banner

Nu iedereen noodgedwongen meer tijd thuis doorbrengt, wordt er ook veel meer uitgeruimd. Bij het opruimen van zolders en archieven komen soms prachtig materiaal tevoorschijn. Zoals oud fotomateriaal van wintersport lang geleden. En deze verschijnen dan ook overal op social media. Voor alle wintersporters die al jaren gaan en even willen terugdenken aan vervlogen tijden hebben we een aantal wintersportfoto’s van vroeger verzameld.

Heb jij ook een mooie wintersportfoto van vroeger? En wil je die met ons delen? Graag! Stuur je foto naar frank@op-wintersport.nl. De mooiste foto’s voegen we natuurlijk toe aan dit overzicht.

Eenpersoons-stoeltjesliften

Ken je ze nog? Een persoonsstoeltjesliften? In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw waren heel luxe. Stoelverwarming was er ook nog niet. Als het koud was, kreeg je gewoon een deken over je benen. Heb jij het nog meegemaakt?

 

En dan 3 kwartier dit soort uitzicht

In die oude lift zat je niet alleen, maar ook erg lang. De liften waren een stuk langzamer, waardoor je rustig 30-45 minuten in de skilift kon zitten. Met een uitzicht zoals bij deze lift is dat zeker geen straf. Inmiddels zijn bijna alle skiliften in Hochkönig behoorlijk gemoderniseerd. En kan je er zelfs de prachtige Königstour maken.

Lift met charme in Saalbach

Niet alleen de gondels zijn in de loop van de jaren behoorlijk verandert, ook gondels zien er tegenwoordig compleet anders uit. Onderstaande foto is van de Schattberg Seilbahn, een enorme gondel die tot 2002 in het centrum van Saalbach vertrok.

Tegenwoordig beschikt skigebied Saalbach over de meest moderne skiliften. Het dorp is inmiddels verbonden met Leogang, Fieberbrunn en Zell am See en  is daarmee een van de grootste skigebieden van Oostenrijk. Wij vinden het skigebied vooral leuk omdat er veel makkelijke pistes zijn en er een geweldige skironde is: ‘the Challenge‘.

Schattberg 90

Uit ons eigen archief – onze eerste skiles

Geïnspireerd door de foto’s uit Hochkönig zijn we ons eigen archief ook eens ingedoken. En we kwamen onderstaande foto van onze eerste skiles tegen. Toen droeg nog niemand een skihelm (laat staan een rugbeschermer). Op onderstaande foto was ik 3 jaar oud. Op welke leeftijd begon jouw kind met skiles?

Vanaf hoe oud kunnen kinderen op skiles?
Skiles in 1982

Lege pistes in Fiss in de jaren ’80

Vroeger waren de camera’s nog niet van dezelfde kwaliteit als nu. Zelfs met een telefoon en kindercamera’s van tegenwoordig, maak je vaak betere foto’s van met de ouderwetse camera met het rolletje van vroeger. Onderstaande foto van de Möseralmpiste in Fiss is helaas niet zo scherp, maar je ziet wel duidelijk hoe rustig het op de piste was. Wat een verschil met tegenwoordig hè?

Fiss 1986 - oude wintersport foto
Skigebied Fiss 1986

Old school tricks

Van onderstaande foto worden we gewoon heel bij. Deze skileraar uit Flachau (vader van racelegende Hermann Maier) heeft onwijs veel plezier bij het skiën en dat zie je terug. Natuurlijk ook weer zonder helm en skibril, maar wel met ski’s van 2,05 meter 😉

Is deze lift te oud of niet?

Eerlijk is eerlijk. Deze foto uit Zauchensee is helemaal niet zo oud. Maar het had zeker een oude foto kunnen zijn. Deze 4-persoonsgondel in Zauchensee is al sinds 1987 actief. En hoewel er al jaren gesproken wordt over modernisering, hangen de oude rode gondels er nog steeds.

sneeuw bij de gondel in Zauchensee
Oud? Deze lift in Zauchensee gaat nog steeds

Zelf een keer terug in de tijd? Ga naar Lienz…

Hou je ook zo van de charme van oude skiliften? Of krijg je door dit artikel nostalgische gevoelens? In skigebied Lienz kan je terug in de tijd. Daar nog een 47 jaar oude stoeltjeslift, waarin je langzaam omhoog gaat. Wij waren er afgelopen winter en het was echt opvallend wat zo’n oude lift met je doet. In zo’n oude lift gaan de gesprekken als vanzelf ver onze eerste keren dat we op de ski’s stonden.

Stoeltjeslift in het kleine skigebied Hochstein, Lienz, Oost-Tirol
Prachtig uitzicht op de Alpen de de Dolomieten (Lienz 2020).

Over Foto Friday

De mooiste wintersport foto's - sneeuw - sneeuw - sneeuwOp vrijdag verzamelen we regelmatig de mooiste foto’s over de actualiteit of skigebieden op de sociale kanalen. Gewoon omdat we daar blij van worden en we hopen dat jij er ook blij van wordt! Heb jij ook een mooie wintersport foto die je met ons wilt delen? Stuur hem dan naar ons op, of tag ons via de sociale kanalen:

Tot de volgende foto friday! Yay!

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Wintersport Montafon: uitdagend skigebied dichtbij Nederland
Ook interessant
Review Komperdell rugbeschermer