Tegenwoordig zijn vrouwen ruimschoots vertegenwoordigd in de wintersport. Maar dat is niet altijd zo geweest. De zussen Rhona en Rhoda Wurtele gelden als pioniers in de skisport voor dames. De identieke tweeling stond in 1928 (5 jaar oud) voor het eerst op ski’s. De ski’s waren door hun vader gemaakt, van hout. Het was de eerste keer dat ze skieden, en ze waren er direct gek op.

Vrouwelijke ski pioniers

Toen Rhona en Rhoda 11 jaar waren, wonnen ze hun eerste skiwedstrijd. Het was duidelijk dat de tweeling een groot talent bezat. Helaas betrof het een damesduo, iets wat in de jaren 30 ongewoon was in de skisport (of waarschijnlijker, in de meeste sporten). Het feit dat ze vrouw waren, zorgden ervoor dat ze in de B-klasse skieden. De A-klasse was in die tijd voor dames onbereikbaar..

Bekijk hier de korte documentaire over The Terrific Twins

Let vooral ook op de skikleding en het ontbreken van skihelm en skibril.

Samen zijn ze het hele Canadese skiteam

Toch werden ze in 1942 als enige geselecteerd voor het Canadese damesskiteam. Vanaf het moment ging de tweeling meedoen aan skiwedstrijden in Canada en Amerika. Ze wonnen vanaf het begin vrijwel iedere wedstrijd waaraan ze meededen. Doordat tijdens de Tweede Wereldoorlog geen Olympische Spelen plaatsvonden, konden ze pas in 1948 voor de eerste keer meedoen aan de Olympische Winterspelen in Sankt Moritz (Zwitserland). Helaas eindigde deze Olympische Spelen voor de tweeling in een aantal ongevallen en blessures.

Voor het eerst naar de Olympische Spelen

Een paar weken naar de Olympische Spelen, volbrengt Rhoda de legendarische Arlberg-Kandahar race in Sankt Anton. Ze wordt, vers uit het gips, derde. Het is de eerste dat een Noord Amerikaanse een podiumplaats bereikt.

Lesgeven en coachen

De tweeling zet zich vervolgens in om nieuw jong talent te trainen en coachen. Al tijdens de tweede Wereldoorlog  begonnen ze met het geven van skiles aan kinderen. Niet veel later besloten ze echter ook de moeders van de kinderen te leren skiën. Rhona en Rhoda Wurtele waren de echte ski pioniers. Ze haalden veelvuldig het nieuws in de jaren 40 en waren daarmee wereldberoemd.

Ze baanden een weg voor vele vrouwelijke talenten die zouden volgen. Op hun 84ste besluiten ze nog samen een heli-ski trip te maken. En ze skiën tot hun negentigste.

Lachend door het leven

Bijzonder? Zelf zeggen ze: we zijn lachend door het leven gegaan en we hope vooral daarmee anderen te inspireren.

 

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Review Komperdell rugbeschermer
Ook interessant
De leukste skigebieden in de buurt van Innsbruck