Dagenlang regen. Je moet er toch niet aan denken? Gelukkig valt in Oostenrijk in de winter de neerslag in de vorm van sneeuw. Inmiddels sneeuwt het al meer dan een week achter elkaar. Heel soms is het even droog, maar de rest van de tijd sneeuw het. En vaak sneeuwt het ook heel erg hard. Zo hard dat in de eerste week van januari al meer sneeuw is gevallen dan normaal gesproken in de hele maand.
Nog lang geen sneeuwrecords gebroken
Inmiddels ligt overal in Oostenrijk een behoorlijk dik pak sneeuw. Maar ondanks de enorme sneeuwhoeveelheden zijn er vooralsnog nog geen sneeuwhoogterecords gesneuveld. Wist jij dat er ooit bijna 12 meter sneeuw op een berg in Oostenrijk lag? Op 9 mei 1944 lag op de 3.109 meter hoge Sonnblick in Salzburgerland maar liefst 11,90 meter sneeuw. Ook in andere delen van Oostenrijk zijn afgelopen eeuw een paar opvallende weer winterrecords gevestigd:
- op 31 januari 1986 viel er in Sillian (Oost-Tirol) op één dag maar liefst 170 centimeter sneeuw. De meeste sneeuwval ooit op één dag gemeten.
- December 1981 lag er in het dorpje Schröcken (Vorarlberg) bijna 6 meter (!) sneeuw. Er werd die maand een sneeuwhoogte van maar liefst 5,84 meter gemeten. Dit is de recordhoogte voor bewoond gebied in Oostenrijk.
- De laagste temperatuur ooit werd ook op de Sonnblick genoteerd. Op 1 januari 1905 werd vroor het daar maar liefst 37,4 graden. Tegen zulke temperaturen helpen zelfs onze tips bij koud weer niet meer.
- Het record bij ons in de tuin in Eben im Pongau is inmiddels wel verbroken, dat staat inmiddels op 128 cm 😉
Nog 150 cm sneeuw verwacht
Er komt voorlopig nog geen einde aan de sneeuwval. Tot aanstaande dinsdag wordt er nog veel meer sneeuw voorspeld. Met name op woensdag, donderdag en volgende week maandag zal het naar verwachting stevig sneeuwen. Zo wordt er bijvoorbeeld in Schladming zo’n anderhalve meter sneeuw verwacht.
Kan er te veel sneeuw vallen?
Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar de enorme sneeuwval heeft ook een keerzijde. Zo zijn de sneeuwruimers dag en nacht bezig om de wegen begaanbaar te houden. Wordt het leger en de brandweer her en der ingezet om daken sneeuwvrij te maken en zijn sommige dorpen van de buitenwereld afgesloten omdat wegen uit voorzorg worden gesloten vanwege lawinegevaar.
Op veel plaatsen geldt bovendien een verhoogd risico op lawines. Buiten de piste skiën is op dit moment echt een no-go!
Geen paniek
In de meeste skigebieden gaat het leven echter gewoon door. Hier en daar zijn wat pistes en liften gesloten, maar in de meeste skigebieden bij ons in de buurt kan je nog gewoon wintersporten. Zelfs in Obertauern, dat al dagen min of meer van de buitenwereld is afgesloten, is nog een groot deel van de liften geopend. Zorg wel dat je je goed aankleedt, want als je in deze sneeuw met de lift omhoog gaat, dan kom je echt als de verschrikkelijke sneeuwman boven. Investeer daarom in een goede ski jas en skibril als je komende week op wintersport gaat. Hier staat wat wij voor skikleding dragen als het sneeuwt en het koud is.
Vanuit Oostenrijk schrijf ik over mijn grote passie: wintersport. Jaarlijks breng ik meer dan 100 dagen in de sneeuw door, waarvan een groot deel in verschillende skigebieden. Het liefste schrijf ik over skigebieden, nieuwe liften en natuurlijk sneeuw!
3 Commentaren
Nou, wat mij betreft kan er nooit sneeuw teveel liggen hoor!
Laat maar vallen dat witte goud en ik vind dat de wintersportlanden deze sneeuwval moeten omarmen i.p.v. het negatief te bekijken.
Wintersportgebieden leven tenslotte van sneeuwval, wanneer er nauwelijks tot geen sneeuw ligt komen er sowieso minder toeristen afgezakt waardoor hun inkomsten dalen. De gebieden hogerop profiteren dan weer van weinig sneeuw in de lager gelegen gebieden, dit jaar is alvast iedereen tevreden.
En ik kan Karin S. alleen maar gelijk geven; de leugen pers bericht enkel over onwaarheden die we dagelijks als een stortvloed over ons heen krijgen. Zeker wat klimaat betreft kunnen ze mensen flink beliegen en bedriegen.
Klimaat verandert continu, met of zonder mensen op deze planeet.
Ons klimaat wordt bepaald door vulkaanuitbarstingen, zonnecyclus (zon activiteit) en oceaanstromingen. En niet door uitstoot van CO2 want dat zorgt voor een vergroenende wereld. Planten en gewassen groeien er sneller door.
Ik trek mij er ook niks van aan en hoop dat het snel eind februari is zodat we weer met de auto richting Lechtal, Tirol kunnen.
Veel sneeuw is mooi, vooral omdat er een groep is die meldt dat wintersport ivm opwarming van de aarde binnenkort onmogelijk zal zijn. Dream on. In de media het geijkte nieuws waardoor de algemene tendens ‘skiën is koud en gevaarlijk’ prima staande wordt gehouden. Ach, laat ze maar. Succes en plezier daar!
Wij genieten volop van de sneeuw hoor Karin. Ik vind ook wel dat er soms te negatief wordt bericht over bijvoorbeeld de klimaatopwarming. We schreven al eens een artikel over wintersport en klimaatverandering. Gelukkig trek jij je er niks van aan.
Volg ons op social media
OP-WINTERSPORT.NL BLOG
Gear Guide