De winter komt er aan. Dit weekend wordt het eerste pak sneeuw verwacht en over 2 maanden gaan de eerste skiliften al weer open. Veel wintersporters kijken reikhalzend uit naar het komende wintersportseizoen. Maar er zijn dit jaar ook veel vragen. Hoe zal wintersport 2021 er uit gaan zien? Komen er beperkingen bij de liften? Is er nog après ski? En kan je de wintersport 2021 al boeken? In dit artikel krijg je antwoord op je vragen!

Overzicht corona maatregelen Oostenrijk voor wintersport

In dit artikel hebben we corona maatregelen voor Oostenrijk, verzameld en zo zo overzichtelijk mogelijk beschreven. Een groot deel van de maatregelen was min of meer al bekend, maar is vandaag officieel geworden. Belangrijk om te weten is, dat dit de maatregelen zijn, die bekend zijn gemaakt tot en met 24 september 2020.

Komende weken zal mogelijk meer bekend worden. Iedere keer wanneer er meer nieuws bekend wordt, zullen we dit artikel bijwerken om alle wintersporters zo goed mogelijk te informeren over de actuele stand van zaken.

Ben je benieuwd hoe een wintersportdag er komende winter uit zal zien? Lees dan ons artikel: Vooruitblik: zo ziet een skidag in het coronatijdperk er uit

wat zijn de coronamaatregelen voor komende winter?
wat zijn de coronamaatregelen voor komende winter?

Goed nieuws: Oostenrijk gaat niet in lockdown in de winter

We beginnen dit overzicht met goed nieuws. De kans dat Oostenrijk opnieuw in een lock down gaat, is erg klein. Op 4 september is er namelijk gestart met het ‘corona stoplicht‘. Op basis van het aantal besmettingen, IC capaciteit en een ‘7 dagen trend’ wordt per regio bepaald welke coronamaatregelen noodzakelijk zijn.

Door de invoering van de dit systeem wordt een totale lockdown van Oostenrijk overbodig. Wel kan het gebeuren dat specifieke regio’s ‘rood licht’ krijgen en hotels daar uit voorzorg worden gesloten.

coronamaatregelen wintersport 2021

Skiliften gaan ‘gewoon’

Er komt geen beperking op het aantal wintersporters in een dorp of skigebied komt. De skiliften zullen met normale capaciteit draaien en er komt ook geen beperking op de bezetting van een gondel of stoeltjeslift. Je kunt dus komende winter ‘gewoon’ met 8 mensen in een 8-persoons gondel zitten. Wel is het zo dat wintersporters in de skilift een mondkapje of buff op moeten hebben. En wordt er verwacht dat je in de rij 1 meter afstand houdt. Dat zijn trouwens dezelfde regels die in Oostenrijk ook in het openbaar vervoer gelden.

In een aantal skigebieden zullen skiliften bovendien met speciale vernevelingsmachines ontsmet worden. Op deze manier worden 99,99% van de virussen, bacteriën en aerosolen geëlimineerd.

buff of nekwarmer
Komende winter is een buff of mondkapje verplicht in de skilift.

Mogelijk maximale groepsgrootte en gespreide aanvangstijden skilessen

Gaan jouw kinderen op skiles? Vergeet dan niet op tijd te reserveren. Er mogen komende winter namelijk maximaal 10 leerlingen in een skiklas. Ook is het de bedoeling dat leerlingen niet tussentijds van skiklas veranderen. Eerder hoorden we ook al dat mogelijk de aanvangstijden van de skilessen komende winter gespreid worden. Door niet alle skilessen tegelijkertijd te starten, wordt voorkomen dat er lange wachtrijen ontstaan bij de skiliften. Hoe deze maatregel er precies uit gaat zien en wat dat betekent voor wintersporters is nog niet geheel duidelijk. Zodra we daar meer over weten, houden we jullie natuurlijk op de hoogte.

druk wachtrij bij de skilift in Flachau
Wachtrijen zoals deze moeten komende winter voorkomen worden.

Après ski verbod

Een ding zeker: komende winter zal er GEEN après ski plaatsvinden. Eten en drinken mag (zowel binnen als buiten), alleen worden genuttigd aan tafel. Dat betekent dat après ski bars in Oostenrijk, komende winter dienst zullen doen als restaurant.

apres ski saalbach
Komende winter geen uitbundige après ski in Saalbach.

Bergrestaurants gewoon open

Een van de andere mogelijke besmettingshaarden zijn de bergrestaurants. Doordat alle wintersporters tegelijkertijd gaan lunchen, is het moeilijk om de afstandsregels te handhaven. Op dit moment ziet het er naar uit dat de bergrestaurants gewoon open zullen zijn. Het bedienend personeel wordt verplicht om een beschermend mondkapje te dragen. Iets wat we ook in de zomer veelvuldig gezien hebben.

Ook in de bergrestaurants geldt dat eten en drinken alleen zittend aan tafel genuttigd mag worden.

bergrestaurant in maria alm
Bergrestaurants zijn komende winter gewoon open.

Extra tests voor liftmedewerkers en in de gastronomie

Testen, testen, testen. Dat zal ook komende winter de belangrijkste maatregel zijn om het coronavirus onder controle te houden. Medewerkers van de skiliften, skischolen, restaurants en bars zullen ook komende winter wekelijks getest worden. Deze maatregel zorgt er voor dat een mogelijke besmetting snel gesignaleerd wordt en dat er snel kan worden opgetreden.

Afgelopen zomer gold deze maatregel ook al. In totaal zijn er meer dan 100.000 (vrijwillige) tests doorgevoerd.

vanaf hoe oud op skiles

Lokale maatregelen

Naast deze algemene voorzorgsmaatregelen, kan het zijn dat er in skigebieden ook nog lokale maatregelen gelden. Zo kunnen in sommige dorpen attracties waar veel mensen in een kleine ruimte bijeenkomen uit voorzorg gesloten zijn. Of kan er een capaciteitsbeperking gelden. Denk hierbij aan binnenspeeltuinen voor kinderen, musea en zwembaden. Wil je weten of deze maatregelen in jouw favoriete skigebied van kracht zijn? Kijk dan op de website van het skigebied. Doorgaans staan de maatregelen daar heel duidelijk aangegeven.

Op de hoogte blijven?

Elke winter houden we onze lezers op de hoogte van de actuele stand van zaken in de skigebieden. Wil je daarvan op de hoogte blijven? Volg ons dan via social media:

1 Commentaar

 • J. Volwater,

  thanks for the overview! We komen eraan!

 • Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Eerder verschenen
  LIVE: 9 jaloersmakende foto’s van de eerste sneeuwdump
  Ook interessant
  7 Oostenrijkse skigebieden die al in december sneeuwzeker zijn