Afgelopen weekend is er een enorme bak sneeuw gevallen in sommige delen van Oostenrijk. In Oost Tirol en Karinthië viel er op sommige plekken ruim 1,5 meter sneeuw. Er is zelfs zo veel sneeuw gevallen dat op sommige plaatsen jarenoude neerslagrecords zijn gebroken:

De meeste neerslag ooit in Lienz (Oost-Tirol)

In de Tiroler ‘zonnen stad’ Lienz, viel 278 liter / m² neerslag in 48 uur. Dit is de hoogste gemeten waarde sinds de start van de metingen in 1888. Er ligt in Lienz een gesloten sneeuwdek van zo’n 40 centimeter dik. En dat voor een stad die geroemd wordt om haar grote hoeveelheid zonuren!

In Lienz ligt 40 cm, sneeuw.
In Lienz viel er zo’n 40 cm sneeuw.
Sneeuwrecord verbroken in het Ötztal

Niet alleen in het Zuiden viel veel sneeuw. Ook in het Ötztal in Tirol kwamen bakken sneeuw uit de lucht vallen. Van zaterdag op zondag viel hier maar liefst 80 centimeter sneeuw in 24 uur tijd. Een record! Nooit eerder viel er zo veel sneeuw in 24 uur tijd. Het vorige sneeuwrecord stamde uit 2013. Toen viel er 45 centimeter sneeuw in 24 uur tijd.

Actuele sneeuwhoogtes

Hieronder staan de actuele sneeuwhoogtes in een aantal bekende skigebieden. Op vrijdag lag in al deze skigebieden nog nauwelijks sneeuw. Inmiddels ligt er meer dan genoeg om de hele winter vooruit te kunnen.

  • Innvervillgraten – 167 centimenter
  • Sankt Jakob in Defereggental – 133 centimeter
  • Sillian – 122 cm
  • Kals am Großglockner  – 100 centimeter
  • Obergurgl – 1oo centimeter
  • Hintertux – 68 centimeter
  • Mallnitz – 46 centimeter
In Oost Tirol ligt inmiddels een dik pak sneeuw. (Bron: fotowebcam.eu)

Veel overlast

Helaas is er niet alleen sneeuw gevallen. Op sommige plekken is er tussen de sneeuwbuien door ook enige tijd regen gevallen. Daardoor is de sneeuw zwaar en dik en zorgt voor veel overlast. Veel bomen zijn door het gewicht van de zware sneeuw omgevallen en het lawinegevaar is extreem hoog.

Wegen werden afgesloten en huishoudens kwamen zonder stroom te zitten. In veel dorpen blijven de scholen daarom vandaag dicht. Op dit moment wordt er met man en macht gewerkt om straten en wegen sneeuwvrij te maken. Tegelijkertijd worden daken sneeuwvrij gemaakt en is de hulp van helikopters ingezet om de sneeuw van bomen te blazen.

Winterdienst aan het werk
Er wordt met man en macht gewerkt om wegen begaanbaar te maken

Goed begin van de winter

De enorme sneeuwval is voor de skigebieden aan de Zuidkant van de Alpen ook goed nieuws. Er ligt inmiddels zo veel sneeuw dat ze de sneeuwkanonnen nauwelijks meer aan het werk hoeven te zetten. En komende dagen wordt er nog meer sneeuw verwacht. Weliswaar niet zo veel als afgelopen weekend, maar op sommige plekken kan er toch weer zo’n 30-70 centimeter sneeuw vallen.

Wij krijgen van dit soort berichten enorm veel zin in de winter. Helaas moeten we nog 17 dagen geduld hebben voordat de pistes (eindelijk) open gaan. Hoe zit dat bij jou? Heb je ook zin in de winter? Laat het ons weten via het opmerkingenveld onder aan het artikel!

Op de hoogte blijven?

Natuurlijk houden we onze lezers op de hoogte van de actuele situatie in de skigebieden. Wil jij op de hoogte blijven van de komende sneeuwdump en de nieuwste coronamaatregelen? Volg ons dan via social media:

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Dit maakt Innsbruck dé ideale wintersport bestemming voor families
Ook interessant
Review Helly Hansen Odin 9: hardshell ski jas voor actieve wintersporters