Een verre autovakantie is altijd een fantastisch vooruitzicht. En als je op wintersport gaat, al helemaal.  Jij kijkt ernaar uit, je kinderen kijken er naar uit. Je hebt een mooie en hopelijk besneeuwde bestemming uitgezocht. Iedereen heeft er zin in. Alleen die autorit… dat is toch altijd wel een dingetje. Want een lange autorit met kinderen is gewoon wat ehhhh… lastiger dan de lange autoritten die je maakte voordat je kinderen had. En vaak geldt hoe kleiner het kind, des te groter de uitdagingen. Ga daarom goed voorbereid op weg, met onderstaande tips. Zo begint je vakantie op het moment dat je in de auto stapt.

lange autorit met kind

Tip 1. Plannen en voorbereiden

Je reist zelf een stuk prettiger als je weet dat je alles bij de hand hebt en als je voor zo min mogelijk verrassingen komt te staan. En als jij ontspannen bent, zijn je kinderen dat vaak ook. Plan daarom je route van te voren.

Wil je onderweg overnachten? Bedenk dan vast in welke omgeving je wil overnacht en boek, indien mogelijk,  vast je hotel voor onderweg. Leg je spullen klaar: paspoort, creditcard, pinpas en geld voor onderweg.

Zorg voor een kaart (super ouderwets natuurlijk, maar toch vaak heel handig als je van de route af moet wijken, maar niet je navigatiesysteem wil volgen). Zet je bagage ruim voor vertrek in de auto, dan hoef je niet op het laatste moment nog te passen en meten.

En maak een last minute to-do lijstje voor de spullen die je nog niet in de auto kan leggen (zoals eten voor onderweg of knuffels waar de kinderen mee slapen). Zo hoef je op het laatste moment alleen maar de punten van je lijstje af te vinken en gaan jullie rustig en ontspannen op weg. Immers, een goed begin … nou ja, je kent het wel.

Tip 2.  Eten en drinken

Neem voldoende eten en drinken mee. Een lange autorit met kinderen lijkt niet alleen langer te duren, ze duren ook echt langer. En dat komt door alle extra stops die onderweg gemaakt worden. Aan de verplichte plaspauze ontkom je niet. Je wil tenslotte ook niet dat ze in de auto plassen (al kan een lege waterfles uitkomst bieden als de nood echt hoog wordt).

Maar pauze’s onder het mom van ‘ik heb honger’, ‘ik wil wat drinken’ en ‘mogen we wat lekkers?’ die kan je overslaan. Haal voor vertrek verse broodjes bij de bakker, bak pannenkoeken met stroop, maak een pasta salade,  een bakje tomaten, nootjes of een appel. Jij kent je medereizigers het beste, dus pak wat bij hun smaakbeleving past. Een liter drinken per persoon is voor een reis van een uur of 12 ook geen overbodige luxe. En eigenlijk is het ook best gezellig, dat ‘picknicken in de auto’.

Tip 3. Vermaak voor onderweg

Pak voldoende vermaak, voor je kleine draak. Boeken zijn meestal geen goed idee (misselijkheid) maar verder kan je natuurlijk alles meenemen waar je kind thuis ook graag mee speelt. De lievelingsknuffel, een kleurboek met potloden, een klein doosje met wat lego blokjes. Ook ideaal zijn: luisterboeken (haal gewoon een flinke stapel bij de bibliotheek en zet die op de ipod / ipad of telefoon) en individuele spelletjes. Onderstaande spelletjes zijn perfect voor onderweg:

Spelletje voor op de achterbank tijdens een leuke lange vakantierit

11,95 EUR

spelletje voor in de auto

14,99 EUR

spelletje voor in de auto - lange reis met kinderen

16,95 EUR

Een nieuw spelletje, kleurboek, fidgetspinner of lego poppetje inpakken als cadeautje voor onderweg is ook een goede oppepper als je kind het onderweg net even wat minder naar zijn zin heeft.

Tip 4. Dress for succes

Kinderen kunnen niet lang stilzitten, ook niet tijdens een lange autorit. Geef ze daarom comfortabele kleding aan, waarin ze een beetje kunnen bewegen. Een joggingbroek en een loszittend shirtje. Zodra ze in de auto zitten kunnen de schoenen uit. Houdt een fleece vestje of een jas bij de hand, wel zo handig als je ergens stopt om wat te eten of te plassen. Je weet tenslotte nooit wat voor weer je onderweg krijgt.

Een extra setje kleding bovenop de bagage meenemen voor eventuele ongelukjes is ook aan te raden.

En tot slot: leg een plaid op de achterbank. Als je kind wil slapen kan hij dit over zich heentrekken. Maar ook als ze het koud krijgen van de airco is dit erg lekker.

lange autorit met kinderen

 

Overige tips voor een lange autorit met kinderen

Is je kind wagenziek? Of heb je een vermoeden dat hij misschien wagenziek zou kunnen worden? Geef hem dan minimaal een half uur voor vertrek een pilletje. En zorg dat je een plastic zakje en een reserve setje kleding bij de hand hebt. Ventileer gedurende de rit en geef zo min mogelijk snoepgoed en vettigheid onderweg.

Maak regelmatig (ongeveer 1 keer per 3 uur) een korte pauze. Even de benen strekken en naar het toilet. Zo voorkom je dat de nood hoog oploopt op het moment dat je in een (onverwachte) file belandt.

Geniet! Zodra je in de auto stapt begint je vakantie. Je hebt alles tot in de puntjes voorbereid en je to do lijst afgevinkt, dus het is helemaal onder controle. Het maakt niet uit als je reis iets langer duurt als gepland, want je vakantie is toch al begonnen. Zolang je de paspoorten en je creditcard bij de hand hebt, is er geen probleem wat je niet ter plekke op kan lossen. Tijd om te genieten. Lach, praat, zing en realiseer je dat dit allemaal qualitytime is. En dat dit het moment is waar je wekenlang naar uitgekeken hebt. Jullie vakantie is begonnen!

 

 

 

Disclaimer: Dit artikel is met zorg en aandacht samengesteld. De prijzen die getoond zijn, zijn prijzen van onze partners en zijn aan prijswijzigingen onderhevig. Er kunnen daarom helaas geen rechten ontleend worden aan de getoonde prijzen.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Zomerskiën tijdens je vakantie in de Alpen
Ook interessant
Skihelm kopen, waar moet je op letten?