Een paar dagen geleden las ik een tenenkrommend artikel over hoe verschrikkelijk slecht wintersport voor het milieu zou zijn. Ik las het hele artikel 3 keer. Niet omdat het zo goed was. Maar omdat ik gek ben op wintersport én een groot hart voor natuur (en milieu) heb. Voor mij een logische combinatie. Wie van de natuur houdt, zit er graag middenin. En wintersport brengt je daar.

Maar wat was er nou zo slecht aan wintersport? Volgens het artikel voornamelijk de reis ernaar toe. Maar toen ik zelf kritisch om mee heen en in de spiegel keek, ontdekte ik toch wel een paar cruciale niet-zo-hele-duurzame puntjes. Gelukkig allemaal dingen die je zelf vrij makkelijk aan kan pakken. En met elkaar maken we pas echt het verschil. Daarom nu 3 manieren om duurzamer te wintersporten.

1. Kies voor natuurlijke materialen

Plastic is slecht voor het milieu. Dus gebruiken we minder plastic tasjes, waterflesjes en zelfs wattenstaafjes gaan binnenkort in de ban.

Maar weet je dat heel veel skikleding van plastic gemaakt wordt? En dat bij elke wasbeurt microscopisch kleine deeltjes plastic met het waswater mee gespoeld worden? Zo komt er plastic in ons eten en in ons drinkwater. Dit zogenaamde microplastic is teruggevonden in levensmiddelen als mosselen en bier.

De oplossing? Kies voor natuurlijke materialen. Thermokleding van merino wol in plaats van plastic (synthetische materialen) bijvoorbeeld. En als dan blijkt dat je beste thermoshirt toch van plastic grondstoffen is gemaakt? Geen probleem, maar gebruik een speciale waszak die voorkomt dat het microplastic in ons drinkwater terechtkomt, de Guppyfriend. Je koopt hem hier. En door met de Guppyfriend te wassen, slijt je kleding ook minder snel en gaat het langer mee. Dubbel duurzaam dus.

Forstau - Fageralm - sleeplift

2. Laat geen afval achter op de piste

Tsja, een inkopper. Maar toch zijn er nog veel wintersporters die dit doen. Een sigaret in de sneeuw bij de skilift. Snoeppapiertjes langs de piste. Of afval wat uit de skilift ‘valt’. Soms waait er per ongeluk iets weg en is het best veel moeite om het op te halen.

Maar doe het toch! Want dat papiertje of die peuk, ligt nu misschien onder sneeuw. Waar eigenlijk niks en niemand er nog last van heeft. Maar straks, als jij thuis bent, en de sneeuw smelt, dan ligt het op een groene berg. Midden in de natuur. Een rijke natuur vol dieren in allerlei soorten en maten. En we hebben in onze 18 maanden in de bergen al heel wat narigheid gezien. Het ergste was een jonge ree die vastzat in een stuk plastic.

Daar staat niemand bij stil die per ongeluk wat achterlaat op de piste. Maar de gevolgen zijn helaas groter dan we kunnen overzien. En die peuk? Als jij hem niet opraapt, ligt die er over 6 jaar nog. Hopen we dan. Want anders heeft een viervoetige bergbewoner hem aangezien voor eten. En dan zijn de gevolgen nog veel erger…

Helly Hansen Slingshot met Lifepocket

3. Vergeet eten en drinken in wegwerpverpakkingen

Een mueslireep, een flesje water of een Mars. Het zijn allemaal fantastische snacks voor op de piste. Maar ze worden helaas ook allemaal los verpakt. En als je die Mars hebt uitgepakt, waait het plastic weg. Zo van de piste af. En bovenstaand punt begint weer van voor af aan.
Het meenemen van drinken moedigen we aan, maar koop dan een drinkfles die je kan hergebruiken. En als je echt duurzaam wil zijn, neem dan een appel, een reep chocolade of een bakje met nootjes mee. Zelf vinden we dit laatste punt ook het moeilijkste punt. Maar we maken er werk van. En hopelijk hebben we met dit artikel meer wintersporters geïnspireerd om hetzelfde te doen…

Hoe maken we wintersport duurzamer

Heb jij nog een tip om wintersport duurzamer te maken? Dan horen we dat graag! Want als het duurzamer kan, dan staan we daar zeker voor open. We willen eigenlijk gewoon ons hele leven kunnen wintersporten. Dus laat je tips achter in het opmerkingenveld en wij gaan ermee aan de slag! Want als we niks doen, dan worden de skigebieden vanzelf groen…

 

 

Nikwax

2 Commentaren

  • Gerard Meesters-Hofman,

    Helaas kun je er niet omheen en kom je zo hier en daar rommel tegen die anderen er achter hebben gelaten.
    Hoe krom het misschien ook mag klinken maar doe je dan de moeite om het op te rapen !
    Mijn ervaring dat daar waar al iets ligt, dat een ander er dan nog iets bij gooit en dan gaat het van kwaad naar erger !
    Ik doe dat hier in de straat ook en ik merk toch dat het gaandeweg minder wordt dus het werkt beslist !

    • Frank van Delden,

      Wat een fijne instelling Gerard! Echt top. Als iedereen dat zou doen wordt de wereld er toch een stuk mooier van.

  • Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Eerder verschenen
    Hoe zat het ook al weer? Vignet Oostenrijk en Zwitserland
    Ook interessant
    Review: Alpina Grap kinder skihelm getest