Sneeuwkettingen

 • Verschillen tussen winterbanden en sneeuwkettingen?
 • Alles over de verplichting om ze mee te nemen en te gebruiken
 • Waar moet je op letten als je ze gaat kopen
 • Je kunt ook kettingen huren, wij leggen je uit hoe en waar
 • Hoe gebruik je sneeuw kettingen

49,00 EUR

29,00 EUR

49,00 EUR

65,00 EUR

Zijn sneeuwkettingen verplicht?

In Oostenrijk en Italië ben je verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben als je de openbare weg op gaat. Ruwweg geldt deze verplichting tussen 1 november en 15 april.

In Duitsland, Frankrijk en Zwitserland geldt niet deze verplichting niet. Wel geldt in al deze landen dat je verplicht bent om kettingen te gebruiken als dat staat aangegeven. Je herkent deze plicht aan het blauwe verkeersbord met sneeuwkettingen er op.

Sneeuwkettingen zijn verplicht bord

Over het algemeen heb je ze op de snelweg en de provinciale weg niet nodig. Hier kun je prima uit de voeten op je winterbanden. Als je echter een pas over moet, of je moet over een lokale weg die bergop of bergaf gaat, dan kunnen kettingen noodzakelijk zijn om je op de weg te begeven.

Overzicht van Sneeuwkettingen verplichting per land.

In onderstaande afbeelding staat aangegeven in welke landen er wel en geen verplichting bestaat om kettingen in je auto te hebben en of ze te gebruiken.

Overzicht in welke landen sneeuwkettingen verplicht zijn
Overzicht in welke landen sneeuwkettingen verplicht zijn

In Nederland is het overigens niet toegestaan je op de openbare weg te begeven met sneeuw kettingen.

 

Hieronder staat per land aangegeven of er sneeuwkettingenplicht geldt.

Land Sneeuwkettingen verplichtin
Nederland Nee, zelfs verboden om te gebruiken
Duitsland Ja, indien aangegeven met een bord
Oostenrijk Ja, verplicht in auto aanwezig, gebruiken op aanwijzing en indien noodzakelijk
Frankrijk Ja, indien aangegeven of noodzakelijk
Italië Verplicht in de auto in  Aostavallei van 15 oktober tot 30 april en in provincie Milaan 15 november t/m 31 maart. Ook als er geen bord staat, kan bij aanrijding schuld worden toegewezen. Dus goed opletten
Tsjechië Nee, geen verplichting
Luxemburg Nee, ook maar soms nodig
Zwitserland Nee (maar absoluut wel aan te raden als je op wintersport gaat!)

Sneeuwkettingen kopen

Tegenwoordig kun je ze op veel plaatsen kopen. Natuurlijk bij je vakgarage of autodealer. Maar ook bij de ANWB, de meeste bouwmarkten (Karwei, Gamma, Formido, Praxis, etc.) en bij gespecialiseerde webshops zoals:

 • Sneeuwkettingen.com(Bekijk)‎
 • ANWB webwinkel
 • Sneeuwkettingen-online.nl

Het enige wat je eigenlijk nodig hebt is de maat van je banden. De bandenmaat kun je eenvoudig aflezen op de zijkant van je band. Voor de juiste maat is het belangrijk dat je de juiste omtrek (diameter) en breedte (dikte) van de band hebt.

Je bandenmaat is een cijferreeks. Bijvoorbeeld: 195/65 R15.

Sneeuwkettingen kopen - de juiste bandenmaat aflezen

Met deze maat kun je vervolgens op zoek naar de juiste maat sneeuwkettingen. Op de verpakking staat altijd voor welke bandenmaat ze geschikt zijn. Bij een online webshop hoef je vaak alleen de maat aan te geven, de webshop helpt je vervolgens de juiste bandenmaat te vinden. Hier vind je daarvan een voorbeeld. Op elke verpakking zitten één of meerdere stickers met daarop de maattabel van de banden waarvoor ze geschikt zijn.

Als je zelf niet de juiste maat kan vinden in de winkel, vraag dan een medewerker om hulp. Als je twijfelt over welk merk je wilt kopen. De ANWB doet jaarlijk een test waarin alle leveranciers met elkaar vergeleken worden. Bekijk nu de ANWB sneeuwkettingentest.

Sneeuwkettingen huren of kopen?

Er zijn bedrijven die je de mogelijkheid bieden om sneeuw kettingen te huren. De prijzen varieren een beetje, maar gemiddeld kost het huren van een set kettingen ongeveer drie euro per dag. Aanschaf kosten ze ca. 40 Euro. Dit is natuurlijk afhankelijk van de maat en de auto. Omgerekend betekent dat, dat als je twee jaar wilt huren je beter kunt kopen.

Voordelen huren Voordelen kopen
Geen onderhoud Lage kosten als je ze lang gebruikt
Nieuwste techniek Geen omkijken naar, alleen maar uit de berging halen
Inleveren na gebruik Hoe vaak gebruik je ze nou echt? Vaak liggen ze alleen maar in de auto

 

Sneeuwkettingen gebruiken & tips

Hieronder staat stap-voor-stap uitgelegd hoe je sneeuwkettingen eenvoudig en snel om je auto kan leggen..

Bekijk vooral onderstaande video. Hierin wordt stap voor stap uitgelegd op welke wijze je de kettingen aan kunt brengen. Eigenlijk is het redelijk eenvoudig, maar als je het nog nooit eerder gedaan hebt, dan is het toch handig om de video even te bekijken voordat je op wintersport gaat!

Sneeuwkettingen omleggen – step by step

Hieronder staat een korte beschrijving voor het omleggen van sneeuwkettingen. Bij het maken van het stappenplan is uitgegaan van de Brenta-C sneeuwketting. Dit is het meest gebruikte model ketting. Deze sneeuwkettingen zijn te monteren zonder het voertuig te verrijden. En uitermate geschikt voor voertuigen met voorwielaandrijving.

Stap 1: de ketting klaarleggen.

Orden de sneeuwketting, zodat het niet meer door de war zit en leg deze geopend voor het wiel. Pak de ketting bij de kabel vast en schuif deze helemaal achter het voorwiel zodat de sluiting voor het wiel ligt.

Stap 2. De gele haak vastmaken

Maak de gele haak vast in de laagste schakel van de gele ketting.

Stap 3. Schuif de ketting achter het voorwiel

Schuif de sneeuwketting achter het wiel en let erop dat de kabelen het sluitmechanisme zich niet op het loopvlak van de band bevinden.

Stap 4. De sneeuwketting spannen

Hang het draaielement van de rode spanketting in de rode haak en span de ketting aan door aan de spanketting te trekken.

Stap 5. Controleren

Daarnaast is het aan te raden om nu een klein stukje te rijden en dan goed te controleren of de ketting goed vast zit. Je kan het na 150 meter even checken en indien nodig extra aanspannen.

Stap 6. Verder reizen

Als je kettingen heb omgelegd. Dan kan je verder reizen. Hou er wel rekening mee dat je met aangepaste snelheid verder rijdt, want dat is voor je eigen veiligheid en zo. De voorgeschreven snelheid staat vaak op de verpakking.

TIPS!

 • – Als je het voor het eerst doet, oefen dan alvast een keer voordat je op vakantie gaat. Dat zorgt voor lekker veel zelfvertrouwen
 • – Leg de sneeuwkettingen boven op in de auto, zodat je er lekker makkelijk bij kunt
 • – Als je van plan bent om ’s nachts te gaan reizen, zorg dan voor een goede zaklamp. Een hoofdlampje is helemaal ideaal
 • – Neem oude handschoenen mee, zodat je mooie skihandschoenen niet vies worden.
 • – Een oude vest meenemen is ook slim.. je wilt ook geen vieze ski jas.
 • – Sneeuwkettingen omleggen gaat het makkelijkste als de ondergrond vlak is.
 • – Vergeet je handrem niet aan te trekken.. als je auto gaat rollen ben je vaak al te laat!
 • – Neem rustig de tijd en laat je niet opjagen door anderen.

49,00 EUR

29,00 EUR

49,00 EUR

65,00 EUR

Meest recente berichten