Onze kinderen kunnen redelijk skiën en hebben al behoorlijk wat skigebieden gezien. We zouden volgende winter daarom graag een bijzondere wintersport ervaring met ze ondernemen. Zo’n wintersport die ons geheugen gegrift staat en nooit meer verdwijnt. Omdat zo’n wintersport de nodige inspanning vereist speur ik alles af op zoek naar die ene unieke en bijzondere winterse ervaring. En natuurlijk kom ik dan uit bij wintersport in Lapland. En altijd weer oogt het sneeuwrijk, idyllisch en charmant.

wintersport in lapland

Wintersport in Lapland

Wanneer je rondvraagt naar een wintersport in Lapland dan krijg je eigenlijk steevast te horen: ‘Lapland is zoveel méér dan wintersport’. En dat geloof ik natuurlijk ook meteen en dat is heel mooi. Maar toch wil ik ook heel graag weten hoe de wintersport in Lapland beleefd wordt. En dus ging ik op onderzoek uit.

piste ruka lapland

Wintersport in Lapland, Ruka-Kuusamo

Toen ik las dat het hoogste punt van skigebied Ruka Kuusamo zich op 500 meter bevond, dacht ik dat ik verder moest zoeken. Maar toch keek ik voor het sluiten van de website nog ‘even snel’ naar de pistekaart van het skigebied. Puur macht der gewoonte. En ondanks de geringe hoogtemeters van dit gebied, ziet Ruka-Kuusamo er interessant uit. Rode, blauwe en zwarte pistes wisselen elkaar af, er is een uitgebreid kinderland en een gave funslope. De pistes worden verlicht zodat er tot de late uurtjes geskied en geboard kan worden. Zo kan de wintersport gecombineerd worden met de overige hoogtepunten die Lapland te bieden heeft.

wintersport lapland

Must do tijdens de wintersport in Lapland

Goed, met de wintersport zit het dus wel goed. Dan kunnen we verder kijken naar de veelgehoorde ‘zoveel meer dan wintersport in Lapland’. Want wat houdt dat nou eigenlijk allemaal in?

Tijdens mijn speurtocht ontdek ik al snel dat de rendierensafari, huskysafari, ijsvissen en een tocht met de sneeuwscooter vast prik zijn bij een wintersport in Lapland. En volgens mij is slechts één van deze activiteiten al voldoende om een levenslange herinnering achter te laten. Zoiets vergeet je toch de rest van je leven niet meer?!

Maar, voor wie niet kan kiezen, kan dit tijdens de wintersport in Lapland dus allemaal (en ja, dan wordt er ook nog geskied en rekening gehouden met een aangepast tempo voor de kinderen).

Zo kan je een compleet verzorgde wintersport in Lapland boeken via Voigt Travel waarbij alles voor je geregeld wordt en je alleen maar op de afgesproken tijd aanwezig hoeft te zijn. Zo kan je, met je gezin, een volle week genieten van unieke ervaringen zonder je druk te hoeven maken over het volgende op de agenda. Een voorbeeld hiervan is de Winterwonderlandweek.

Après ski bar of Noorderlicht?

Après ski is natuurlijk heerlijk. Maar wat als je dat drankje kan drinken terwijl je ondertussen het Noorderlicht aanschouwt? Dat is een ervaring die je voorlopig niet van je netvliezen krijgt. Al zouden wij in dat geval wel kiezen voor een glühwein of warme chocolade in plaats van een biertje of een spritzer. Om het Noorderlicht te zien moet er wel eerst een stukje gereisd worden. Dit gebeurt in Lapland niet met de auto of de bus, maar (hoe kan het ook anders) per rendierenslee of sneeuwscooter.

familie wintersport lapland

Op naar een wintersport in Lapland?

Lapland, daar is het toch hartstikke donker in de winter? Ik was ervan overtuigd dat het er in de winter maximaal vier uren per dag licht was. Maar dat blijkt dus een wijdverspreid misverstand te zijn. In december en begin januari komt de zon nauwelijks boven de horizon uit, maar schijnt de weerkaatsing van het licht op de sneeuw een heel bijzonder en mooi lichteffect te veroorzaken. En in februari en maart is het er al langer licht dan in Nederland, dat is best verrassend..

De laatste verrassing die ik krijg, is dat Lapland toch best wel dichtbij is. Met een vlucht van 3 uur vanuit Amsterdam of Brussel ben je er al. En een wintersportuitrusting mag kosteloos mee. Een compleet verzorgde familie wintersport in Lapland kost ongeveer € 1800,- per persoon. Dat is een hoop geld, maar daar krijg je dan ook een unieke ervaring en levenslange herinnering voor terug. Daarbij wordt er voor kinderen nog een aantrekkelijke korting beloofd die in het genoemde bedrag nog niet verrekend is. Wij duiken er nog even verder in en houden je op de hoogte van onze eigen plannen!

1 Commentaar

 • Henk-Jan Geel,

  Leuk artikel. Zelf ga ik af en toe naar Geilo in Noorwegen. Ook een prima locatie. Maar Finland is ook goed bereikbaar vanuit Nederland. En lekker lang licht.

 • Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Eerder verschenen
  Foto Friday #47 – sneeuwkanonnen staan klaar
  Ook interessant
  Deze liftpaal kost bijna 800.000 euro meer dan begroot