Skisokken

skisokken

Skisokken zijn misschien wel het meest onderschatte onderdeel van de ski uitrusting. Op zich is dat best wel logisch, het natuurlijk veel leuker om een mooie ski jas, skibroek of prachtige skischoenen te kopen, dan om te kijken naar sokken. Toch kunnen goede skisokken een belangrijke bijdrage leveren aan je wintersport genot. Je onderbenen en je voeten zijn immers de belangrijkste lichaamsdelen in de skisport. In dit artikel hebben we beschreven wat het nut van goede sokken is, en waar je op moet letten als je skisokken online gaat kopen.

 

Skisokken zijn het meest onderschatte onderdeel van je ski uitrusting. Wist je dat slechte sokken je skiplezier echt kunnen bederven?

Goede skisokken verhogen je skiplezier doordat ze zorgen voor warme voeten,  je scheenbeen beschermen en zorgen een optimale bewegingsvrijheid. Bovendien zorgen ze ervoor dat je skitechniek verbeterd en dat je je skischoenen makkelijker aan kunt trekken.

Wat zijn goede skisokken?

Goede skisokken zijn ergonomische sokken, die vaak maar in één maat beschikbaar zijn, in plaats van in een range van maten. De beste sokken zijn gemaakt van hybride materialen, bijvoorbeeld van lycra, nylon en merino wol. Lycra of Elastane zorgen ervoor dat de skisokken elastisch zijn en goed aansluiten bij je onderbeen en voet. Nylon zorgt er voor dat sokken stevig zijn en dat ze duurzaam zijn. En merinowol zorgt er voor dat de sokken warm zijn.

Goede skisokken zijn niet zo dik, te dikke sokken zorgen er namelijk voor dat er ruimte is tussen je scheenbeen en de skischoen, deze ruimte is nadelig voor je skitechniek. Er gaat namelijk (een fractie) kracht verloren bij het overbrengen van de beweging van je lichaam naar de ski.

Hieronder staan een aantal voorbeelden van gewoon erg goede skisokken:

52,25 EUR

24,60 EUR

20,95 EUR

28,00 EUR

Goede skisokken koop je over het algemeen bij een wintersport winkel, deze vindt je in Oostenrijk overal onder aan de piste en in Nederland in de grotere steden. Ook online zijn er voldoende mogelijkheden om goede sokken te kopen. Hieronder staan een aantal gespecialiseerde webwinkels:

Skisokken moeten gewoon goed passen.

De belangrijkste eis die je moet stellen aan skisokken is dat ze goed passen.  Sokken die te ruim zitten kunnen namelijk gaan schuiven in je schoenen en zorgen dan voor blaren. Sokken die te krap zitten zorgen er voor dat je bloedvaten worden afgekneld waardoor je koude voeten krijgt, bovendien heb je minder bewegingsvrijheid met sokken die te krap zitten.

Zorg er voor dat je skisokken ALTIJD past als je ze koopt. Mocht je ze online bestellen in één van de vele webshops, meet dan vooraf goed de lengte en breedte van je voet. En pas ze voordat je op wintersport gaat, dan kan je ze immers nog retourneren als ze niet goed passen. Skisokken passen goed als ze aanvoelen als een extra laagje om je voet. Overigens zijn de maten van de sokken over het algemeen gelijk met die van je schoenen.

Wat zijn goede merken skisokken?

De meest bekende merken voor kwalitatief goede sokken zijn:

Je kunt ook sokken kopen bij bijvoorbeeld de Hema, Zeeman of tegenwoordig zelfs Albert Heijn en de Lidl. Deze sokken zijn vaak erg goedkoop. En hoewel ik niet over al deze sokken wil oordelen, zou ik het iedereen afraden om deze sokken te kopen. Vaak zijn ze niet van het beste materiaal, zijn ze te dik en is de pasvorm niet ideaal.

Goedkope maar goede skisokken kopen

Skisokken kun je tegenwoordig overal kopen. De meeste gespecialiseerde webshops zoals Duijvestein, Bergfreunde, Bol.com en SnowWebShop hebben sokken in hun assortiment opgenomen. De beste webshop voor een paar goedkope ski sokken is Decathlon. Deze Franse sportwinkel (vestigingen in Amsterdam en Best) heeft sinds kort ook een webshop en biedt een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Een andere optie is Bol.com, zij verkopen tegenwoordig zo veel meer dan alleen boeken. Ze verkopen ook skihelmen en dus ook skisokken.

Hieronder staan een paar voorbeelden uit hun uitgebreide assortimenten:

9,95 EUR

9,95 EUR

24,95 EUR

18,90 EUR

Tip: draag nooit twee paar skisokken over elkaar.

Het is niet nodig om twee paar skisokken over elkaar heen aan te trekken. Sterker nog dat is enorm af te raden. Als je twee paar sokken over elkaar heen aan trekt, is de kans groot dat de sokken in je skischoen gaan schuiven. Er ontstaan dan drukplekken die kunnen zorgen voor pijnlijke schenen, blauwe plekken en zelfs blaren.

Als je last hebt van koude voeten, dan wordt dat vaak veroorzaakt door skischoenen die te groot zijn. Dat is helaas niet op te lossen met een extra paar sokken.

 

Dunne of dikke skisokken?

Hoewel het hierboven al redelijk uitgebreid benoemd is, kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Dikke sokken zorgen niet per se voor warme voeten. Het belangrijkste daarvoor zijn goed passende skischoenen. Dat was vroeger wel anders, toen waren dikke sokken echt noodzakelijk om te zorgen voor een goede isolatielaag. De huidige generatie skischoenen is echter zodanig ontwikkeld dat de schoenen zelf zorgen voor voldoende isolatie.

Skisokken zijn in te delen in drie categorieën:

Lichtgewicht
Lichtgewicht sokken zijn ideaal voor dagen waarbij de temperatuur boven het vriespunt ligt. Ook gevorderde skiërs wordt vaak aangeraden om zo dun mogelijke sokken te dragen. Op die manier wordt de kracht van je beweging het beste overgedragen op je ski’s en de sneeuw.

Middengewicht
De meeste sokken die te koop zijn (zowel in Nederland, als in Oostenrijk) vallen in deze categorie. Ze zijn de ultieme compromis tussen draagcomfort, warmte en prestatie. Deze sokken zijn ideaal voor de meeste skiërs, van beginners tot vergevorderde wintersporters.

Zwaargewicht
Deze sokken zijn het dikst, ze zijn ideaal voor beginners en voor skiërs die warme voeten verkiezen boven een optimale skitechniek. Let er wel op dat zelfs deze sokken niet dik aanvoelen. Ze zijn alleen wat dikker dan de sokken uit de andere categorieën.

 

Disclaimer: Dit artikel over skisokken is met zorg en aandacht samengesteld. De prijzen die getoond zijn, zijn prijzen van onze partners en zijn aan prijswijzigingen onderhevig. Er kunnen daarom geen rechten ontleend worden aan de getoonde prijzen