De winter is begonnen! In grote delen van de Alpen sneeuwt het. Dit weekend wordt er een enorm pak sneeuw verwacht. Eerder deze week meldden we al dat er twee meter sneeuw in aantocht was. Inmiddels zijn de verwachtingen bijgesteld en wordt er nog meer sneeuw verwacht. Volgens sommige weermodellen kan er in de aan de Zuidkant van de Alpen wel 250-365 centimeter sneeuw vallen.

Een heerlijk kerstplaatje uit Schenna in Zuid Tirol
Een heerlijk kerstplaatje uit Schenna in Zuid Tirol, waar het gisteren al sneeuwde.

Eerste sneeuw in Frankrijk, Zwitserland en Italië

De eerste sneeuw viel gisteren al in Frankrijk en Zwitserland. Rondom de Simplon pas en in San Bernardino viel 50-70 cm sneeuw.


De Zwitserse spoorwegen ondervinden trouwens weinig overlast door de sneeuwval. De treinen reden gewoon volgens schema. En de gelukkigen die in de trein zaten hadden een prachtig uitzicht. Kijk maar naar onderstaande twee, die gisteren gemaakt werd vanuit de trein in de buurt van Davos.

Sneeuwruimen in Oost Tirol

Inmiddels is het ook in Oost Tirol begonnen met sneeuwen. In Lienz ligt sneeuw in de straten, terwijl in Matrei al zo’n 30-40 centimeter sneeuw is gevallen. Onderstaande video zagen we op de facebook pagina van Herberg Zirbe in Matrei. Een pension met Nederlandse eigenaren. Die zijn waarschijnlijk het hele weekend aan het sneeuwruimen. Zou jij met ze willen ruilen? Wij wel hoor!

Eerste dorpen van buitenwereld afgesloten

De enorme sneeuwval zorgt echter ook voor overlast. Zo zijn er een aantal wegen afgesloten en zijn sneeuwkettingen verplicht op sommige wegen in Karinthië en Oost Tirol.

Enorme lokale verschillen

De meeste sneeuw is tot nu toe gevallen in de Zuid-Alpen. In Tirol en SalzburgerLand is beduidend minder sneeuw gevallen. Op sommige plekken schijnt zelfs de zon nog. De lokale verschillen zijn enorm. Terwijl het hard sneeuwt in het Gasteinertal en Obertauern, schijnt de zon in Flachau. Dat is hemelsbreed nog geen 20 kilometer van elkaar verwijderd.

In Obertauern ligt al behoorlijk wat sneeuw..
Tegelijkertijd schijnt de zon in Flachau

Krijgen we een koude winter?

Is deze enorme sneeuwdump een eerste teken van de ‘strengste winter in 100 jaar‘ die dit jaar door wetenschappers werd voorspeld? Wij weten het niet. Maar één ding is zeker. De winter komt er nu toch echt wel aan. Wij gaan aftellen naar 24 december wanneer de skiliften (eindelijk) open gaan.

Hoe zit dat met jou? Ben jij je al aan het voorbereiden op de winter? Heb je je skikleding al klaar liggen? Al naar de nieuwe collectie ski handschoenen gekeken? Of heb je de wintersport 2021 nog niet geboekt? We zijn heel benieuwd. Laat je het ons weten via het opmerkingenveld onder aan het artikel?

Koud weer
Krijgen we een koude winter?

Op de hoogte blijven?

Natuurlijk houden we onze lezers op de hoogte van de actuele situatie in de skigebieden. Wil jij op de hoogte blijven van de komende sneeuwdump en de nieuwste coronamaatregelen? Volg ons dan via social media:

 

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Gear Guide Kids: kinderskikleding & gear test
Ook interessant
Oostenrijkse winterdienst goed voorbereid op enorme sneeuwdump