Deze zomer vervangt Schladming de 33 jaar oude ‘Planaibahn’ voor een 10-persoonsgondel.  De nieuwe lift vervangt niet alleen de  6-persoonsgondel, maar ook de 3-persoonsstoeltjeslift ‘Planai 3-er’. Deze nieuwe cabinebaan kan vanaf komende winter per uur 3.800 wintersporters omhoog brengen. Dat is bijna twee maal zoveel als de oude lift. Op 6 december 2019 wordt de nieuwe gondel officieel geopend.

Iedere generatie wordt de gondel groter, sneller en luxer

De afgelopen 50 jaar is wintersport enorm gegroeid in populariteit. Verwachtingen van wintersporters ten opzichten van een skigebied en de skiliften zijn steeds hoger. Dat zie duidelijk terug in de evolutie van de gondels.

De eerste gondel in Schladming werd gebouwd in 1972 en was een 4-persoonsgondel. Deze ging ‘maar’ tot het middelstation van de huidige lift en deed daar ruim 20 minuten over.

In 1985 is deze gondel vervangen door een 6-persoonsvariant. De afstand werd bovendien verlengd werd naar de top van de berg. Een ritje met de lift duurde ongeveer een kwartier.

De nieuwe skilift is weer een stuk groter. Daar kunnen straks 10 wintersporters tegelijkertijd mee omhoog. En dan ook nog eens een stuk sneller. Wintersporters reizen komende winter in 10 minuten vanuit het dorp naar de top.

De gondel in Schladming
De ouder gondel in Schladming.

Evolutie in beeld gebracht

Op onderstaande foto, die gemaakt is bij het bergstation van de Planaibahn, kan je deze ontwikkelingen heel duidelijk zien.
Helemaal rechts zie je de kleine gondel die in 1972 gebouwd werd.
In het midden de versie uit 1985.
Links staat de nieuwe gondel die komende winter in gebruik wordt genomen.

Wat een verschil hè!?

De 3 generaties gondels in Schladming.

Voor de liefhebbers: alle details van de nieuwe skilift in Schladming

Liftsysteem: 10-persoons gondel.
Gereed: 6 december 2019.
Capaciteit: 3.800 personen / uur.
Snelheid: 6 meter/ seconde.
Duur tot middelstation: 5 minuten en 20 seconden.
Duur tot bergstation: 10 minuten en 30 seconden.
Dalstation: 750 meter boven zeeniveau.
Middelstation: 1.350 meter boven zeeniveau.
Bergstation: 1.824 meter boven zeeniveau.
Hoogteverschil: 1.074 meter.
Lengte: 3.412 meter.
Aantal gondels: 160.
Investering: ca 25.6 miljoen euro.

Nieuwe skilift kost bijna 26 miljoen euro

De investering voor de nieuwe gondel in Schladming bedraagt zo’n 25,6 miljoen euro.

De oude skilift krijgt overigens een tweede leven in Argentinië. Zo doet het skigebied zijn best om een steentje bij te dragen aan duurzame wintersport.

De werkzaamheden volgen via het ‘bouwdagboek’

Liefhebbers kunnen de bouw van de nieuwe 10-persoonsgondel volgen via het ‘bouwdagboek’ via de volgende website: https://www.planai.at/de/planai-aktuell/eub-neu/bautagebuch. Hier worden vrijwel wekelijks nieuwe foto’s en updates van de bouw geplaatst.

Bouwdagboek bouw nieuwe lift Schladming

Meer over skigebied Schladming

Het Schladminger skigebied ‘4 bergen’  is het grootste skigebied van Stiermarken. Het skigebied omvat ruim 123 kilometer aan pistes. De pistes liggen verspreid over de skibergen: Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen en Reiteralm. Alle bergen zijn met elkaar verbonden waardoor je ononderbroken kan wintersporten. De meeste pistes zijn blauw of rood gemarkeerd en het skigebied is uitermate kindvriendelijk. Zo is er een heel leuk kinderland ‘Hopsiland’ en zijn er verschillende funslopes.

Gevorderde wintersporters kunnen in Schladming de 4 Bergen skironde maken. Een 40 lange skitocht die over alle vier de bergen van het skigebied gaat. Het skigebied reikt tot zo’n 1.900 meter en is ondanks de geringe hoogte behoorlijk sneeuwzeker. Niet voor niets is het ieder jaar een van de eerste Oostenrijkse skigebieden die open gaan.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Zo leuk is zomer met je familie in de skigebieden
Ook interessant
Hochkönig gaat verder met moderniseren skigebied