De Oostenrijkse regering maakte gisteren bekend dat de lockdown in Oostenrijk met twee weken verlengd wordt. De lockdown duurt nu tot 7 februari. Daarna wordt bekeken of er versoepelingen mogelijk zijn en bijvoorbeeld winkels en restaurants weer open kunnen.

In Oostenrijk is al sinds 3 november een lockdown van kracht. Helaas heeft die tot op heden niet tot de gewenste resultaten geleid. Nog steeds komen er elke dag honderden nieuwe coronabesmettingen bij. Daarnaast is de snelle verspreiding van de ‘Britse variant’ (B.1.1.7) een grote zorg. De verlenging moet zorgen dat de nieuwe variant niet sneller verspreidt. Doel is nu om het ‘7 dagen gemiddelde van het aantal besmettingen per 100.00 inwoners’ terug te dringen naar 50 (op dit moment 128).

Skigebieden open, horeca gesloten

Ondanks de verlengde lockdown blijven de skigebieden ‘gewoon’ open. De reden hiervoor is dat de overheid van mening is dat beweging, buitenlucht en zon het immuunsysteem versterken. Skiën, snowboarden, schaatsen en langlaufen kunnen op deze manier een positieve bijdrage leveren aan de bestrijding van het coronavirus. Omdat er geen toeristen zijn, zijn de skiliften maar beperkt geopend. In veel skigebieden gaan maar een paar liften. Kleinere skigebieden zijn alleen in het weekend open, of blijven zelfs geheel gesloten.

Daarnaast is bekend gemaakt dat hotels, appartementen en pensions sowieso dicht moeten blijven tot eind februari. Pas wanneer het aantal besmettingen voldoende afgenomen is, mogen zij weer gasten ontvangen.

De skigebieden blijven open.

Nieuwe maatregelen: FFP2 masker plicht en nog meer afstand

Naast het verlengen van de lockdown gelden er ook een aantal nieuwe maatregelen. Zo geldt de verplichting om een FFP2 masker te dragen vanaf nu ook in het openbaar vervoer en winkels. De FFP2 maskers blijken tot nu toe een effectief middel. Bovendien moeten Oostenrijkers in plaats van 1 meter, 2 meter afstand van elkaar houden.

Deze maatregelen komen bovenop de maatregelen die al gelden. Dat zijn onder andere:

  • Scholen zijn gesloten. Kinderen krijgen thuis onderwijs.
  • Alle niet-noodzakelijke winkels zijn gesloten. Supermarkten, apotheken en banken zijn wel open.
  • Contactberoepen zoals kappers zijn gesloten.
  • Er geldt een 24/7 uitgaansverbod. Inwoners mogen alleen om dringende redenen hun huis verlaten. Gelukkig valt lichaamsbeweging, buitensport en het helpen van andere mensen hier ook onder.
  • Geen fysiek contact met mensen die niet in hetzelfde huishouden wonen.
  • Bij restaurants mag alleen nog maar eten afgehaald worden.

Vanaf het voorjaar weer ‘normaal’

De combinatie van een lange lockdown, strenge maatregelen en vaccinaties moeten er voor zorgen dat de situatie in Oostenrijk in mei weer enigszins normaal is. Tegen die tijd moet een groot deel van de 65-plussers ingeënt zijn. Dat zou de druk op de zorginstellingen enorm verlichten.

Sinner skibril zon - gastein
Vanaf het voorjaar weer normaal.

Op naar de volgende winter…

Tot begin maart is toerisme in Oostenrijk onmogelijk. Omdat er ook strenge registratie- en quarantaineplicht geldt, is het zelfs voor mensen met een eigen vakantiehuis lastig om Oostenrijk te bezoeken. De meeste wintersporters hebben hun vakantie voor deze winter inmiddels al moeten annuleren.

Mogelijk dat een wintersport in maart nog tot de mogelijkheden behoort, maar de meeste wintersporters zullen zich moeten gaan richten op volgende winter. Zeker omdat in Nederland en België: tot begin april een ‘oranje reisadvies’ van kracht is.

Voor iedereen die zijn teleurstelling over dit seizoen wil verdringen met de voorbereiding op volgende winter, staan hieronder een aantal inspirerende artikelen over de leukste wintersport bestemmingen:

afstand houden op de piste
Op naar volgend jaar!

Op de hoogte blijven?

Iedere winter houden we onze lezers op de hoogte van de actuele situatie in de skigebieden. Wil jij op de hoogte blijven van de komende sneeuwdump en de nieuwste coronamaatregelen? Volg ons dan via social media:

LIVE  vanuit Oostenrijk

Op dit moment gelden er strenge coronamaatregelen in zowel Nederland als Oostenrijk. Wij wonen in Oostenrijk en houden ons aan de daar geldende regels. Wil je meer weten over de actuele maatregelen en richtlijnen? Kijk dan op onderstaande links.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Vanaf november 2021 winterbanden verplicht in Frankrijk
Ook interessant
Review skibril Sinner Avon: goed zicht onder alle omstandigheden