Skigebieden worden steeds groter. Om met elkaar te concurreren worden er steeds meer liften gebouwd en pistes aangelegd. Daarbij worden ieder jaar meer skigebieden met elkaar verbonden om wintersporters een zoveel mogelijk pistekilometers te bieden. Maar (gelukkig) zijn er ook kleine skigebieden die niet mee willen (of kunnen) in deze wedloop. Zelf zijn we erg gecharmeerd van dit soort kleine skigebieden. We geven je daarom 6 redenen om te kiezen voor een klein skigebied.

Wil je graag in op wintersport naar een klein skigebied? Maar weet je niet goed waar je naar toe wilt? Bekijk dan onze tips voor de leukste kleine skigebieden in Oostenrijk, Duitsland of Frankrijk.

#1 Authentieke dorpjes, echte beleving

In een klein skigebied kan je nog echt ‘ouderwets’ wintersporten. Het toerisme is in deze dorpjes vaak bijzaak, waardoor ze nog authentiek en romantisch aandoen. Doorgaans betreft het boerendorpen waar het daadwerkelijke nog een beetje naar koeien en dennenhout ruikt. En dat zie je in het skigebied terug. Vaak zijn hier ouderwetse skiliften, nostalgische hutten en romantische accommodaties.

Skigebied Fageralm
Fageralm is een voorbeeld van een charmant, ouderwets skigebied.

#2 Lekker rustig

In de kleine skigebieden is het vaak een stuk rustiger dan in de moderne skigebieden. Er staan doorgaans geen wachtrijen bij de liften en ook op de piste is het meestal rustig. De wintersporters die je hier treft zijn daarbij puur gekomen voor de sport, waardoor het tempo op de piste wat hoger en sportiever ligt. De wintersporters nemen daardoor veel minder plek in op de piste.

Ook in dit soort dorpen is het gemoedelijk. Kortom, in een klein skigebied kom je snel tot rust.

Klein skigebied
In kleine skigebieden is het vaak nog heerlijk rustig

#3 Gunstig geprijsd

Een andere reden om voor je volgende wintersport een klein skigebied te kiezen is het prijsniveau. In de kleinere skigebieden zijn de kosten voor accommodatie, liftkaarten en skiverhuur vaak een stuk lager dan in de populaire oorden. En niet alleen de kosten voor verblijf en skipas zijn lager, ook een lunch in een berghut of een biertje bij de après ski zijn een stuk goedkoper in de kleine skigebieden dan in de grote skimekka’s.

#4 Ideaal voor families en senioren

Kleine skigebieden zijn ideaal voor families met kinderen.  Niet alleen vanwege de prijs en de rust, maar ook omdat je elkaar altijd tegenkomt. Als je (klein)kinderen op skiles zitten, dan zie je ze met enige regelmaat voorbij glijden. Ook voor senioren zijn ze perfect. Die kunnen hier nog genieten van een afdaling in alle rust, zonder dat ze de hele tijd bang moeten zijn voor de andere wintersporters die voorbij razen.

De kleine skigebieden doen vaak ook extra hun best om het de jongste wintersporters naar hun zin te maken. Ze hebben bijvoorbeeld speciale ‘funslopes’  vol hobbels, snelle bochten, tunnels en schansen. Of speciale kinderpistes gewijd aan een thema. Vikingenpad, indianentrail, dierenroute, we zijn al van alles tegengekomen.

Kindvriendelijk klein skigebeid Galsterberg
Leuke speciale kinderpistes.

#5 Overzichtelijk

In kleine skigebieden kunnen wat oudere kinderen prima alleen de berg op. Omdat het overzichtelijk is, hoef je niet bang te zijn dat ze zullen verdwalen. En als een deel van je reisgezelschap een dag wat anders wil doen (winterwandelen, langlaufen, etc.) dan kan je elkaar altijd weer makkelijk terugvinden.

#6 De perfecte plek om te leren skiën of snowboarden

Als je voor het eerst op wintersport gaat is een klein skigebied ideaal. De rust die in deze dorpjes heerst, zorgt er ook voor dat de lokale bevolking een stuk relaxter is. Dat betekent dat de mensen de tijd nemen om je rustig het skiën of boarden bij te brengen. En dat ze ook bij de skiverhuur ruim de tijd nemen om je te adviseren over de juiste skischoenen en ski’s.

Kleine skigebieden: ideaal om te leren skien
De perfecte plek om te leren skiën.

Voorbeelden van kleine skigebieden.

Wil jij komende winter ook op vakantie naar een klein skigebied? Maar weet je niet precies hoe je moet zoeken? Om je te helpen bij je zoektocht naar een leuke wintersportbestemming hebben wij een aantal kleine skigebieden in Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland op een rij gezet.

Kleine skigebieden Oostenrijk.

Als je op wintersport naar Oostenrijk wilt en het liefste een klein skigebied bezoekt. Lees dan ons uitgebreide artikel over de leukste kleine skigebieden in Oostenrijk. Daar staan onder meer de volgende skigebieden uitgebreid beschreven.

Kleine skigebieden Duitsland.

Ook in Duitslang zijn er een groot aantal kleine skigebieden. Hieronder staan vijf voorbeelden:

  • Oberjoch ,sneeuwzeker skigebied in Beieren.
  • Brauneck, perfecte bestemming voor een wintersport met de familie.
  • Willingen, goed alternatief voor Winterberg, zo’n 4 uur rijden vanaf Utrecht.
  • Feldberg, de hoogste berg van het Zwart Woud.
  • Mittenwald, voor gevorderde skiërs en boarders.
Kleine skigebieden Frankrijk.

Tenslotte nog een drietal kleine skigebieden in Frankrijk:

Klein skigebied Oostenrijk
Gargellen is een kindvriendelijk, klein skigebied in Vorarlberg.

Wat is jouw favoriete kleine skigebied?

Ga jij ook het liefst op wintersport naar een klein skigebied? Of gaat jouw voorkeur uit naar een groter skigebied? Wij zijn erg benieuwd naar jullie voorkeur en natuurlijk naar jullie favoriete kleine skigebieden in Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland. Heb jij een tip voor ons? Laat het ons dan weten via het opmerkingenveld hieronder.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
De beste skibroek: onze 10 favoriete skibroeken voor deze winter
Ook interessant
Review: Helly Hansen H1 Pro thermokleding getest