banner

Sinds 24 december zijn de skigebieden in Oostenrijk weer open. Opvallend genoeg ging het land op 26 december in lockdown. Omdat wintersporten gezond is, mogen de skiliften wel gewoon open blijven. Voor alle wintersporters die nu thuis zitten, maar toch benieuwd zijn hoe dat er uit ziet, brengen we de actuele situatie hieronder in beeld.

Duidelijke corona maatregelen

Voor de skigebieden gelden wel strenge maatregelen. Zo is de capaciteit van gondels en stoeltjesliften is met 50% beperkt. Alle wintersporters moeten afstand houden, hun handen regelmatig desinfecteren en bij de skiliften is het dragen van een FFP2-gezichtsmasker verplicht.

Er gelden strenge coronamaatregelen.

FFP2 mondmaskers verplicht

Alle wintersporters ouder dan 14 jaar zijn verplicht om een FFP2 masker te dragen bij de skiliften, liftgebouwen, skibussen en skiverhuur. Een FFP2-gezichtsmasker heeft een veel beter filter dan een normaal mondkapje of een buff. Kinderen tussen 6 en 14 hoeven geen FFP2 masker te dragen, zij mogen ‘gewoon’ een buff of mondkapje dragen. 

Het dragen van een FFP2 masker is even wennen, maar verder niet vervelend. Het op- en afzetten bij de skilift vraagt een beetje oefening, maar je wordt er vanzelf handig in.

FFP2 mondmaskers zijn in Oostenrijk onder meer verkrijgbaar bij de apotheek en bij de kassa van de skiliften.

Voor kinderen is een buff voldoende

Eigen verantwoordelijkheid

In de skigebieden worden wintersporters constant gewezen op de coronamaatregelen. Bij alle liften staan borden of banners opgesteld en wordt het constant omgeroepen. Fijn is, dat alle wintersporters zich aan de maatregelen houden. De enkeling die bijvoorbeeld het mondkapje niet op de juiste wijze draagt, wordt door het liftpersoneel hier vriendelijk op aangesproken.

De mondkapjesplicht wordt overal in de skigebieden gecommuniceerd.

Capaciteitsbeperking bij skiliften

Sinds 26 december geldt in Oostenrijk een strenge lockdown. Onder meer niet-essentiële winkels en horeca blijven tot 17 januari 2021 gesloten. Ook de capaciteit van gondels en stoeltjesliften is met 50% beperkt. Uitzondering hierop zijn sleepliften en stoeltjesliften zonder kap. Deze mogen gewoon volledig bezet worden.

wintersport coronatijd
In een zespersoons lift mogen nu nog maar drie wintersporters plaatsnemen.

Afstand houden – aparte rijen

Ook bij het instappen van de lift zijn speciale maatregelen getroffen die helpen om meer afstand te houden. Net als in pretparken zijn er ‘banen’ gemaakt waar wintersporters doorheen lopen. Deze zijn vaak zo lang dat afstand houden vanzelf gaat.

Wintersporters moeten in hun ‘eigen rij’ blijven.
Op allerlei manieren worden de afstandregels onder de aandacht gebracht.

Berghutten dicht – lunchen op de piste

Vanwege de lockdown zijn de bergrestaurants allemaal dicht. Dat betekent dat je nergens eten of drinken kunt kopen en dat even binnen ‘opwarmen’ er ook niet bij is. Je ziet daarom veel wintersporters buiten in de natuur lunchen. Wij nemen zelf een thermosfles warme thee en wat snacks in onze skirugzak mee. Het genieten is er zeker niet minder om!

Lunchen in de zon op de piste.
Lunchen in de zon op de piste.

Onverwachte drukte

In de meeste skigebieden was het afgelopen dagen erg rustig. Zelfs vrijwel uitgestorven. Toch waren er ook skigebieden die verrast werden door een grote toeloop. Daar ontstonden lange wachtrijen die voor slechte berichten in de media zorgden.

Gelukkig traden de skigebieden direct op. Onder meer door extra liften in te zetten, wintersporters zich vooraf te laten aanmelden (vol = vol) en meer en betere wachtrijen te creëren doen de skigebieden echt hun best om wintersporten zo veilig mogelijk te laten verlopen. Wij zijn in ieder geval erg onder de indruk van de inzet en flexibiliteit van de skigebieden.

Top omstandigheden

Je zou het bijna vergeten, maar de omstandigheden op de piste zijn buitengewoon goed. Er ligt voldoende sneeuw, de zon schijnt en het is koud. Echt ideaal wintersportweer, waar we volop van genieten!

Laten we hopen dat deze lockdown er voor zorgt dat het aantal coronabesmettingen afneemt en dat we snel weer naar een ‘normale’ situatie kunnen.

Alpina helm en skibril
De zon schijnt en er ligt meer dan genoeg sneeuw.
Top omstandigheden in Schladming.

Op de hoogte blijven?

Iedere winter houden we onze lezers op de hoogte van de actuele situatie in de skigebieden. Wil jij op de hoogte blijven van de komende sneeuwdump en de nieuwste coronamaatregelen? Volg ons dan via social media:

LIVE  vanuit Oostenrijk

Op dit moment gelden er strenge coronamaatregelen in zowel Nederland als Oostenrijk. Wij wonen in Oostenrijk en houden ons aan de daar geldende regels. Wil je meer weten over de actuele maatregelen en richtlijnen? Kijk dan op onderstaande links.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Skischoen tas: de beste tassen voor skischoenen
Ook interessant
Winterdromen: waarom Savoie Mont Blanc dé ultieme familie­bestemming is