Winterwandelen in Oostenrijk – tips en informatie

Winterwandelen in Oostenrijk wordt steeds populairder. En dat is niet gek, wandelen over de besneeuwde bergpaden is uitermate ontspannend. En voor wandel- en wintersportfans is er toch niks mooiers dan de sneeuw onder je voeten horen knarsen? Ik kan iedereen die op zoek is naar een stressvrije vakantie, of rustige dag het winterwandelen aanraden.

Winterwandelen in Oostenrijk wordt steeds populairder. En dat is niet gek, wandelen over de besneeuwde bergpaden is uitermate ontspannend. En voor wandel- en wintersportfans is er toch niks mooiers dan de sneeuw onder je voeten horen knarsen? Ik kan iedereen die op zoek is naar een stressvrije vakantie, of rustige dag het winterwandelen aanraden.

In dit artikel geven we je tips en informatie over winterwandelen in Oostenrijk. Kortgezegd geven we je tips waar je heen kan gaan, wat je mee moet nemen en welke voorbereiding het beste is.

Wat is winterwandelen precies?

Winterwandelen is niets meer of minder dan wandelen door een winterse omgeving. Het liefst een besneeuwd landschap. Dat kan gewoon in Nederland zijn, maar ook in bijvoorbeeld de Ardennen, in het heuvels rondom Winterberg (Sauerland) en natuurlijk ook in Oostenrijk. Winterwandelen in Oostenrijk is natuurlijk wel een heel andere beleving dan een wandeling over de veluwe, of zelfs door de heuvels van Limburg. Het uitzicht is er gewoonweg adembenemend, terwijl over het algemeen het weer er ook beter is.

Een winterwandeling leidt je meestal over een speciaal geprepareerd wandelpad. De sneeuw wordt platgedrukt. Hierdoor heb je geen ski’s of sneeuwschoenen (die ‘tennisrackets’) nodig. Bovendien worden de paden gecontroleerd, waardoor de kans op een lawine vrijwel nihil is. Het is dus laagdrempelig. Het enige wat je nodig hebt is een paar goede wandelschoenen, warme kleding en een wandel- of skistok.

Een mooie plek om te gaan winterwandelen in Oostenrijk

Winterwandelvakantie naar Oostenrijk

Er zijn verschillende manieren om een winterwandelvakantie te plannen. Je kan naar een plaats gaan waar ze een groot netwerk hebben aan wandelroutes. Maar er zijn ook speciaal samengestelde wintervakanties. Hierbij loop je van dorp naar dorp, of van hotel naar hotel. Je bagage wordt natuurlijk voor je vervoerd, dus je hoeft niet zelf te gaan sjouwen.

Touroperators zoals Kras-reizen bieden zelfs kant en klare winterwandelvakanties aan. Hieronder staan een paar voorbeelden.

 

 

Winterwandelen in Oostenrijk

Waar kan je winterwandelen in Oostenrijk? Nou in de meeste dorpjes in Oostenrijk kan je eigenlijk wel terecht als je zin hebt om een wandeling te maken. In de meeste skigebieden worden de wandelpaden goed onderhouden. Ze zijn daarom ook in de winter goed beschikbaar.

Dit is ideaal als je reisgezelschap bestaat uit zowel wintersporters, als niet-wintersporters. Denk bijvoorbeeld aan een familie bestaande uit opa’s, oma’s, kinderen en kleinkinderen.

Ook voor senioren is winterwandelen een leuke bezigheid. De 65-plussers van tegenwoordig zijn nog heel vitaal dus een mooie wandeling is hartstikke leuk.

Prepareren van de route voor winterwandelen in Oostenrijk

Wat heb je nodig om te gaan winterwandelen?

Zoals gezegd is het erg laagdrempelig om een winterwandelvakantie te beleven. Meer dan een goede winteruitrusting heb je eigenlijk niet nodig. Hieronder staan een paar zaken die je absoluut nodig hebt als je een wandeling in de winter wil gaan maken:

  • Goede bergschoenen. Je kan dezelfde schoenen gebruiken als die je in de zomer gebruikt tijdens het wandelen. Zorg wel dat ze een goed profiel hebben en een stevige zool. Er zijn zelfs speciale, dik gevoerde bergschoenen voor in de winter. Deze zijn ideaal. Maar het is niet noodzakelijk om ze hiervoor speciaal aan te schaffen. Zorg er wel voor dat je bergschoenen, goed waterdicht zijn.
  • Een warme broek. Een warme, waterdichte broek is ook noodzakelijk. Het kan namelijk goed koud zijn. Er zijn speciale broeken verkrijgbaar, maar als je een skibroek hebt, dan kan je deze ook prima gebruiken.
  • Goedpassende, warme sokken. Skisokken zijn lekker warm, maar goede wandelsokken zijn natuurlijk ook prima!
  • Een ademende, waterdichte, ski jas. Idealiter een hard shell jack. Een goede outdoor jas voldoet overigens ook.
  • Een zonnebril en zonnebrand (voor de mooie dagen)
  • Zorg voor een lekkere rugzak, zodat je wat te drinken en te eten voor onderweg mee kunt nemen. Stop ook een paar energie- of muesli repen in de tas voor als je honger krijgt. Een thermosfles is geen noodzaak, maar zorgt er wel voor dat je warme thee, koffie of chocolademelk mee kan nemen,
  • Goede handschoenen zijn zeker ook geen overbodige luxe. Lees ons artikel over skihandschoenen voor tips voor het passen en kopen van goede handschoenen.
  • Een warme muts. Een helm is niet nodig, maar een lekker warme muts is geen overbodige luxe. Omdat een groot deel van je vitale functies en je bloedvaten zich in je hoofd bevinden, zorgt een goede muts niet alleen voor warme oren, maar ook dat je geen koude lichaamseindes (voeten, handen, vingers, tenen) krijgt!

Drie ideale wintersportbestemmingen om te gaan winterwandelen in Oostenrijk

Eigenlijk kan je in ieder dorp in Oostenrijk wel goed winterwandelen. Maar er zijn van die plaatsen die net wat extra’s te bieden hebben. Hieronder hebben we drie van die plaatsen kort beschreven:

Winterwandelen in Sölden

Je zou het niet verwachten, maar in Sölden kan je uitstekend wandelen in de winter. Door de nabijheid van de twee gletschers, heb je altijd een geweldig uitzicht. Er wordt dagelijks meer dan 30 kilometer aan wandelpaden geprepareerd. Als je een appartement in het centrum van Sölden heb, dan kan je zo starten met één van de routes. De meeste routes zijn tussen de 1,5 en 2 uur en gaan zowel bergop als bergaf!

Winterwandelen in het Gasteinertal

Het Gasteinertal is een ideale bestemming voor winterwandelaars die van luxe, comfort en wellness houden. In Bad Gastein en Bad Hofgastein zijn prachtige wandelroutes. En na je wandeling kan je lekker bijkomen in één van de thermen. Er zijn reusachtige wellness complexen, waar al sinds de tijd van Sissi toeristen naar toe komen om tot rust te komen in het helende water uit de bronnen van Gastein.

Winterwandelen in het Bregenzerwald

Het Bregenzerwald bevindt zich in de regio Vorarlberg. Naast een aantal kleine skigebieden, is er meer dan 200 kilometer aan geprepareerde wandelroutes beschikbaar. Hier kan je ook van dorp naar dorp wandelen. Je bagage wordt dan voor je getransporteerd en zelf wandel je in ongeveer 4-5 uur van dorp naar dorp!

 

Meest recente berichten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Unable to load the Are You a Human PlayThru™. Please contact the site owner to report the problem.