Het is pas medio januari, maar nu al is de winter van 2018 legendarisch. Er is in jaren niet zo veel sneeuw gevallen in de Alpen. Of je nou in Zwitserland, Frankrijk, of zoals wij in Oostenrijk bent, aan sneeuw is er zeker geen gebrek. Deze foto uit een Frans skigebied zegt meer dan 1.000 woorden.

Actuele situatie - sneeuwrijke winter 2018

Wetenschappers voorspelden in oktober al een strenge winter.

In oktober konden we berichten dat wetenschappers deze winter bestempeld hadden als de koudste winter in 100 jaar.


En veel sneeuw is er zeker gevallen. Het is in oktober begonnen met sneeuwen en iedere week zijn er wel een of twee stormfronten de alpen gepasseerd waaruit enorme hoeveelheden sneeuw zijn gevallen. Er is zelfs zo veel sneeuw gevallen dat op dit moment op sommige plekken in Oostenrijk het lawinegevaar is gestegen naar ‘Lawinestufe 5’. Iets wat niet meer is gebeurt sinds 1999.

Hoe zat het ook al weer? Lawinewinter 1999

De winter van 1999 staat bekend als dé lawinewinter. In dat jaar kwamen er verspreid over de Alpen maar liefst 1.000 lawines naar beneden. Het meest bekend zijn de lawines die eind februari 1999 het Tiroolse dorpje Galtür bedorven. Tijdens de lawines kwamen daar maar liefst 37 mensen, waaronder 6 Nederlanders om het leven. 18.000 wintersporters moesten met helikopters worden geëvacueerd. Zij moesten al hun bezittingen achterlaten.

Op dit moment ligt er al meer sneeuw dan toentertijd medio februari. De afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd in veiligheid en worden veel meer wegen en dorpen uit voorzorg afgesloten. Zo zijn er in Galtür een speciale lawinemuur gebouwd die een herhaling van het drama in 1999 moet voorkomen. Deze muur is 345 meter lang en 19 meter hoog. Hiermee is het dorp één van de veiligste bestemmingen van de Alpen geworden.

Lawinemuur

Uitstekende omstandigheden op de piste.

Door de enorme hoeveelheden sneeuw ziet het er prachtig uit in de skigebieden. De pistes zijn bedekt met een dikke laag natuursneeuw en de bomen zijn bedekt onder een prachtige laag sneeuw. Afgelopen weekend waren we in het Gasteinertal en toen zaterdag ook nog de zon doorbrak was het ‘Traumhaft’.

Wegen uit voorzorg gesloten.

Vanwege het lawinegevaar zijn er helaas een aantal wegen en passen afgesloten. Met name in Vorarlberg en Tirol zijn er wegen gesloten. Zo zijn populaire wintersportbestemmingen als See, Kappl, Ischgl, Galtür, Nauders en Gargellen tijdelijk van de buitenwereld afgesloten. Ook de weg naar st Anton am Arlberg en Lech is uit voorzorg tijdelijk. Gelukkig kunnen de wintersporters die er nu zijn wel skiën en boarden. Een deel van het skigebied is namelijk gewoon open!

Dat wegen niet zo maar worden afgesloten blijkt wel uit onderstaande tweet van Gargellen (waar op dit moment 1.600 mensen van de buitenwereld zijn afgesloten). In 1999 werd de weg naar Gargellen ook afgesloten. De afsluiting begon om 14:40 en al om 15:00 ging er een lawine af waardoor de weg onder maar liefst 12 meter sneeuw werd bedekt. Gelukkig waren er toen geen slachtoffers.

 

Automobilisten wordt bovendien aangeraden om sneeuwkettingen mee te nemen en op te passen voor bomen die kunnen omvallen door het gewicht van de sneeuw.. Komende dagen wordt beter weer verwacht, waardoor de sneeuw zich kan ‘zetten’ en het lawinegevaar snel zal dalen. De meeste wegen zullen morgen of overmorgen wel weer op gaan. Ook pistes die nu uit voorzorg zijn gesloten zullen dan weer worden geopend.

Kan je wel gewoon skiën of boarden?

In Vorarlberg en Tirol zijn vanwege het hoge lawinegevaar aan aantal pistes en liften gesloten. Zo is bijvoorbeeld in Serfaus-Fiss-Ladis maar een deel van het skigebied open en kan je in Gargellen maar van één skilift gebruik maken. In het Zillertal is de situatie al beter. De meeste skiliften in Gerlos zijn bijvoorbeeld gewoon open. Alleen de verbindingsliften met het naburige Zell am Ziller zijn uit voorzorg gesloten. Bij ons in het Salzburgerland is de situatie vrijwel normaal. Er is een enkele lift gesloten, maar bijvoorbeeld het skigebied van Flachau is gewoon open.

Prachtige skidagen in het vooruitzicht.

Vandaag stopt het met sneeuwen en regenen. Komende dagen wordt het koud en zonnig, waardoor de sneeuw zich kan ‘zetten’ en het lawinegevaar langzaam af zal nemen. Het worden dan heerlijke dagen om op de piste door te brengen.  In het westen van Oostenrijk schijnt op dit moment de zon al. Zoals hieronder in Arlberg.

Blijf wel op de gemarkeerde pistes, want buiten de piste is het levensgevaarlijk.

 

 

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Foto Friday #24: Een bijzondere week in de alpen.
Ook interessant
Foto Friday #23: de magie van de skilift