Goed nieuws voor alle wintersporters en de skigebieden! Het ziet er namelijk naar uit dat de winter nu echt gaat beginnen.  Volgens diverse websites valt er de komende dagen veel sneeuw, tot diep in de dalen. Mooi op tijd! Want hoewel een paar skigebieden inmiddels enkele pistes en liften geopend hebben, kunnen ze best nog wat sneeuw en kou gebruiken.

In het weekend veel sneeuw tot in de dalen

Vanaf vandaag (dinsdag) wordt het aanzienlijk kouder aan de Noordkant van de Alpen. In Oostenrijk, Zwitserland en delen van Zwitserland daalt de sneeuwgrens vanaf woensdag lokaal naar 300 meter. Vanavond en vanmorgen valt er een beetje sneeuw. Vanaf vrijdag gaat het dan echt los. In het weekend wordt er op sommige plekken meer dan een meter sneeuw verwacht.

Review Sinner Snowghost: getest onder alle weersomstandigheden.
Lokaal wordt wel een meter sneeuw verwacht!

Waar gaat het sneeuwen?

De meeste sneeuw wordt verwacht aan de Noord-Westkant van de Alpen. In de skigebieden in Zwitserland, Vorarlberg en Tirol in Oostenrijk en in het Zuiden van Duitsland (bijvoorbeeld het Zwarte Woud) wordt lokaal meer dan 100 centimeter sneeuw voorspeld. Hieronder hebben we de sneeuwverwachting voor een aantal bekende skigebieden op een rij gezet.

Skigebied / dorpverwachte sneeuw bergverwachte sneeuw dal
Obertauern (Oostenrijk)130 centimeter80 centimeter
Grindelwald (Zwitserland)100 centimeter60 centimeter
St Anton am Arlberg (Oostenrijk)90 centimeter70 centimeter
Engelberg (Zwitserland)90 centimeter50 centimeter
Laax (Zwitserland)80 centimeter30 centimeter
Montafon (Oostenrijk)80 centimeter45 centimeter
Kappl (Oostenrijk)65 centimeter30 centimeter
Bronnen: diverse weerwebsites. Dit zijn verwachtingen, zonder garantie 😉

Eindelijk koud genoeg om de sneeuwkanonnen vol gas aan te zetten

Naast dat het gaat sneeuwen, wordt het dus ook een stuk kouder. Zelfs koud genoeg om ook de sneeuwkanonnen bij de lager gelegen pistes aan te zetten. De meeste skigebieden beschikken over zo veel sneeuwkanonnen dat ze het hele skigebied in minder dan 5 dagen kunnen besneeuwen. Zo beschikt Snow Space Salzburg, het skigebied van Flachau en Wagrain, over bijna 1.000 sneeuwkanonnen.

Er zijn genoeg koude dagen om kunstsneeuw te maken.
Het wordt koud genoeg om kunstsneeuw te maken.

Mooi op de start van het seizoen

De sneeuw en de kou komen precies op tijd. De meeste skigebieden hebben hun officiële seizoensopening begin december gepland. Het lijkt er op dat er dan meer dan genoeg sneeuw ligt om een groot deel van de pistes en liften te openen. Zelf hebben we onze eerste skidag er al op zitten. Op de Reiteralm waren dit weekend 2 liften en een paar pistes open. Komend weekend gaat ook het sneeuwzekere skigebied van Obertauern open. Natuurlijk gaan we ook daar even kijken! We zijn benieuwd hoeveel pistes er dan open zijn!

In Reiteralm lag er op de hogere pistes al behoorlijk wat sneeuw.
In Reiteralm lag er op de hogere pistes al behoorlijk wat sneeuw.

Op de hoogte blijven?

Natuurlijk houden we onze lezers op de hoogte van de actuele situatie in de skigebieden. Wil jij op de hoogte blijven van de komende sneeuwdump en de nieuwste coronamaatregelen? Volg ons dan via social media:

WIN 1 van de 7 vakanties naar SalzburgerLand

Wat ons betreft, is de wintersport de mooiste vakantie van het jaar. Tijdens een skivakantie worden herinneringen voor het leven gemaakt. En het wordt natuurlijk nog leuker als die wintersport gratis is!

Je maakt NU kans op één van de zeven compleet verzorgde wintersportvakanties naar SalzburgerLand. Meedoen is simpel. Vul de prijsvraag in op de website van SalzburgerLand en zend hem in voor 29 februari 2024.

Wanneer je wint, verblijf je zeven nachten in een 2-persoonskamer in een hotel. Ontbijt, diner en skipas zijn uiteraard bij de prijs inbegrepen.

Ben jij al klaar voor de winter?

Er komt een enorm pak sneeuw aan, het wordt koud en de eerste skigebieden zijn al open. We kunnen wel stellen dat het skiseizoen op het punt van beginnen staat. Hoe zit het met jou? Ben jij al klaar voor de komende winter? Is je vakantie al geboekt? En heb je je uitrusting al compleet? Voor iedereen, die net als wij, ook zo geniet van de voorpret op het komende winterseizoen staan hieronder een aantal inspirerende artikelen voor de perfecte wintersport 2024:

Eerder verschenen
Hoe jij in 7 stappen je treinreis naar de wintersport plant
Ook interessant
6 activiteiten die een wintersport in Engelberg onvergetelijk maken