Er is niks fijner dan op een zonnige dag een vers geprepareerde piste af te dalen en te genieten schitterende uitzichten en frisse berglucht. Om dat gevoel zo lang mogelijk te kunnen ervaren, hebben wij uitgezocht wat de leukste langste afdalingen van Oostenrijk zijn. Hieronder staan onze 7 favoriete lange afdalingen van Oostenrijk.

badhofgastein piste

1. Hohe Scharte – Bad Hofgastein

Aan het einde van het de skiregio Ski Amadé ligt het Gasteinertal. Hier vind je onze meest favoriete lange afdaling van Oostenrijk: de ‘Hohe Scharte‘. Het skigebied van Bad Hofgastein is niet alleen mooi, maar ook afwisselend. En dat geldt ook voor deze ultra lange afdaling. Je kunt met de nieuwe Schlossalmbahn naar de top van de Hohe Scharte en daarvandaan daal je meer dan 10 kilometer tot aan het dal van Bad Hofgastein (pistes H1, H2 en H2a). Onderweg geniet je van een waanzinnig landschap en minstens net zo gaaf is het aquaduct waar de piste onderdoor loopt.

Alles bij elkaar garandeert een unieke beleving. De afdaling is rood gemarkeerd, en dat is niet voor niks. Je komt onderweg een paar serieus steile pistes tegen.

Samenvatting langste piste Bad Hofgastein

Hoogste punt: bergstation Hohe Scharte lift (2.304 meter).
Laagste punt: dalstation Gaislachkoglbahn (859 meter).
Lengte: ongeveer 10,5 kilometer.
Hoogteverschil: 1.454 meter.
Duur:  ca: 1 uur.

2. Schwarze Schneid – Sölden (langste afdaling van Oostenrijk)

De langste piste van Oostenrijk vind je in Sölden. De ‘Schwarze Schneid’ is in totaal zo’n 15 kilometer lang.

Om de gehele piste af te leggen, start je boven op de Rettenbach Gletsjer. Op dit punt (het hoogst bereikbare punt van het Ötztal) heb je een adembenemend uitzicht over de omliggende 3000-ers.  Vanaf daar kan je via een aantal (blauwe en rode) pistes afdalen tot aan het dalstation van de Gaislachkoglbahn.

De pistes zijn voornamelijk breed en goed geprepareerd. Hierdoor is deze lange afdaling ook met jonge kinderen goed te skiën. Deze spectaculaire afdaling start op 3.340 meter hoogte en eindigt op 1.370 meter. In totaal leg je zo’n 15 kilometer af. Gelukkig zijn er onderweg genoeg restaurants onderweg om even te stoppen voor een kop koffie of iets te eten.

Liefhebbers van lange afdalingen komen sowieso goed aan hun trekken in het skigebied van Sölden. Naast deze lange piste, zijn er nog drie lange afdalingen. De andere drie lange afdalingen zijn 10, 9 en 8 kilometer lang.

Samenvatting langste piste Sölden

Hoogste punt: BIG3 Plattform Schwarze Schneide (3.340 meter).
Laagste punt: dalstation Gaislachkoglbahn (1.370 meter).
Lengte: ongeveer 15 kilometer.
Hoogteverschil: 1.970 meter.
Duur: ca 1,5 uur.

3. Hochjochtotale –  Montafon

Montafon is het grootste skigebied van Vorarlberg. Het bestaat uit een aantal skigebieden: Silvretta Montafon, Gargellen, Silbertal en Golm. Omdat het merendeel van de pistes gelegen is boven de 2.000 meter is Montafon is één van de meeste sneeuwzekere skigebieden van Oostenrijk.

De langste piste in skigebied Montafon is de ‘Hochjochtotale’. Deze begint op de Alpigrat en eindigt in het dorpje Schruns. Onderweg heb je een geweldig uitzicht. Verrassend is ook het gedeelte waarbij je door een lange tunnel skiet. Een bijzondere ervaring. De afdaling gaat grotendeels over brede blauwe en rode pistes.

wintersport montafon in de voorjaarsvakantie

Samenvatting langste piste Montafon

Hoogste punt: Hochalpila Bahn Bergstation (2.430 meter).
Laagste punt: Schruns (690 meter).
Lengte: ongeveer 12 kilometer.
Hoogteverschil: 1.740 meter.
Duur:  ca: 1,5 uur.

Als je vroeg opstaat, kan je als eerste de berg op, om onder begeleiding van een gids deze lange afdaling als eerste te nemen. Hier vind je daarover meer informatie.

4. Frommes – Serfaus – Fiss – Ladis

De langste afdaling in Serfaus – Fiss – Ladis, is de ‘Frommes’ afdaling. Deze rode piste (nummer 7) begint boven aan de Schöngampbahn en eindigt bij het middelstation van de Sonnenbahn. Daarna kan je via de blauwe piste afdalen naar Fiss (piste 6) of Ladis (piste 1). Afhankelijk van je eindbestemming, leg je tussen de 10 en 12 piste kilometer af.

Samenvatting langste piste Serfaus – Fiss – Ladis

Hoogste punt: bergstation Schöngampbahn (2.509 meter).
Laagste punt: dalstation Schönjochbahn Fiss  (1.436 meter) of dalstation Sonnenbahn Ladis (1.200 meter).
Lengte: ongeveer 11 kilometer.
Hoogteverschil: 1.309 (naar Ladis).
Duur:  ca: 1 uur.

Deze afdaling wordt goed geprepareerd, maar vereist wel dat je een rode piste veilig kunt afdalen.

Frommes - langste afdaling Serfaus - Fiss - Ladis

 

5. Kals am Grossglockner – Dalafdaling naar Matrei

Maar weinig wintersporters zullen Kals am Grossglockner kennen. Dit piepkleine dorpje ligt aan de voet van Oostenrijks hoogste berg: de Grossglocker. Het skigebied Kals – Matrei is erg rustig en biedt veel ongerepte natuur (wij zagen zelfs een ree op de piste :O). Bovendien heb je hier een ongekend uitzicht op de omliggende ruige alpentoppen.

Eén van de langste afdalingen in Tirol is de dalafdaling naar Matrei.  Je neemt hiervoor de gondel in Kals am Grossglocker naar de Adler Lounge. Op deze plek moet je echt even van het uitzicht (en super lekkere apfelstrudel) genieten. De afdaling vanaf de Adler Lounge naar Matrei heeft een hoogteverschil van ruim 1.600 meter en is 10 kilometer lang. Bijzonder is ook dat deze lange afdaling is aangelegd met oog voor de natuur. Doel was zo min mogelijk natuur aan te tasten en de piste om de bebossing heen aan te leggen. Heel duurzaam dus. En een bijzondere ervaring!

Samenvatting langste piste Kals am Grossglockner

Hoogste punt: Top Cimaross (2.621 meter) – bij de Adler Lounge.
Laagste punt: Dorp Matrei (975 meter) hier gaat de bus naar het dalstation van de Goldried 1.
Lengte: ongeveer 10 kilometer.
Hoogteverschil: 1.596 meter.
Duur:  ca: 1 uur.

Deze afdaling bestaat voornamelijk over rode en blauwe pistes. Daal achtereenvolgende pistes af 10, 2 en 1a af.

Langste piste Oostenrijk - Kals am Grossglockner

6. Hochpustertaler Gratabfahrt – Sillian

We blijven nog even in Oost-Tirol. Sillian bewijst dat een klein skigebied ook hele lange afdalingen kan hebben. Het skigebied op de grens met Italië bestaat uit slechts één gondel, twee stoeltjesliften en drie sleepliften. De ‘Gratabfahrt‘ is echter wel zo’n 11 kilometer lang. En hoewel er een klein deel van deze afdaling bestaat uit een zwarte piste, kan vrijwel iedere wintersporter hier veilig naar beneden komen. Er is namelijk een optie om langs de zwarte piste heen te skiën of boarden.

Het mooie van deze afdaling is de afwisseling, je begint op een hoge top (prachtig uitzicht) en je eindigt tussen de bomen. In één woord geweldig.

Samenvatting langste piste Skizentrum Sillian Hochpustertal

Hoogste punt: Thurntaler Gipfel (2.407 meter).
Laagste punt: dalstation gondel (1.103 meter).
Lengte: ongeveer 11 kilometer.
Hoogteverschil: 1.304 meter.
Duur:  ca: 1,5 uur.

langste afdalingen Oostenrijkse pistes

7. Sankt Anton am Arlberg – Valluga

Men zegt dat het skiën is uitgevonden in Sankt Anton. Of dat werkelijk zo is, hebben we eigenlijk nooit nagekeken, maar de eerste skischool ooit werd hier al in 1921 opgericht. Sankt Anton is als skigebied wereldwijd bekend en zeer geliefd. Onder meer vanwege de uitdagende pistes en de vele offpiste mogelijkheden die het gebied te bieden heeft.

De ‘Valluga’ afdaling is de langste piste van het skigebied. De afdaling begint bovenaan de Vallugabahn en eindigt 1o kilometer verderop in het dorp van Sankt Anton. Je daalt in totaal zo’n 1.500 meter. Onderweg zijn veel leuke berghutten waar je erg lekker kan eten.

Let wel op, deze afdaling is behoorlijk pittig en niet erg geschikt voor beginnende skiërs, maar dat geldt eigenlijk voor heel Sankt Anton.

Samenvatting langste piste Sankt Anton

Hoogste punt: bergstation Vallugabahn (2.811 meter).
Laagste punt: Sankt Anton (1.304 meter).
Lengte: ongeveer 10 kilometer.
Hoogteverschil: 1.507 meter.
Duur:  ca: 1 uur.

Andere lange pistes in Oostenrijk.

Er zijn natuurlijk nog veel meer mooie lange afdalingen te vinden in Oostenrijk. Hieronder staan nog een aantal mooie lange afdalingen die nog op onze bucketlist staan.

  • Eleven (Ischgl – 11 kilometer)
  • Familien Abfahrt (Patscherkofel – 11km)
  • Seegatterlafdaling (Waidring – 12 km)
  • Dalafdaling Hintertuxer Gletscher (12 km)
  • Wilde Grub’n (Stubaier Gletscher – 12km)
  • Unterdiedams (Diedamskopf – 10 km)

Staat jouw favoriete lange afdaling hier niet tussen? Stuur ons dan een mail, of reageer onder het artikel. We ontvangen graag informatie en inspiratie voor nog meer wintersportplezier!

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Trip Tip: Advent in Filzmoos
Ook interessant
Aftellen naar de winter: sneeuwkanonnen staan aan