skikleding wassen en buiten drogen aan de waslijnMicroplastic. Niet iets waar we dagelijks over nadenken. Maar helaas wel iets wat we dagelijks in ons milieu loslaten. Sinds wij ons voor actief verdiepen in wintersportkleding is het een onderwerp wat onze aandacht heeft. Wintersporters kunnen gezamenlijk een heleboel doen tegen microplastic in het milieu. Veel wintersportkleding (denk aan thermokleding, maar ook aan wassen van ski jacks, skibroeken en skisokken) bevat kunststof vezels en dus microplastic.

Het effect van dit microplastic is enorm. Microplastic zijn (microscopisch) kleine deeltjes plastic die in ons milieu terechtkomen. In geval van skikleding komen ze via de wasmachine in ons grondwater terecht en zo, uiteindelijk, in onze voedselketen. Zo is er al microplastic aangetroffen in plankton, mosselen, bier en zelfs in honing…

Als wintersporter denk je er waarschijnlijk niet vaak (of nooit) bij na dat er zoveel ‘afval’ van je kleding in het water verdwijnt. Maar nu we dit eenmaal weten, kunnen we niet meer terug naar onwetendheid. En dus willen we graag iets aan deze vervuiling doen!

skikleding waszak Guppyfriend

Skikleding wassen in de Guppyfriend

Enter de Guppyfriend. Een waszak voor synthetische kleding die voorkomt dat microplastic uit de kleding in het waswater terecht komt.

Het werkt eigenlijk heel simpel. De Guppyfriend is een grote zak, die afgesloten wordt met een rits. Je stopt de te wassen skikleding in deze zak, ritst hem dicht en stopt het zo in de wasmachine. Daarna de je gewoon wat je altijd doet bij het wassen.

De deeltjes microplastic die tijdens het wassen uit de skikleding vrijkomen worden opgevangen in de Guppyfriend. Na het wassen, haal je de kleding uit de waszak en klop je de waszak uit in een afvalzak of verwijder je restjes met behulp van de stofzuiger.

De waszak droog je met de was en kan zo oneindig hergebruikt worden voor al je synthetische wasgoed.

vrouw stopt waszak met skikleding in de wasmachine

Onze ervaring met Guppyfriend waszak voor skikleding

Wij hebben de Guppyfriend sinds enkele weken in gebruik genomen. In het begin is het even wennen, want er blijkt opeens in heel veel kleding microplastic te zitten. Regelmatig ontdekken we na het wassen dat bepaalde kledingstukken eigenlijk in de waszak horen (maar er dus niet in zaten tijdens de was). Maar sommige kledingstukken zijn ook heel voor de hand liggend.

Thermokleding, fleece vesten, wandelbroeken en hardshell jassen zijn er al in gewassen. Bij sommige wasbeurten zit er na het wassen niks in de waszak, maar soms zit er ook wel wat in. Het overblijfsel verdwijnt in de afvalbak in de badkamer.

De kleding wast net zo schoon als anders en de Guppyfriend droogt met de kleding mee aan de waslijn. Eigenlijk helemaal geen extra moeite verder dus, maar wel een schoon geweten.

guppyfriend waszak wintersportkleding

Zelf de Guppyfriend gebruiken

Wil je iets doen tegen micro afval? Dan is dit een makkelijk begin van een milieuvriendelijker bestaan. Iedere wintersporter heeft synthetische kleding in de kast hangen. En waarschijnlijk niet alleen je wintersportkleding. Kijk maar eens in de labels van je voetbalshirt, wandelsokken, panty of zwemkleding. Waarschijnlijk zijn deze allemaal van plastic gemaakt (synthetische vezels zoals fleece, nylon, acryl, polyester en lycra). Door deze producten in de Guppyfriend te wassen voorkom je per wasbeurt van 5 kg een belasting van 600.000 – 17.700.000 kledingvezels (bron) in ons (drink)water belanden.

Een indrukwekkend verschil toch?

Een Guppyfriend kost € 35,- en je kan hem hier bestellen. In ons geval werd de Guppyfriend binnen 24 uur thuis bezorgd.

Bonus: skikleding gaat langer mee dankzij Guppyfriend

Oh en trouwens, wist je dat de Guppyfriend niet alleen voorkomt dat microvezels met het water verdwijnen. Maar dat de waszak ervoor zorgt dat je kleding daadwerkelijk (tot 80%!) minder microvezels verliest? Je kleding slijt dus minder wanneer je het in deze waszak wast. Waardoor je kleding langer functioneel blijft en langer meegaat. Dit geldt niet alleen voor kleding met synthetische vezels, maar ook voor kleding van natuurlijke vezels. Zo adviseren enkele grote merken de Guppyfriend voor het wassen van cashmere en merino wol. Puur om slijtage aan de kleding tegen te gaan.

Nu ik dit weet gaat ook de (toch wel kostbare) skikleding van merino wol voortaan in de Guppyfriend in de wasmachine…

 

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Volgende week sneeuw verwacht in Oostenrijk
Ook interessant
SalzburgerLand investeert 200 miljoen in skigebieden