De winter komt er aan. Afgelopen weekend viel het eerste pak sneeuw in de Alpen. Langzaam maar zeker beginnen steeds meer wintersporters zich voor te bereiden op komende winter. Door het coronavirus zitten veel wintersporters met onzekerheid. Kan je de wintersport wel boeken? Moet je een mondkapje op? En welke andere coronamaatregelen gelden er?

In dit artikel hebben we corona maatregelen voor Frankrijk, verzameld. Een groot deel van deze maatregelen is overigens min of meer gelijk met de corona maatregelen voor wintersport in Oostenrijk. Onderstaande maatregelen zijn de voorlopige maatregelen die bekend gemaakt zijn door  France Montagnes, de toerismeorganisatie voor de Franse bergen.

Coronamaatregelen Frankrijk wintersport
Factsheet: coronamaatregelen voor wintersport in Frankrijk

Overzicht corona maatregelen Frankrijk voor wintersport

De Franse coronamaatregelen komen behoorlijk overeen met die in Nederland. Regelmatig handen wassen, hoesten of niezen in je elleboog en minimaal 1 meter afstand houden. Kan je niet voldoende afstand houden? Dan is een mondkapje verplicht in Frankrijk. Over het algemeen staat duidelijk aangegeven waar een mondkapje verplicht is. Zowel middels symbolen als in door de tekst ‘port du masque obligatoire‘.

Hieronder staan een aantal aanvullende maatregelen die voor komende winter zullen gelden. Het zijn maatregelen die bekend zijn gemaakt tot en met 28 september 2020. Wanneer in de komende tijd meer maatregelen bekend gemaakt worden, zullen we dit artikel bijwerken.

Ben je benieuwd hoe een wintersportdag er komende winter ongeveer uit zal zien? Lees dan ons artikel: Vooruitblik: zo ziet een skidag in het coronatijdperk er uit. Daar hebben we een zo duidelijk mogelijk beeld van komende winter geschetst.

In de skilift: mondkapje op

Komende winter is het dragen van een mondkapje verplicht in de skilift. Ook in de wachtrij is dit verplicht voor volwassenen en kinderen van 11 jaar en ouder. De skiliften worden dagelijks gedesinfecteerd. Daarnaast kan het lokaal voorkomen dat het aantal mensen per skilift beperkt wordt.

Corona Wintersport Frankrijk: skilift
In de skilift is een mondkapje verplicht.
Accommodatie: mondkapje op in openbare ruimtes en desinfecteren

In de accommodaties moet een mondkapje gedragen worden in alle ruimtes die gedeeld worden met andere gasten. Denk aan de lobby, het restaurant of de gang. In de algemene ruimte staat desinfectiegel om je handen te reinigen. In het eigen appartement hoef je natuurlijk geen mondmasker te dragen.

Horeca: eten en drinken aan tafel

Komende winter mogen consumpties alleen zittend aan tafel genuttigd worden. Het bedienend personeel is verplicht om een beschermend mondkapje te dragen. Ook van de gasten wordt verwacht dat ze een mondmasker dragen wanneer ze van- en naar de tafel lopen. Ook in de horeca zullen voldoende plaatsen zijn om handen te desinfecteren.

Skiverhuur: desinfecteren en mondkapje op

Ga je ski’s huren tijdens de wintersport in Frankrijk? Dan moet je een mondkapje op bij het betreden van de skiverhuur. De skiverhuurder desinfecteert het skimateriaal na ieder gebruik.

Skischool: mondkapje aan het begin of einde van de les

Volwassenen en kinderen vanaf 11 jaar, moeten een mondkapje dragen wanneer ze niet 1 meter afstand kunnen bewaren. Dat betekent dat ze op de verzamelplaatsen aan het begin en einde van de skilessen moeten worden gedragen. Ook bij het betreden van het kantoor van de skischool is een mondkapje verplicht.

Kindvriendelijke skigebied la Rosière in Frankrijk
Tijdens de skiles hoef je gelukkig geen mondkapje op (foto: esf la rosière)
Lokale maatregelen

Naast deze algemene voorzorgsmaatregelen, kan het zijn dat er in skigebieden ook nog lokale maatregelen gelden. Zo kunnen in sommige dorpen attracties waar veel mensen in een kleine ruimte bijeenkomen uit voorzorg gesloten zijn. Of kunnen er capaciteitsbeperkingen gelden. Denk hierbij aan skiliften, binnenspeeltuinen voor kinderen, musea en zwembaden. Wil je weten of deze maatregelen in jouw favoriete skigebied van kracht zijn? Kijk dan op de website van het skigebied. Doorgaans staan de maatregelen daar heel duidelijk aangegeven.

Reisadvies Nederlandse en Franse overheid omtrent corona

Wil je de meest actuele coronaregels die op dit moment in Frankrijk gelden weten? Kijk dan op nederlandwereldwijd.nl. Hier staat het officiële reisadvies per land van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ben je de Franse taal machtig, dan kan je ook kijken op de officiële website van de Franse overheid: gouvernement.fr

Vergeet niet: wintersport is gezond

Je zou het door al deze maatregelen haast vergeten, maar wintersport heeft een zeer goede invloed op je gezondheid. Activiteiten in de koude buitenlucht versterken het immuunsysteem. Bovendien krijg je een enorme dosis Vitamine D wanneer je de hele dag in de zon op de piste staan. Laat nou net die Vitamine D de kans op een acute luchtweginfectie (zoals corona) aanzienlijk verminderen en de weerstand verhogen (bron).

Wat ons betreft nog een extra reden om je wintersport naar Frankrijk te gaan boeken.

Op de hoogte blijven?

Elke winter houden we onze lezers op de hoogte van de actuele stand van zaken in de skigebieden. Wil je daarvan op de hoogte blijven? Volg ons dan via social media:

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Zwanger op wintersport? Zo geniet je maximaal van je ‘babymoon’
Ook interessant
LIVE: 9 jaloersmakende foto’s van de eerste sneeuwdump