banner

Met het vliegtuig op wintersport is snel, comfortabel en goedkoop (vaak veel goedkoper dan met de trein). Maar er zijn ook een paar nadelen: je kan maar beperkt spullen meenemen, het is belastend voor het milieu, je bent gedwongen tot een bepaald reisschema en bent afhankelijk van je aankomstlocatie.

Toch kan het in sommige gevallen aantrekkelijk zijn om voor een wintersport met het vliegtuig te kiezen. Bijvoorbeeld als je kort op wintersport wil, alleen reist of in de buurt van de luchthaven gaat wintersporten. Voor die gevallen hebben we 5 tips om je reis en verblijf zo aangenaam mogelijk te maken.

wintersport met vliegtuig tips
Check vooraf in, zorg dat je je boardingpas op je telefoon hebt en je kan zo doorlopen.
Reis met zo min mogelijk bagage

Wanneer je met het vliegtuig naar de wintersport vertrekt, wil je zo min mogelijk sjouwen. Neem daarom zo min mogelijk mee. Wanneer je voor je vliegreis moet overstappen, dan adviseren we je zelfs om met alleen maar handbagage te reizen. Het lijkt misschien onmogelijk, maar het kan echt (we spreken hier uit ervaring). Het is een kwestie van slim inpakken (gebruik packing cubes!) en skimateriaal huren ter plaatsen. De skihelm beland bij ons wel vaak aan de buitenkant van de handbagage…

Je kan ook skikleding huren (en die te laten bezorgen bij je hotel).
Regel vooraf je transfer of huurauto

Wanneer je aankomt op de luchthaven, wil je zo snel mogelijk verder kunnen reizen. Je kan veel tijd en geld besparen door je reis vanaf de luchthaven naar het hotel alvast te plannen. Veel hotels bieden een transferservice aan, dus check dit als eerst. Wanneer je voor openbaar vervoer kiest, download dan voor je reis vast de app van de vervoerder zodat je op de hoogte bent van vertrektijden en routes (voor de bus en trein in Oostenrijk is dit ÖBB). Daarnaast is het mogelijk om een taxi te delen. Ook een huurauto regel je liever vooraf, dan is er nog keuze. Een taxi kan je natuurlijk altijd last minute krijgen.

huurauto voor wintersport rondreis
Wanneer je een auto huurt, reis je snel verder.
Niet te vroeg op de luchthaven

Een uur voor vertrek is meer dan genoeg. Wil je parkeren op Schiphol? Reserveer dan vooraf even een plekje. Zorg dat je alle informatie en instapkaarten digitaal hebt. En check vooraf in. Zo kan je bij aankomst op de luchthaven zo doorlopen.

Om het doorlopen nog soepeler te laten verlopen, adviseren we je om vooraf alles wat ‘apart’ door de security check moet, alvast apart te houden. Dus cosmetica, laptop, telefoon etc. Zelf heb ik hiervoor een kleine tas bij me, waarin ik al deze spullen stop tot aan de security check, aldaar aangekomen schud ik de tas leeg en na afloop pak ik alles weer in.

Zorg dat je met je handbagage even vooruit kan

Je hoort het zo vaak, maar jou overkomt het nooit. De luchtmaatschappij raakt een koffer kwijt. De theorie is: stop het hoogst noodzakelijke (en dat is best veel voor een wintersporter) in je handbagage. Skibroek, skibril, skihelm, wintersport zonnebrand, thermokleding, skisokken en een skijas dus. Alleen deze winter is het ons al twee keer overkomen dat een luchtvaartmaatschappij onze koffer kwijt was. De eerste keer waren we overrompeld (en duurde het vier hele dagen voor de koffer terecht was), de tweede keer waren we voorbereid.

Stop de spullen voor de eerste wintersportdag in je handbagage.
Compenseer je CO2 uitstoot

Vliegen is slecht voor het milieu. We kunnen er lang of kort over praten, maar het is een feit. En als wintersporter ben je waarschijnlijk een groot liefhebber van de natuur. Maar toch wil je graag een weekend in de sneeuw doorbrengen, zonder 80% van die tijd in de trein te zitten. We hear you.

Een echte oplossing voor dit probleem is helaas nog niet gevonden. Maar je hebt wel de mogelijkheid om je CO2 uitstoot te compenseren. Of het milieu er echt schoner van wordt, blijft de vraag. Maar je geweten is een stuk schoner na de donatie van 2 euro voor groene stroom in West Afrika. De meeste luchtvaartmaatschappijen bieden de mogelijkheid tot compensatie aan bij het boeken. En vervolgens wordt het nogmaals aangeboden wanneer je gaat inchecken.

 

 

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Review: Decathlon thermokleding getest
Ook interessant
5 overtuigende redenen voor een helmcamera