Skischoenen

Skischoenen - handige tips voor het kopen van de beste ski schoenen

 

Skischoenen zijn waarschijnlijkst het belangrijkste deel van je skiuitrusting. Toch wordt hier niet altijd de meeste aandacht aan besteed. En dat is jammer. Skischoenen maken of breken je dag (of weekend, week of, lucky you, seizoen). Waar de markt voor ski’s weinig echte innovaties laat zien, zijn er op het gebied van skischoenen tal van ontwikkelingen gaande. Fijn, want goede skischoenen verbeteren je skiprestaties én zorgen voor minder blessures en ongevallen tijdens de wintersport. Je hebt dus alle redenen om extra aandacht te besteden aan dit belangrijke item.

Hier lees je alles wat je moet weten over:

Betaalbare skischoenen? Kijk op Decathlon.nl!

Decathlon.nl heeft een aantal aantrekkelijk geprijsde skischoenen in zijn assortiment opgenomen. Er zijn al skischoenen beschikbaar vanaf €69,95Bekijk het assortiment op hun website.

Skischoenen voor mannen, vrouwen en kinderen

Omdat de anatomie van vrouwen verschilt bij die van mannen, hebben vrouwen een ander zwaartepunt en evenwichtspunt. Hierdoor moeten vrouwen tijdens het skiën meer naar voren kunnen leunen dan mannen. Skischoenen van vrouwen zijn daarom iets minder hoog en minder stijf dan skischoenen voor mannen. Dat is het verschil tussen en damesschoenen en herenschoenen in een notendop. Een belangrijk verschil voor alle skiers, van beginnende skiërs tot gevorderde.

Kinderskischoenen zijn weer een klasse apart. Omdat kindervoeten vaak smaller zijn, zijn de schoenen dat ook. Daarbij bieden kinderskischoenen meer flexibiliteit dan volwasseneskischoenen. Kinderen hebben (veel) minder massa en gewicht dan volwassenen en de kinderskischoenen zijn met weinig massa en kracht te besturen. Het is daarom ook onverstandig een jong kind met een grote schoenmaat in volwassenenskischoenen te laten skiën. Dit gaat ten kosten van skikwaliteit en comfort omdat het kind de kracht (en massa) niet heeft om de skischoen te besturen. Als een kind (onder de 12) niet meer in kinderskischoenen past omdat hij te grote voeten heeft, zoek dan een volwasseneskischoen met een extra lage flex. Deze schoenen zijn door de lage stijfheid relatief makkelijk te besturen.

Skischoenen - dames skischoenen

De maat van de skischoenen

De maat van skischoenen wordt niet uitgedrukt in reguliere schoenmaten, maar in zogenaamde MondoPoint (MP). Om jouw skischoenmaat te bepalen kan je onderstaande tabel gebruiken, of je voet opmeten op onderstaande manier.

Skischoenmaat in MondoPoint bepalen

maat opmeten skischoen

 • Zet je voet, met skisokken aan, op een blad papier.
 • Volg de omtrek van je voet met een potlood.
 • Meet nu de lengte van de grootste teen tot de hiel.
 • Tel hier nog 5 millimeter bij op, en je hebt de MondoPoint maat van jouw skischoenen.

Let op: Ondanks dat het hier een gerenommeerd systeem betreft, wijken de maten van verschillende merken onderling van elkaar af.

Grofweg kan de volgende tabel aangehouden worden om op basis van schoenmaat de skischoenmaat te bepalen.

Omrekentabel voor skischoenen in damesmaten

De beste manier om je skischoenmaat te bepalen is door je voet op te meten. Hierdoor krijg een exacte en betrouwbare maat. Bij gewone schoenen maakt het vaak niet uit of je een maat (of zelfs twee) te groot draagt. En de maten van fabrikanten onderling verschillen vaak ook nog.

Bij skischoenen is de maat heel belangrijk. En te grote schoenen worden snel oncomfortabel. Mocht je om enige reden niet in staat zijn je voet op te meten, gebruik dan onderstaande omrekentabellen.

Maat (EU)353636.5373838.5394040.54142
MP (cm)2222.52323.52424.52525.52626.527

Omrekentabel voor skischoenen in herenmaten

Maat (EU)404141.54242.5434444.5454646.5
MP (cm)25.52626.52727.52828.52929.53030.5

Zoals eerder beschreven: houdt er bij het omrekenen van je schoenmaat naar de MP maat rekening mee dat een skischoen strak moet zitten. Als je je schoenen het liefst ‘ruim’ draagt, reken dan met een kleinere schoenmaat. Te ruime skischoenen zijn slecht voor je skitechniek omdat je ze niet goed kan besturen. Daarbij krijg je koude tenen in te ruime schoenen.

skischoenen maat

Flex index (= stijfheid)

Wanneer je skischoenen gaat kopen, houd dan rekening met de flex van de schoen. Deze flex bepaalt hoe moeilijk het is om de schoen naar voren te buigen (flexen). Eigenlijk geeft de flex index dus de stijfheid van de skischoen aan. De  index gaat van 50 (heel flexibel) tot 130 (heel erg stijf). De flex van een skischoen staat aangegeven op een sticker aan de buitenkant van de schoen.

Omdat er tussen verschillende fabrikanten geen overeenstemming is over het bepalen van de flex, kan eenzelfde flex van een andere fabrikant een verschil in stijfheid geven. Een flex van 100 is dus niet voor elke schoen even stijf. Om te bepalen welke flex je zelf nodig hebt, kan je onderstaande tabellen raadplegen.

Flex index skischoenen voor heren

Ski NiveauBeginnerErvarenGevorderdExpert – Race
Flex Index 60-80 85-100 110-120 130+
Omschrijving Flexibel Medium Stijf Zeer Stijf

 

Voor beginnende skiërs (blauwe piste) zijn skischoenen met een flex index tussen de 60 en 80 het meest geschikt. Deze schoenen zijn flexibel en daardoor licht te besturen. Wanneer je voor het eerst gaat skiën, doe je er goed aan om deze categorie flex index te huren of kopen. Door de lage flex van de skischoen, ski je comfortabel en is de schoen vergevingsgezind.

Ervaren mannelijke skiërs kunnen het beste kiezen voor een flex index tussen de 90 en 100. Deze schoenen zijn iets stijver maar nog steeds vergevingsgezind. Een flex tussen de 90 en 100 is ideaal voor ervaren skiërs die veelal rode pistes skiën of voor gevorderde skiërs die graag poeder skiën.

Gevorderde skiërs die voornamelijk rode pistes, zwarte pistes en skiroutes nemen is een flexindex tussen de 110 en 130 het meest geschikt.

De stijfste skischoenen vallen in de categorie 130+ en dit is veel te stijf voor de gemiddelde (piste) skiër. Vermijd daarom deze schoenen voor recreatief gebruik Deze categorie skischoenen zijn gemaakt voor wedstrijd skiërs.

Flex index skischoenen voor dames

Ski niveauBeginnerErvarenGevorderdExpert – Race
Flex Index 60-80 85-100 110-120 130+
Omschrijving Flexibel Medium Stijf Zeer Stijf

Omdat dames over het algemeen minder lichaamsmassa en kleinere voeten hebben dan mannen, is de flexindex bij dames wat lager.

Damesskischoenen voor beginners hebben een flexindex tussen de 50 en 60. Dit is voor dames die voor het eerst skiën. En voor dames die zich voornamelijk op blauwe pistes te begeven. De schoenen laten zich makkelijk besturen en zijn vergevingsgezind wanneer er een foutje wordt gemaakt.

Damesskischoenen voor ervaren skiesters (tussen de 1 en 5 jaar ervaring) hebben een flexindex tussen de 65 en 80. Deze schoenen zijn geschikt voor dames die de skitechniek goed beheersen en goed een rode pistes kunnen skiën. Gevorderde skiesters die erg licht van gewicht zijn kunnen ook het beste een flex in deze categorie kiezen.

Gevorderde skiesters kunnen een damesskischoen met een flex tussen de 85 en 100 kiezen. Dit is voor dames die zeker een zwarte piste afkomen en een technisch wat betere damesskischoenen  zoeken. Houdt er rekening mee dat deze categorie damesskischoenen wat minder vergevingsgezind is en dat je bij foutjes wat sneller afgestraft wordt. Gevorderde skiesters ervaren daarentegen wel meer gemak en krijgen directer contact met de ondergrond waardoor je meer snelheid kan maken tijdens een afdaling.

Algemene opmerking bij het kiezen van de flex van skischoenen

Houd bij het bepalen van de flex van je schoenen rekening met het terrein waar je gaat skiën. Als je graag op harde ondergrond skiet, kan je een iets stijvere schoen nemen. Maar als je graag of piste gaat, neem dan weer een iets zachtere schoen.

Daarbij spelen lengte en gewicht een rol. Als je klein en/of licht bent, heb je misschien niet genoeg massa om een stijve schoen te bedienen. Neem dan liever een lagere flex. Als je daarentegen veel lichaamsgewicht hebt, kan je beter voor een stijvere schoen kiezen.

 

(Online) skischoenen kopen

Voor het kopen van skischoenen hebben we één gouden tip: Neem de tijd. Je brengt straks veel tijd in de schoenen door en de skischoenen kunnen je wintersport vakantie de komende jaren maken of breken. Neem dus ruim de tijd om je te oriënteren en de schoenen te passen.

Meet voordat je gaat shoppen de maat van je voeten. Meet beide voeten op omdat er vaak een (klein) verschil zit tussen de grootte van je voeten. Ga uit van de maat van je grootste voet bij het zoeken naar skischoenen.

Waarschijnlijk zijn de verschillende prijsklassen en de verschillende kleuren van de skischoenen het eerste wat je opvalt. Toch zijn juist dit de twee zaken waar je zo min mogelijk aandacht aan moet besteden. Hoe aantrekkelijk het ook is om een paar super mooie skischoenen te kopen, kleur is van ondergeschikt belang. Een skischoen die goed zit, is goud waard. En met een beetje geluk doe je zolang met je skischoenen dat ze vanzelf uit de mode raken, hoe modern sommige er nu ook uit zien. Wat prijs betreft kan je beter op andere delen van je ski-outfit besparen om zo een paar schoenen te kopen die echt goed zitten. Als je budget dat niet toelaat, overweeg dan om nog een jaar te huren. Zo kan je volgend jaar misschien wel die echt goede schoenen kopen!

 

skischoenen kopen

 

Skischoenen kopen, waar moet je op letten

De maat is het belangrijkst.

Als je de juiste maat hebt gevonden, kijk dan naar de flex van de schoenen. Welke flex voor jou het beste is, hangt af van je skikwaliteit, prioriteiten en lichaamsbouw. Onder het kopje flex index hierboven, kan je bepalen wat voor jouw schoenen de beste flex is.

Als laatst maar zeker niet minder belangrijk, komt de pasvorm aan bod. Een skischoen moet precies passen en lekker zitten (echt waar, skischoenen kunnen lekker zitten het is gewoon een kwestie van de juiste schoenen vinden).

 

Skischoenen passen voor de aankoop

Als je skischoenen gaat passen doe dit dan bij voorkeur in de middag. Doorgaans worden je voeten gedurende de dag ongeveer een halve maat groter door het verwijderen van bloedvaten in je voeten. Neem ook altijd een paar eigen skisokken mee om schoenen te passen.

Als je een skischoen hebt gevonden die je wil passen, pas hem dan als volgt:

 1. Ga zitten en doe je skisokken aan.
 2. Open alle gespen van de schoen en de strap bovenin.
 3. Trek aan de tong van de schoen terwijl je je voet in de schoen laat glijden (zie afbeelding hieronder).
 4. Duw je hiel in de zool van de schoen.
 5. Maak eerst de onderste gesp dicht en werk vanaf daar omhoog. Sluit de strap zo strak mogelijk.
 6. De hiel van je voet moet nu gefixeerd zitten en mag niet omhoog komen bij buigen.
 7. Ga staan en zak vijf keer door je knieën waarbij je zoveel mogelijk druk geeft op de tong van de schoen.
 8. Tijdens het naar voren buigen mogen je tenen niet de voorkant van de schoen raken, als dit het geval is, neem dan een maat grotere schoenen.
 9. Als je meer weerstand nodig hebt, zet de gespen dan strakker. Als de gespen in de strakste stand komen, probeer dan een kleinere schoen.
skischoenen passen
 Voordat je de schoenen meeneemt op vakantie moet je ze eigenlijk minimaal een uur aangehad hebben. Wij adviseren je om gewoon thuis te werken of tv te kijken met je schoenen aan. Na een uur merk je of de schoen ergens gaat knellen of dat deze perfect zit. In het laatste geval is het een blijvertje.

Skischoenen kopen bij webshop

Online heb je vaak een groter aanbod dan in de winkel. Door deze grotere keuzemogelijkheid, heb je een grotere kans om schoenen te vinden die goed passen. Het passen doe je zoals hierboven beschreven. Bijkomend voordeel van online kopen is dat je de schoenen makkelijk wat langer aan kan houden om te kijken of ze niet gaan knellen. Als je je skischoenen online wil kopen, maak dan gebruik van een gespecialiseerde webshop zoals:

 

Onderhoud skischoenen

Als je dan een perfect paar skischoenen hebt gevonden (waar je ongetwijfeld meer aan hebt uitgegeven dan je eigenlijk van plan was). Dan wil je er zolang mogelijk plezier van hebben. Met onderstaande tips houdt je je skischoenen in topconditie.

 • Sluit de gespen als je de schoenen uit hebt getrokken. Sluit ze niet te strak. Op deze manier behouden je schoenen hun vorm.
 • Laat je schoenen na elk gebruik goed drogen. Huur hiervoor een skilocker of koop speciale verwarmingselementen voor in je schoenen.
 • Wissel je skischoenen om voor gewone schoenen bij het apres skiën. Zo voorkom je beschadigingen aan je schoenen. (en het zit natuurlijk ook nog eens veel lekkerder)
 • Haal aan het einde van je vakantie de binnenzool uit de buitenschoen. Neem zowel de binnenschoen als de buitenschoen af met een sopje en laat ze los van elkaar goed drogen. Als alles droog is, voeg ze dan weer samen en berg de skischoenen op.
 • Bewaar je schoenen altijd op een donkere, koele en droge plek (liefst in de daarvoor bestemde tas).

 

 

Skischoenen vervangen

Hoelang gaan skischoenen mee? Dat is geheel afhankelijk van wat je ermee doet, hoe intensief ze gebruikt worden en de kwaliteit van de skischoenen. De grootste slijtage vindt doorgaans plaats aan de buitenschoen. Het plastic droogt uit en wordt broos. Iedereen kent de verhalen van mensen die al 10 jaar met hun skischoenen doen. Maar helaas kennen we ook verhalen van mensen die op de piste staan als de zool van hun skischoen breekt. Geen pretje. En dan ben je dus gewoon te laat met het vervangen van je skischoen.

Vervang bij intensief gebruik (meerdere weken per jaar) je skischoenen (preventief) eens in de vijf jaar. Bij minder intensief gebruik (een of twee weken per jaar) kan je zo’n zeven jaar met je skischoenen doen. Zo ben je uitdroging voor. Daarbij voorkom je met het tijdig vervangen van je schoenen dat de zool dermate versleten raakt, dat deze niet goed meer in de binding van je ski past. Je kan je waarschijnlijk wel voorstellen dat dit onveilige situaties oplevert.

Kortom, onderhoud je schoenen ieder seizoen en vervang ze om de paar jaar.