Uit onderzoek van brancheorganisatie BOVAG dat in Nederland meer dan 500.000 auto’s in de zomer op winterbanden rijden. Kan en mag je in de zomer op winterbanden rijden? Of is het beter om dat niet te doen? In dit artikel geven we antwoord op een aantal veelgestelde vragen.

Winterbanden in de zomer? Doe het niet!

Oke. Je kan en mag in de zomermaanden met winterbanden de weg op. Maar het is iets wat echt af te raden is en wel om de volgende redenen:

  1. Het is minder veilig
  2. De banden slijten veel sneller
  3. Je brandstofgebruik neemt toe
  4. Het is slecht voor het milieu

’s Zomers op winterbanden rijden is onveilig

Wanneer je in de zomermaanden met winterbanden rijdt, heeft de auto een veel langere remweg dan met ‘normale’ banden. Hierbij geldt: hoe hoger de temperatuur, hoe langer de remweg van je auto wordt. Bij een temperatuur van 15°C en een snelheid van 50 km/h moet een auto met zomerbanden op droog wegdek binnen 12 meter stil kunnen staan. Een auto met winterbanden heeft onder dezelfde omstandigheden zo’n 14-15 meter nodig. Dat is 25% meer. Bij hogere snelheden of hogere temperaturen wordt dit verschil nog veel groter. Bij temperaturen tussen 20°C en 25°C en een snelheid van 100 km/h is het verschil in remweg tussen zomerbanden en winterbanden al 18 meter. Als de auto met zomerbanden stilstaat heeft de auto met zelfs winterbanden nog een snelheid van 57 km/h (!).

De remweg van winterbanden in de zomer is een stuk langer

Winterbanden in de zomer niet verboden

Ondanks dat het onveilig is om in de zomermaanden op winterbanden rond te rijden, is het in Nederland niet verboden. Dat geldt overigens ook voor veel andere Europese landen. Alleen in Italië zijn winterbanden ’s zomers verboden.

Opvallend genoeg is het in veel Alpenlanden zoals in Oostenrijk is het wel verplicht om in de winter op winterbanden te rijden, maar er geldt geen verplichting om in de zomer op andere banden te rijden

Kijk hier voor een volledig overzicht van alle landen waar winterbanden verplicht zijn.

Half miljoen Nederlanders rijden ’s zomers op winterbanden

Volgens de BOVAG, de brancheorganisatie voor de automobielindustrie, rijden er in Nederland op dit moment zo’n 500.000 auto’s ’s zomers rond op winterbanden.  Het onderzoek (bron) is gedaan in de zomer van 2018 in onder meer de steden Zwolle, Roermond en Utrecht. Het onderzoek toonde aan dat 5,73 procent van de auto’s nog op winterbanden rijdt. Dat betekent dat bij een totaal wagenpark van ruim 8,6 miljoen personenauto’s in Nederland circa een half miljoen daarvan mogelijk een gevaar op de weg zijn.

winterbanden in de zomer
Mag je in de zomer met winterbanden rijden?

Meest gestelde vragen over winterbanden in de zomer

Hieronder staan de meest gestelde vragen over de regelgeving met betrekking op rijden met winterbanden in de zomer. Heb jij een vraag die er niet tussen staat, maar die er wel bij hoort? Laat dan een reactie achter via het opmerkingenveld onderaan het artikel. Dan kunnen we samen dit overzicht zo compleet mogelijk maken.

Kan je in de zomer op winterbanden rijden?

Ja. Je kan in de zomer op winterbanden rijden, deze banden zijn echter minder geschikt voor warm weer. De samenstelling van een zomerband is anders dan die van een winterband. Winterbanden zijn gemaakt van zachter en flexibeler materiaal waardoor je meer grip hebt op het wegdek. Wat een voordeel is in de winter, is echter een nadeel in de zomer. Het zachte, flexibele materiaal zorgt bij warme temperaturen voor minder stuurprecisie en grip.

Hoe veilig is het om in de zomer op winterbanden te rijden?

Niet zo heel veilig. In de zomermaanden heeft je auto met winterbanden een veel langere remweg dan met gewone banden. Hoe hoger de temperatuur, hoe langer de remweg van je auto wordt. Hoe dat precies werkt? Dat staat hier.

Mag je in de zomer op winterbanden rijden?

Ja. Er zijn geen regels die je verbieden om in de zomer op winterbanden te rijden. Alleen in Italië is het verboden om met winterbanden de weg op te gaan in de zomer.

1 Commentaar

  • J.J. BAKKER,

    Inderdaad, met winterbanden in de zomer is niet echt veilig. Maar in een Nederlandse winter zijn ze ook niet zo geweldig. Een voordeel is er alleen, bij vastgereden sneeuw (op doorgaande wegen zeldzaam) of bij ijzel (en wie dan gaat rijden is sowieso rijp voor de psychiater). Dus eigenlijk zouden winterbanden in Nederland het hele jaar verboden moeten zijn!
    Maar dan heb je een probleem, want bandenwissel bij de grens….daar moet je toch niet aan denken?
    Zeker voor de winter is er nu ( sinds enige tijd) een prima alternatief: all seasonbanden. In de zomer, zijn zomerbanden nog steeds beter en in de winter meestal ook. maar als compromis?
    Oostenrijk kan met dit compromis niet instemmen (?).Brengt dus op de meeste winterdagen zowel de eigen bevolking als de toeristen in gevaar!?
    Prima, moeten ze zelf weten.
    Maar voor wintersport zijn Duitsland enTsjechie goedkoper, Frankrijk niet duurder. Zwitserland wel, maar je verdient terug op je banden.
    Dus voorlopig maar niet in de winter naar Oostenrijk!
    Volgend jaar? De “Pickel”kost lang niet zoveel als dat bandenverhaal, maar het bezwaar hebben ze inmiddels begrepen in Oostenrijk. Misschien dringt het bandenverhaal ook door?
    J.J. Bakker

  • Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Eerder verschenen
    Gear Guide: skikleding & gear test
    Ook interessant
    6x een ideaal skigebied voor beginners in Oostenrijk