Bij autoreizen in Oostenrijk of Zwitserland is een autobahnvignet verplicht. Althans, zonder geldig vignet mag je in deze landen niet op de snelweg rijden. Doe je dat toch? Dan riskeer je een boete. Alles wat je moet weten over de vignetten voor Oostenrijk en Zwitserland hebben we hier verzameld.

Vignet Oostenrijk

Het autobahnvignet is in Oostenrijk verkrijgbaar bij alle snelweggrensovergangen, bij benzinestations net voor de grens en in Nederland bij de ANWB. In Oostenrijk kan je het vignet bij ieder willekeurig tankstation kopen. Het vignet moet aan de binnenzijde van de voorruit geplakt worden. En dan aan de rechterkant van de ruit of onder de achteruitkijkspiegel. Vignetten moeten goed zichtbaar zijn. Als dat namelijk niet het geval is, kan er bij een controle een boete worden opgelegd van 120 Euro. Schuif het vignet niet onder een clipje op je voorruit, maar plak het vast, zoals het hoort. We kennen een verhaal van iemand die van de weg gehaald werd en een boete kreeg omdat het vignet niet geplakt zat (maar wel op de voorruit bevestigd was met een clipje). En dat is zuur..

Meer weten? Lees alle informatie over het vignet Oostenrijk.

Vignet Oostenrijk 2019

Wat kost het vignet in Oostenrijk?

Voor Oostenrijk zijn 3 verschillende vignetten te verkrijgen:

 • Het jaarvignet voor Oostenrijk kost  € 89,30.
 • Een 2-maanden vignet Oostenrijk kost € 26,80.
 • Het kleinste vignet is het 10-dagen vignet en kost € 9,20.

In het geval van een 2-maanden vignet en een 10-dagen vignet, is het vignet geldig vanaf de eerste dag dat je hem wil gebruiken en de daarop volgende aansluitende dagen. Wanneer je twee weken naar Italië gaat en daarvoor door Oostenrijk heen reist, kom je met een 10 dagen vignet dus niet uit. Een jaarvignet is geldig vanaf december van het voorgaande jaar, tot eind januari van het jaar volgend op het vignet. Het rode vignet van 2018 kan dus nog tot eind januari 2019 gebruikt worden. Voor reizen met de motor naar Oostenrijk zijn aparte vignetten beschikbaar.

Digitaal autobahnvignet Oostenrijk

Vanaf december 2017 kunnen vignetten ook digitaal worden besteld. Dit kan via de website van de Asfinag (de Oostenrijkse Rijkswaterstaat). Hou er rekening mee dat je dit vignet minstens 18 dagen voor je vakantie moet aanvragen. Wil je al op korte termijn afreizen naar Oostenrijk, kijk dan even op deze website: Zo regel je binnen één werkdag een digitaal autobahnvignet voor Oostenrijk.

Tolwegen in Oostenrijk

Naast de kosten voor het vignet, wordt er voor een aantal wegen tol geheven. Het gaat dan om de volgende snelwegen:

 • A9: Pyhrn Autobahn: Bosrucktunnel, Gleinalmtunnel.
 • A10: Tauern Autobahn: Tauerntunnel, Katschbergtunnel.
 • A11: Karawanken Autobahn: KarawankentunnelS 16 Arlberg Schnellstraße: Arlberg Straßentunnel (gesloten van 24-4 t/m 2-10-2017).
 • A13: Brenner Autobahn.

Op onderstaande autowegen moet je tol betalen. Dachsteinstraße, Felbertauernstraße, Gerlos Alpenstraße, Großglockner-Hochalpen-Straße, Maltatal-Hochalmstraße, Nockalmstraße, Silvretta Hochalpenstraße, Timmelsjoch-Hochalpenstraße, Villacher Alpenstraße – Dobratsch. Oriënteer je van tevoren op de af te leggen route en houdt je portemonnee onderweg bij de hand!

Vergeet je vignet voor Oostenrijk of zwitserland niet als je op wintersport gaat. - autobahnvignetten


Vignet Zwitserland

Voor alle voertuigen is op alle Zwitserse autosnelwegen een vignet verplicht. Het vignet is in Zwitserland verkrijgbaar bij alle snelweggrensovergangen. In Nederland kan je het Zwitserse vignet online kopen bij vignetbestellen.nl. De geldigheid van een vignet voor Zwitserland is altijd  14 maanden. Let op, dit altijd is van 1 december van het vorige jaar tot en met 31 januari van het volgende jaar. Het vignet voor Zwitserland kost ongeveer € 35,60. (dit is gelijk aan 40 CHF)

vignet-zwitserland-2019

Tolwegen in Zwitserland

In Zwitserland zijn niet veel tolwegen. Bij slechts twee tunnels moet je tol betalen. De tunnels staan hieronder.

 • Grote-Sint-Bernardtunnel.
 • Munt-la-Scheratunnel (La Drossa).

Tips

Tenslotte nog een paar handige tips:

 • Bewaar het bonnetje van het vignet in Oostenrijk of Zwitserland goed. Bij een controle ben je verplicht het aankoopbewijs te kunnen tonen. Kan je dat niet? Dan is het autobahnvignet ongeldig.
 • Je kunt tijd besparen door het vignet vooraf aan te schaffen via vignetbestellen.nl.
 • Vignetten van voorgaande jaren (of periodes) moeten officieel van de voorruit worden verwijderd.
 • In Oostenrijk gelden een aantal verplichtingen. Zo zij een gevarendriehoek en verbandtrommel in de auto verplicht. Daarnaast moeten voor alle passagiers veiligheidshesjes in de auto aanwezig te zijn. Bij winterse omstandigheden geldt winterbandenplicht. Je mag dan zonder winterbanden de weg niet op. Tot slot zijn sneeuwkettingen verplicht in de auto.
 • Wanneer je in een hotel in Duitsland overnacht onderweg naar je wintersportbestemming, heb je in sommige gevallen een milieusticker nodig. Ook deze kan je online bestellen via vignetbestellen.nl.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Winterbeelden: zo mooi liggen de pistes er nu bij (22 jan. 2019)
Ook interessant
3 manieren om duurzamer te wintersporten