Iedere ervaren wintersporter is er dol op: uitdagende skitochten waarmee je zo een volle dag op pad bent en de mooiste pistes meepakt. Ben jij op zoek naar een gebied met meerdere uitdagende tochten? Dan moet je deze winter naar Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. Dit skigebied heeft namelijk niet alleen de langste naam, maar ook de meeste skitochten. In dit artikel lichten we de 5 mooiste routes voor je uit.

1. The Challenge: 65 kilometer en 12.400 hoogtemeters

Skitocht The Challenge, ook wel bekend als de skitocht der skitochten, is een van de langste skitochten van Oostenrijk. De naam zegt het al: het is een uitdagende tocht die je eigenlijk alleen als gevorderde wintersporter kunt doen. De route bestrijkt 65 kilometer, waarbij je maar liefst 12.400 hoogtemeters overbrugt en 32 liften gebruikt. Met 60 % blauw, 35 % rood en 5 % zwart is de moeilijkheidsgraad niet het probleem. Vooral een uitstekende conditie en snelheid zijn vereist.

De Challenge is alleen voor ervaren wintersporters. (Foto: Saalbach.com | Christoph Johann)

Afhankelijk van het weer en de pistecondities hebben zelfs gevorderde skiërs 6 tot 7 uur nodig voor The Challenge. Lang en uitgebreid lunchen zit er dus niet bij. Een van dé hightlights is de Zwölferkogel boven Hinterglemm, de WK-piste richting de Westgipfelbahn. Deze afdaling maakt geen deel uit van de route, maar is wel een van de mooiste in het hele skigebied en een echte must-do!

Tijdens The Challenge passeer je alle vier de dorpen, dus het maakt niet uit of je nou in Saalbach, Hinterglemm, Leogang of Fieberbrunn begint. Zorg er in ieder geval vooral dat je op tijd van start gaat! Wil je meer weten over deze geweldige tocht? We schreven er vorig jaar al een uitgebreid artikel over.

2. De Leogang ronde: 26 kilometer – 2,5 uur

Zoek je een heerlijke skitocht waarbij je ook nog van prachtige uitzichten kunt genieten? Dan is de Leogang ronde echt iets voor jou. Deze tocht is 26 kilometer lang en kun je in ongeveer 2,5 uur afleggen, waarbij je van 11 liften gebruik maakt.

De Leogang ronde (Foto: Saalbach.com | Michael Geißler)

De tocht start in Leogang en brengt je daarna richting Saalbach. Via Vorderglemm kom je weer terug in Leogang. Tijdens deze route leg je in totaal zo’n 4.300 hoogtemeters af. Omdat vrijwel alle pistes blauw zijn, is de Leogang ronde ook heel geschikt voor beginners en/of het hele gezin.

3. De Saalbach ronde: 19 kilometer – 2 uur

Ook de Saalbach ronde is geschikt voor wintersporters van alle niveaus. Deze skitocht bestaat namelijk voornamelijk uit makkelijke, blauwe pistes.

Welkom in Saalbach. (Foto: saalbach.com | Daniel Roos)

Via 8 liften en 11 pistes pak je de lekkerste afdalingen met mooie uitzichten. Zonder pauzes ben je tijdens deze tocht ongeveer 2 uur onderweg, waarbij je 19 kilometer aflegt en 3.600 hoogtemeters overbrugt. Extra leuk: op de Kohlmais pak je een stuk piste die in 1991 werd gebruikt tijdens het WK alpineskiën. Weliswaar een rode piste, maar voor de meeste skiërs zeer goed te doen.


FIS Alpine World Ski Championships 2025

Wist jij dat de werelkampioenschappen alpineskiën in 2025 in Saalbach plaatsvinden? Tussen 4-16 februari 2025 strijden de beste skiërs op de pistes van Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn om het goud, zilver en brons. (meer info)


4. De Hinterglemm ronde: 30 kilometer – 3,5 uur

Ook het Hinterglemm-deel van het Skicircus is meer dan de moeite waard. Met zo’n 30 kilometer piste is deze route een stukje langer dan de Saalbach ronde en de Leogang ronde. En niet alleen langer, ook een stuk uitdagender: maar liefst 33 % van de pistes is rood. Je overbrugt 5.600 hoogtemeters en bent, zonder pauzes, ongeveer 3,5 uur onderweg.

De Saalbachronde (Foto: saalbach.com | Christian Wöckinger)
De Hinterglemm ronde (Foto: saalbach.com | Christian Wöckinger)

Lange, uitdagende afdalingen zijn kenmerkend, en daarmee perfect voor de gevorderde skiërs onder ons. Vergeet onderweg niet de Ski Movie Track en de Speed Track mee te pakken: hier word je gefilmd en kun je zien hoe hard je precies skiet. Vol gas dus!

5. Tirol ronde: 22 kilometer – 2,5 uur

Last but not least: de Tirol ronde. Net als de Hinterglemm ronde is ook deze tocht lekker uitdagend, aangezien hij voornamelijk rode pistes bevat. De ronde is 22 kilometer lang en neemt zo’n 2,5 uur in beslag.

Fantastische uitzichten. (Foto: saalbach.com | Christoph Johann)
Fantastische uitzichten. (Foto: saalbach.com | Christoph Johann)

Je begint in Fieberbrunn en skiet vanaf daar richting Saalbach. Andersom kan natuurlijk ook. Leuk feitje: de route brengt je in twee deelstaten: je komt zowel in SalzburgerLand als Tirol. Met 14 liften, 4300 hoogtemeters en veel uitdagende afdalingen is de Tirol ronde een fantastische skitocht, zeker voor de meer ervaren skiërs. Mocht je tijd over hebben, dan raden we je aan om de Reckmoos Nord nogmaals te skiën. Een heerlijk stuk!


TIP: check de actuele pistekaart

Goed om te weten: in het voor- en naseizoen of door weersomstandigheden kan het zo zijn dat sommige liften niet open zijn. Check dit altijd goed van tevoren! Een actueel overzicht van de liften en pistes vind je op de interactieve pistekaart op de officiële website van Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. Klik hiervoor in het linker menu op ‘Skicircus-circuits’.


Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn heeft alles

Dat je in Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn letterlijk en figuurlijk alle kanten op kan, mag duidelijk zijn. Het is een van de mooiste en meest veelzijdige gebieden van Oostenrijk, waar je echt alles vindt wat je nodig hebt tijdens je wintersport. Een groot, sneeuwzeker skigebied met beregezellige après-ski en vele andere winterse activiteiten die je kunt doen. Je moet hier dus zeker een keer geweest zijn!

Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn heeft alles. (Foto: saalbach.com | Christoph Johann)
Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn heeft alles. (Foto: saalbach.com | Christoph Johann)

Wil je meer informatie over een wintersport in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn? Of wil je direct op zoek naar een leuke accommodatie? Kijk dan op de website van het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. Daar vind je ook  nog veel meer informatie over deze droombestemming.

Hoofdfoto: saalbach.com | Sebastian Marko

Eerder verschenen
‘Koning Winter’ onderweg naar de skigebieden – lokaal 70 centimeter sneeuw verwacht!
Ook interessant
Skigebied Hauser Kaibling: onze ervaringen en insider tips