Zolang we niet kunnen skiën, kunnen we geen beter tijdverdrijf bedenken dan wandelen in de bergen. Nu de zomervakantie voorbij is, is het extreem rustig in de bergen. En kan het gebeuren dat je onderweg niemand tegenkomt. Perfecte omstandigheden om je hoofd leeg te maken en te genieten van de mooie uitzichten.

Iedereen kan bergwandelen, maar je hebt wel een paar goede bergschoenen nodig. Wandelschoenen, gemaakt voor de omstandigheden die je in de bergen tegenkomt. Bergschoenen bieden stabiliteit op oneffen terrein, bieden grip in gladde omstandigheden en zitten comfortabel.

Bergschoenen koophulp

Maar hoe kies je de juiste bergschoenen? Wij helpen je er in vier stappen doorheen.

1. Kies de juiste categorie bergschoenen

Wandelschoenen zijn er in categorie A t/m D.  Kortweg zijn de categorieën als volgt bepaald:

Categorie A is geschikt voor (korte wandelingen) op vlak terrein.
Schoenen in categorie B zijn wat stijver dan de categorie A schoenen en geschikt voor wandelingen in de bergen.
In categorie C bevinden zich bergschoenen voor wandelingen over de gletsjer en in hooggebergte. Deze schoenen kunnen voorzien worden van stijgijzers.
Categorie D is voor zwaardere trekkingstochten en beklimmingen door hooggebergte. Deze schoenen kunnen gebruikt worden in combinatie met vaste stijgijzers.

Voor bergwandelingen zijn schoenen in categorie B het meest geschikt.

 

2. Het materiaal van de bergschoenen

Bergschoenen gore-texAls je de bergen ingaat, wil je niet beperkt worden door je schoenen. Kies daarom voor een schoen van stevig, ademend en waterdicht materiaal.

Voor bergwandelingen in de Alpen zijn schoenen van Gore-Tex aan te bevelen. Deze houden je voeten droog (mits je de juiste sokken draagt) doordat ze ademend zijn. Daarbij houden ze vocht van buitenaf buiten. Je kan er dus prima mee wandelen in de regen of door een natte omgeving. Bijkomend voordeel is dat je deze schoenen daardoor ook prima mee kunt nemen op wintersport voor een wandeling door de sneeuw.

3. Bergschoenen passen

Het is belangrijk dat de schoenen lekker zitten. Neem dus de tijd om ze te passen. Wanneer je schoenen gaat passen, doe dit dan halverwege je dag. Het klinkt misschien raar, maar in de loop van de dag worden je voeten iets groter. Dit komt doordat er in de loop van de dag steeds meer bloed richting je voeten stroomt.

Als je bergschoenen gaat passen, doe dan je wandelsokken aan. Als je nog geen wandelsokken hebt, koop dan een paar goede wandelsokken. Dan heb je gelijk ook veel meer aan je schoenen.

De schoenen moeten goed aansluiten zodat je er niet in gaat schuiven maar ze mogen zeker niet te krap zitten. Loop er dus een stukje op (binnen!) voordat je ze koopt. Als je voor het eerst bergschoenen past moet je waarschijnlijk even wennen aan de stugheid. Los daarvan zouden de schoenen lekker moeten zitten.

4. Merken en winkels voor goede bergschoenen

Koop je bergschoenen in een gespecialiseerde (online) shop. Laat je adviseren als je zelf niet genoeg informatie hebt en pas de schoenen altijd met wandelsokken.

Merken als Meindl en Lowa bieden ruime keuze aan technisch zeer geavanceerde bergschoenen die ook nog eens aangenaam zitten. Probeer verschillende schoenen uit, tot je een paar hebt gevonden die echt lekker zitten. Je koopt deze schoenen via gespecialiseerde (online) shops als Bever of Bergfreunde.

TIP voor dames bergschoenen: Lowa Lady Light GTX

Lowa berschoenen damesVoor bergwandelingen in de Alpen hebben wij bergschoenen Lowa Lady Light GTX getest. Dit damesmodel is uitermate comfortabel en geschikt voor bergwandelingen van één of meerdere dagen.

Ook na drie dagen wandelen in de bergen zitten ze nog steeds comfortabel. De schoenen zitten goed vanaf de eerste dag (dus zonder inlopen). Ze bieden veel grip terwijl ze toch comfortabel dragen. De waterdichtheid ook onder warme omstandigheden (getest bij 34 graden) blijven je voeten droog.

Dit zijn fijne bergschoenen die je ook in de winter kan gebruiken voor een wandeling door de sneeuw. Bijvoorbeeld op weg naar je skilocker.

 

Bergschoenen Lowa

 

 

 

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Snow Space Salzburg: Flachau, Wagrain en Alpendorf
Ook interessant
De leukste kleine webshops voor skigear