skilift met verwarming betreft).

Maar goed, ons punt is duidelijk, bezuinig niet je materiaal. Maar een goede prijs / kwaliteit verhouding met de nadruk op prijs? Daar kunnen we wel een tip voor geven. Decathlon verkoopt degelijke wintersportbroeken. Tegen de allerscherpste prijs. Het kwaliteitsverschil met een dure broek zit hem dan voornamelijk in de duurzaamheid. De skibroeken van Wed’ze (huismerk van Decathlon) gaan niet zo lang mee. Maar ze zijn in ieder geval goed om mee te beginnen. Of voor een snel groeiend kind. Dus doe er je voordeel mee 😉

Het wassen van je skibroek

En dan nu de minst leuke activiteit die je met je skibroek kan ondernemen: wassen. Na een week wintersport moet je skibroek gewassen worden. Ook als deze er ‘helemaal niet vies’ uitziet. In de wasmachine met die broek. Om het ademend vermogen (bestaand uit kleine poriën) niet negatief te beïnvloeden moet je broek ontdaan worden van (onzichtbaar) vuil. Anders heb je kans dat kleine deeltjes de poriën verstoppen en weg is het ademend vermogen. Daarbij kunnen bepaalde stoffen een negatief effect hebben op het waterafstotende vermogen van je broek. Kortom, een wasbeurt is gewoon noodzakelijk.

Was je skibroek daarom op 30 graden met een speciaal wasmiddel. Techwash van Nikwax is de beste en meest veilige keuze voor het wassen van skikleding.

Zorg ervoor dat je wastrommel vanbinnen helemaal schoon is (er mogen geen resten van een regulier wasmiddel achtergebleven zijn). Draai de wasmachine desnoods nog een keer met een lege trommel om er zeker van te zijn dat alle zeepresten verwijderd zijn. Was vervolgens je skikleding en hang deze op te drogen. Laat je skibroek rustig een paar dagen drogen. Verzeker jezelf ervan dat de broek helemaal droog is, voordat je hem opbergt tot het volgende skiseizoen.

Vergeet ook niet om ééns per vijf keer (ongeveer) dat je je skibroek wast deze vervolgens opnieuw te impregneren. Het waterafstotend vermogen verdwijnt door het wassen langzaam van je broek. Dit moet daarom regelmatig hersteld worden. Het is even wat werk, maar dan geniet je wel extra lang van je skikleding.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *