Skibroek

Je skibroek is een belangrijk onderdeel van je ski outfit. Als je op wintersport gaat, kan je niet om een goede skibroek heen. En wel om de volgende redenen:

  • Een goede skibroek houdt je warm.
  • En zorgt er voor dat je droog blijft.
  • Bovendien maakt het je outfit compleet (en mooi).
  • Tenslotte biedt een goede skibroek nodige opbergruimte.

Een skibroek kopen

Of je liever een losse ski broek of een skipak of salopette koopt, heeft vooralte maken met smaak. De meeste mensen zullen (zeker voor zichzelf) kiezen voor een reguliere skibroek. Er zijn veel mooie skibroeken te koop. Ze zijn er in tal van kleuren, modellen en maten. Van baggy tot slimfit en van small tot extra large.

Bij het kopen van een skibroek, zijn onderstaande punten van belang:

  •  Is het materiaal van de skibroek waterafstotend?
  • Ventileert het materiaal goed?
  • Zorgt de broek voor voldoende bewegingsvrijheid, je moet er lekker in kunnen bewegen?
  • Heeft de broek een laag gewicht?
  • Houdt de skibroek je goed warm?

 

Skibroeken voor dames

Hier vind je een paar mooie, goed betaalbare dames-skibroeken op een rij.

69,99 EUR

24,99 EUR

79,99 EUR

Heren skibroeken

En hier staan nog een paar mooie, goedkope skibroeken voor heren op een rij.

49,99 EUR

49,99 EUR

24,99 EUR

Ski broeken voor kinderen

Tenslotte staan een paar mooie, goed betaalbare skibroeken voor kinderen op een rijtje.

29,99 EUR

29,99 EUR

29,99 EUR

Tips bij het kopen van een ski broek

De eerste en belangrijkste eis aan een skibroek is dat de broek je droog en warm houdt. Om deze reden moet de broek dan ook van waterafstotend materiaal zijn. Ook als je niet vaak valt is dat van belang. Denk bijvoorbeeld aan dagen met sneeuwval of aan het skiën in diepe sneeuw. Neem bij voorkeur materiaal dat bovendien een ademende eigenschap heeft. Ademend materiaal voorkomt dat je skibroek nat wordt van binnenuit door zweet. De mate waarin je skibroek waterafstotend is, kan je aflezen op het etiket aan de binnenzijde van de broek. Hierop wordt de waterdichtheid uitgedrukt in zogenoemde waterkolom. Hoe lager de waterkolom, des te lager de waterdichtheid van de skibroek (maar daarover hieronder meer).

Daarnaast is het belangrijk dat de broek comfortabel zit. In een goede skibroek moet je goed kunnen bewegen. Je gaat er immers de hele dag in skiën of snowboarden. Kies daarom een broek van elastisch materiaal. Dankzij elastisch materiaal sluit de broek goed aan bij je lichaam. Een softshell skibroek van elastisch materiaal is helemaal optimaal. Softshell materiaal is comfortabel en ademend. Hierdoor voorkom je dat je gaat zweten (waardoor je broek nat wordt van binnen)!

Is mijn skibroek waterafstotend genoeg?

In de onderstaande tabel zie je de verhouding tussen de waterkolom en waterdichtheid. De ideale waterkolom voor een wintersportbroek is tussen de 3.000 mm en 5.000 mm.

waterkolom omschrijving
0 mm Niet waterafstotend, laat staan waterdicht.
0 mm – 1.000 mm Licht waterafstotend, maar te weinig om mee te gaan skiën of snowboarden.
1.000 mm – 5.000 mm Waterafstotend, voldoende om tegen een sneeuwbuitje te beschermen. Maar onvoldoende om in de sneeuw te gaan zitten, of een flinke val in de diepe sneeuw.
5.000 mm – 15.000 mm Flink waterafstotend. Eigenlijk ideaal voor kinderen. Je kan hier geruime tijd mee in de sneeuw spelen zonder dat je nat wordt!
15.000 mm – en meer Compleet waterdicht. Ideaal voor bergsporters die niet nat willen worden (en een flinke portemonnee hebben).

 

Met alleen waterdicht materiaal van je broek, ben je er helaas nog niet. Kijk daarom ook goed naar de naden en de ritsen. Dit is, zeker bij de goedkopere skibroeken, vaak een zwakke plek waar de kleding kan doorlekken. Het liefst heeft een broek zogenaamde getapete naden. Hierdoor kan geen vocht naar binnen sijpelen. Dit verhoogt de waterdichtheid van het kledingstuk.

Skibroek of liever skipak?

Bij het kopen van een skibroek heb je een aantal opties. Je kunt natuurlijk een skipak kopen. Een ouderwetse overall, waarbij je je jas en broek één geheel vormen. Met name bij kinderen is dit een goede oplossing omdat het ze extra warm houdt. De kans dat ze sneeuw in hun pak krijgen (vooral bij het spelen in de sneeuw) is ook een stuk kleiner bij een skipak of overall. Bovendien komt er veel minder lucht tussen de kleding en hun lichaam.

Hieronder staan een paar mooie voorbeelden van skipakken. Helaas zijn de meeste skipakken niet groter beschikbaar dan ongeveer maat 140. Het is voor grotere kinderen en volwassenen al helemaal moeilijk om een mooi skipak te kunnen kopen

Skipak voor meisjes - ski broek en skijas in een. Skibroek

Salopettes – extra warme skibroeken

Een andere optie die je hebt is het aanschaffen van een salopette. Dit is een soort tuinbroek die tot aan je borst sluit. Het voordeel van deze skibroeken is dat ze je rug en buik droog houden, ook als je in de diepe sneeuw terecht komt. Salopettes zijn, net als skipakken ideaal voor (kleine) kinderen. Ze blijven er lekker droog en warm in. Bijkomend voordeel is dat ze niet snel afzakken.

Een klein nadeel van de salopette is dat de jas uitgetrokken moet worden bij een toiletbezoek.

Hieronder staan een paar Salopettes

Past de skibroek bij de rest van je ski-outfit?

Het is natuurlijk leuk als je ski- of snowboardbroek past bij de rest van je ski outfit. Je wilt het liefste dat je broek samen met je ski jas, skihelm, skibril en skihandschoenen een flitsend geheel vormen. Dit is dan ook iets waar veel wintersporters aandacht aan besteden bij het shoppen. Echter, we willen je graag adviseren om ook aandacht te besteden aan waterdichtheid (waterkolom), winddichtheid, elasticiteit en het ademend vermogen. Allemaal zaken waar je tijdens het shoppen weinig aan hebt, maar die je wel het comfort geven wat je graag wilt ervaren, als je straks op de piste staat.

 

 

Disclaimer: Hoewel dit artikel over skibroeken met de nodig zorg en aandacht samengesteld, kunnen er prijsafwijkingen zijn. De prijzen die getoond zijn, zijn immers de prijzen van onze partners en zijn daardoor aan prijswijzigingen onderhevig. Er kunnen daarom geen rechten ontleent worden aan de getoonde prijzen. Desondanks geeft het naar onze mening een goede inschatting van de kostprijs.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *