Wanneer je voor het eerst op wintersport gaat, is dat best spannend. En prijzig.

Want je moet waarschijnlijk je hele wintersportoutfit nog bij elkaar verzamelen. En als je gaat informeren wat je precies moet hebben, dan hoor je de kassa al rinkelen. Maar wat heb je nu echt nodig? En waar kan je best zonder? Onderstaande items zijn de absolute ‘wintersport must haves’. Als je ze niet van vrienden of kennissen kan lenen, koop deze dan beslist.

Met deze wintersport must haves in je tas (of koffer), kan je in ieder geval beginnen. De rest van je uitrusting kan je als wintersport dummie best achterwege laten. Of ter plaatsen huren.

Wintersport must haves 1: Een ski jas

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: Je ski jas wordt waarschijnlijk je grootste investering. Vraag eens om je heen of je van iemand een ski jack kan lenen. Wanneer dat niet kan, koop dan vooral een goede jas. Er zijn veel leuke ski jassen te verkrijgen en als je er één uitzoekt die je mooi vindt, kan je deze ook als reguliere winterjas gebruiken. Een ski jas moet in ieder geval aan de volgende twee eisen voldoen:

  • De ski jas moet waterafstotend zijn.
  • Hij moet van ademend materiaal zijn.

Als je geen ski jack kan lenen en je wilt niet teveel geld uitgeven aan je ski jas, dan zijn er al goed functionerende jassen verkrijgbaar onder de 150 euro. Hieronder selecteren we degelijke ski jassen die je voor minder dan 150 euro koopt

Wintersport must haves 2: Een ski broek

De skibroek moet aan dezelfde eisen voldoen als een ski jas. Als je een broek leent, zorg dan dat deze comfortabel zit en niet afzakt. Wanneer je leenbroek hier niet aan voldoet, overweeg dan een eigen broek aan te schaffen. Vanaf ongeveer 50 euro koop je al een redelijke skibroek die zowel ademend als waterafstotend is.

Voor deze eerste keer wintersport, hoeft je skibroek niet perse warm te zijn. Met een warme thermobroek en de flinke dosis inspanning die je ongetwijfeld als beginnende wintersporter moet leveren, wordt je echt niet koud.

Hieronder selecteren we degelijke, goedkope skibroeken onder de € 100,- welke aan bovenstaande eisen voldoen.

Wintersport must haves 3: Handschoenen of wanten

Goede handschoenen of wanten zijn een must op de piste. Ze houden je handen warm en droog. Daarbij beschermen ze je handen bij het vallen en tegen de kou. Ga nooit de piste op zonder handschoenen of wanten. En vergeet je handschoenen ook niet als je gaat rodelen.
Voor de meeste wintersporters is een paar goede handschoenen of wanten goud waard. Wij houden ons elk jaar weer bezig met de vraag: wat zijn de beste ski handschoenen voor deze winter? Maar als beginnende wintersporter kan je ook genoegen nemen met ‘gewoon goede’ handschoenen.
Goede handschoenen zijn in ieder geval waterdicht, ademend en hebben de juiste maat. Wanner je geen handschoenen in jouw maat kan lenen, dan kan je technisch goede handschoenen kopen voor ongeveer 35 euro.

Wintersport must haves 4: Skisokken

Wat je ook doet, ga nooit skiën op je sportsokken, wandelsokken of dikke kniekousen. Juist als beginnende wintersporter heb je veel baat bij een paar skisokken.
Skischoenen zijn niet erg comfortabel en je sokken bieden hier uitkomst. Skisokken hebben een verdikking op de plekken waar frictie ontstaat en zitten strak om je voet. Hierdoor voorkom je pijnlijke plekken en blaren. Zorg dat je minimaal twee paar goed passende skisokken bij je hebt. Leen twee paar van een wintersporter uit je omgeving, of schaf voor weinig geld twee paar aan.
Skisokken kan je ’s avonds in je hotelkamer uitspoelen en als je ze ophangt zijn ze de volgende dag weer droog. Dus met twee paar kom je je eerste week op de piste al door. Een paar basis skisokken koop je voor minder dan 15 euro.

Wintersport must haves 5: Skibril

Je zou er als wintersport rookie misschien niet aan denken, de skibril. Toch is dit een absolute must have wanneer je voor het eerst gaat skiën. De skibril beschermt je ogen. Hij beschermt je ogen tegen vriestemperaturen en tegen UV straling. Daarbij heb je zonder skibril bij sneeuwval geen zicht op de piste. Er komt continue sneeuw in je oog en je ziet niks. Zorg dus dat je een skibril hebt.
Over de skibril kunnen we veel vertellen. En dat doen we hier. Ook selecteren we iedere winter de beste skibrillen van het jaar. Maar als je een goedkope skibril zoekt om deze eerste wintersport mee door te komen, dan zijn er al prima skibrillen te koop voor ongeveer 40 euro.

wintersport must haves voor beginners, beginnende skiër op een drukke piste

 

Complete wintersport outfit

Met bovenstaande budget tips koop je een complete wintersport uitrusting voor 250 euro. Ski’s, skischoenen, skistokken (of snowboard en snowboardschoenen) en een helm kan je dan huren op de plaats van bestemming. Dit scheelt een grote investering en het scheelt ook nog een sjouwen en onderhoud.

Waarschijnlijk wordt je eerste keer skiën echter niet je laatste. En loont het daarom om te investeren in goed materiaal. Als je budget het toelaat, kies dan voor kwalitatief goed materiaal. We zochten de beste handschoenen en de beste skibrillen uit. Door elk jaar een beetje te investeren spreid je de kosten. En het materiaal wat je nog niet bezit kan je dan huren of lenen. Doordat beter materiaal langer meegaat, betaald een investering in materiaal zich op lange termijn altijd terug. En daarbij beleef je ook nog eens meer plezier en comfort.

beginners complete wintersport outfit kopen

Overige wintersport items

Als je de eerste wintersport direct goed van start wil gaan, schaf dan onderstaande items als aanvulling op de absolute basis zoals hierboven beschreven:

Thermo ondergoed: Schaf minimaal één setje thermo ondergoed aan. Thermo ondergoed bestaat uit een thermo shirt en een thermo broek. Deze zogenaamde eerste laag houdt je warm en voert vocht vanaf je lichaam af naar buiten.

Fleece: Een fleecevest over je thermoshirt is ook aan te raden. Zeker op koude dagen is dit de beste manier om warm te blijven.

Skihelm: Tot slot is het fijn om een eigen skihelm te hebben. Dit is wel gelijk een grote investering voor een eerste wintersport, een goede helm kost al snel 100 euro. Een goedkopere helm kopen heeft weinig zin. Je wilt tenslotte goed beschermd zijn tijdens een flinke val op je hoofd.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Live: 5 prachtige winterbeelden uit Oostenrijk
Ook interessant
Trip Tip: Großarl