Uit onderzoek van brancheorganisatie BOVAG dat in Nederland bijna iedere zomer tussen 500.000 en 750.000 auto’s in de zomer op winterbanden rijden. 

Kan en mag je in de zomer op winterbanden rijden? Of is het beter om dat niet te doen? In dit artikel geven we antwoord op een aantal veelgestelde vragen.

Winterbanden in de zomer? Niet strafbaar, wel onverstandig!

Oke. Je kan en mag in de zomermaanden met winterbanden de weg op. Maar het is iets wat echt af te raden is en wel om de volgende redenen:

 1. Winterbanden in de zomer zijn minder veilig
 2. De banden slijten veel sneller
 3. Je brandstofgebruik neemt toe
 4. Het is slecht voor het milieu
 5. Je banden maken veel meer lawaai

In de zomer op winterbanden rijden is onveilig

Wanneer je in de zomer met winterbanden rijdt, heeft de auto een veel langere remweg dan met ‘normale’ banden. Hierbij geldt: hoe hoger de temperatuur, hoe langer de remweg van je auto wordt.

 • Bij een temperatuur van 15°C en een snelheid van 50 km/h moet een auto met zomerbanden op droog wegdek binnen 12 meter stil kunnen staan.
 • Een auto met winterbanden heeft onder dezelfde omstandigheden zo’n 14-15 meter nodig. Dat is 25% meer.

Bij hogere snelheden of hogere temperaturen wordt dit verschil nog veel groter. Bij temperaturen tussen 20°C en 25°C en een snelheid van 100 km/h is het verschil in remweg tussen zomerbanden en winterbanden al 18 meter. Als de auto met zomerbanden stilstaat heeft de auto met zelfs winterbanden nog een snelheid van 57 km/h (!).

De remweg van winterbanden in de zomer is een stuk langer

Mag je je met winterbanden in de zomer rijden?

Ondanks dat het onveilig is om in de zomermaanden op winterbanden rond te rijden, is het in Nederland niet strafbaar. Dat geldt overigens ook voor veel andere Europese landen. Alleen in Italië zijn winterbanden ’s zomers verboden.

Opvallend genoeg is het in veel Alpenlanden zoals in Oostenrijk is het wel verplicht om in de winter op winterbanden te rijden, maar er geldt geen verplichting om in de zomer op andere banden te rijden

Kijk hier voor een volledig overzicht van alle landen waar winterbanden verplicht zijn.

Mag je je met winterbanden in de zomer rijden?
Mag je je met winterbanden in de zomer rijden?

Half miljoen Nederlanders rijden ’s zomers op winterbanden

Volgens de BOVAG, de brancheorganisatie voor de automobielindustrie, reden er in Nederland vorige omer meer dan 700.000 auto’s ’s zomers rond op winterbanden.  Het onderzoek is gedaan in de zomers van 2019, 2020, 2021 en 2023 in onder meer de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Lumburg. Het meest recente onderzoek toonde aan dat 7,8 procent van de auto’s nog op winterbanden rijdt. Dat betekent dat bij een totaal wagenpark van ruim 9,1 miljoen personenauto’s in Nederland circa drie-kwart miljoen daarvan mogelijk een gevaar op de weg zijn.

1 Commentaar

 • J.J. BAKKER,

  Inderdaad, met winterbanden in de zomer is niet echt veilig. Maar in een Nederlandse winter zijn ze ook niet zo geweldig. Een voordeel is er alleen, bij vastgereden sneeuw (op doorgaande wegen zeldzaam) of bij ijzel (en wie dan gaat rijden is sowieso rijp voor de psychiater). Dus eigenlijk zouden winterbanden in Nederland het hele jaar verboden moeten zijn!
  Maar dan heb je een probleem, want bandenwissel bij de grens….daar moet je toch niet aan denken?
  Zeker voor de winter is er nu ( sinds enige tijd) een prima alternatief: all seasonbanden. In de zomer, zijn zomerbanden nog steeds beter en in de winter meestal ook. maar als compromis?
  Oostenrijk kan met dit compromis niet instemmen (?).Brengt dus op de meeste winterdagen zowel de eigen bevolking als de toeristen in gevaar!?
  Prima, moeten ze zelf weten.
  Maar voor wintersport zijn Duitsland enTsjechie goedkoper, Frankrijk niet duurder. Zwitserland wel, maar je verdient terug op je banden.
  Dus voorlopig maar niet in de winter naar Oostenrijk!
  Volgend jaar? De “Pickel”kost lang niet zoveel als dat bandenverhaal, maar het bezwaar hebben ze inmiddels begrepen in Oostenrijk. Misschien dringt het bandenverhaal ook door?
  J.J. Bakker

 • Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Eerder verschenen
  Ski’s uitgelegd: wat is taillering en radius en wat heb je er aan?
  Ook interessant
  Ons skiseizoen zit er op! Terugblik op een winter waarin we 23 skigebieden bezochten