Als fervent wintersporter heb je vast wel eens gehoord van BOA-skischoenen. Het nieuwe ontwerp is ontwikkeld in samenwerking met toonaangevende skimerken zoals Atomic, Salomon, K2 en Fischer. Skischoenen met BOA sluiting beloven een betere ondersteuning, een nog betere pasvorm en meer gebruiksgemak. Maar wat houdt dit precies in? En zijn BOA skischoenen in het echt zo’n revolutie als wordt beweerd? Wij zochten het uit!

Voordelen van skischoenen met BOA sluiting

De traditionele skischoenen wordt gekenmerkt door een viergespen-overlap-sluiting. Volgens skischoen ontwerpers en bootfitters heeft deze traditionele sluiting een groot nadeel: de twee onderste gespen over de voorvoet bieden weinig ondersteuning en doen weinig om de pasvorm te verbeteren. Met het nieuwe BOA-systeem, genaamd Fit System H+i1, sluit de schaal van de skischoen op vijf verschillende contactpunten rondom de voet.

Dit resulteert in een stevigere en comfortabelere pasvorm rondom de voorvoet, zonder overmatige druk of knelling. Hierdoor wordt een betere pasvorm in de hiel en voorvoet gecreëerd dan met een traditionele gespsluiting.

Een ander voordeel van de BOA-sluiting is dat je de schoen zeer nauwkeurig kunt afstellen, zonder dat je de onderste gespen te strak hoeft aan te trekken. Vaak worden deze gespen te strak aangetrokken, met als gevolg dat je last krijgt van je tenen en een slechte doorbloeding. Skischoenen met BOA sluiting kan je zo strak of los doen als je wilt. Je kan ze zelfs aanpassen terwijl je op de piste staat.

K2 Recon met BOA sluiting
Skischoenen K2 Recon met BOA sluiting. Foto: K2.

IJzersterk ontwerp voor extra veiligheid

De nieuwe BOA-skischoenen zijn ontworpen met een zeer sterke kabel, die direct verbonden is met de draaiknop. Hierdoor wordt een zeer sterke en duurzame verbinding gecreëerd, die niet snel kapot gaat bij valpartijen en ander ruw gebruik. De draaiknop is bovendien voorzien van een quick release-systeem, zodat deze niet afbreekt bij harde klappen. Als je de draaiknop kwijtraakt, kun je deze eenvoudig weer terugplaatsen, zonder dat je speciale gereedschappen nodig hebt.

Zijn er ook nadelen aan skischoenen met BOA sluiting?

De BOA sluiting is op zich niet nieuw. De snowboarders zijn allang bekend met dit fenomeen. Zelf hebben we deze sluiting al langer op onze toerskischoenen en ook op trailrunschoenen zien we het al langer. Ondanks dat we zelf geen nadelen hebben ondervonden, kennen we wel verhalen van mensen waarbij de BOA draaiknop afbreekt. Wanneer dit op de piste gebeurd, is dat natuurlijk niet fijn.

Hoewel BOA een levenslange garantie biedt op de draaiknop en het systeem, kan het vervangen van de draaiknop of het gehele systeem tijdens het wintersportseizoen lastig zijn. Het is echter belangrijk om op te merken dat de BOA-draaiknop uitgebreid is getest en ontworpen om bestand te zijn tegen zware omstandigheden.

Skischoenen met BOA sluiting: welke merken zijn er

De skischoen merken Atomic, Fischer, Salomon en K2 bieden komend seizoen skischoenen met BOA sluiting. Atomic heeft bijvoorbeeld de Hawx Ultra XTD BOA in het assortiment, terwijl Fischer de RC4 met BOA heeft uitgebracht. Salomon biedt de S/Pro Supra aan en K2 heeft zelfs BOA-opties voor zowel de alpine Recon-skischoenen als de hybride Anthem skischoenen. Deze laatste zijn geschikt voor zowel skitoeren als de piste, en hebben daarom een bredere doelgroep.

K2 komt zelfs met twee modellen met BOA skischoenen
K2 komt zelfs met twee modellen met BOA sluiting. Foto: K2.

Onze mening over de BOA skischoenen

Al met al bieden BOA-skischoenen een nieuwe, spannende optie voor skiers op zoek naar een betere pasvorm en prestaties op de piste. Hoewel er enkele zorgen zijn over de duurzaamheid van de BOA-draaiknop, zijn de meeste sporters tevreden met deze nieuwe technologie.  De BOA sluiting zal naar onze verwachting ook bij skiërs in de smaak gaan vallen. Als het tijd is om jouw skischoenen te vervangen, overweeg dan om een paar BOA-skischoenen uit te proberen en ervaar het zelf. Wij gaan het in ieder geval deze winter uitproberen en houden je op de hoogte!

Eerder verschenen
Skihelm schoonmaken en 4 andere handige tips voor het onderhoud van je skihelm
Ook interessant
Zo neem je stijlvol afscheid van het wintersportseizoen