In het Oostenrijkse Schladming – Dachstein wordt op dit moment hard gewerkt aan een bijzonder project. Op 1 februari 2020 zal in het skigebied Riesneralm (in Grimming – Donnersbachtal) namelijk de grootste sneeuwpop ter wereld herrijzen. Een prestatie die goed is voor opname in het Guinness Book of Records.

Teamwork maakt meesterwerk

Het record van de grootste sneeuwpop ter wereld staat nu toe geregistreerd in Bethel, Maine (USA). Deze sneeuwpop werd in 2008 gebouwd en had een hoogte van 37,21 meter. De nieuwe sneeuwpop in Riesneralm moet dat record met 3 meter verslaan. Een team van 5 sneeuwpopbouwers bouwt 40 dagen lang aan de enorme sneeuwpop. In totaal hebben de deelnemers 1.200 uren werk aan de enorme sneeuwreus. Als de 1.200 uren erop zitten, zal de sneeuwpop 40 meter hoog moeten zijn! Saillant detail: het Amerikaanse ontwerp uit 2008 betrof een sneeuwvrouw, de Oostenrijkers gaan met hun record voor een sneeuwman.

grootste sneeuwpop van Oostenrijk
De mannen bouwen de grootste sneeuwman ter wereld!

Stap voor stap al  bengelend in de lucht

Een 40 meter hoge sneeuwpop kunnen we gerust een bouwproject noemen. Iedere stap in het bouwproces is dan ook al nauwkeurig gepland. Het ontwerp van de sneeuwpop lag al jaren klaar. De bouwers moeten ook beslist geen last van hoogtevrees hebben, want er wordt nogal wat van ze verwacht. Tot een hoogte van 27 meter wordt met de hulp van een graafmachine aan de sneeuwman gebouwd. Daarna wordt de hulp van een grote sneeuwschuiver ingeroepen (die in staat is sneeuw omhoog te spuiten).

De bouwers van de enorme sneeuwpop hangen al die tijd aan touwen in de lucht terwijl ze aan de sneeuwpop bouwen. De laatste fase bestaat uit het opzetten van de enorme hoed (van 6 meter) op de ijzingwekkende hoogte van 40 meter. Ook het omleggen van de 40 meter lange sjaal zal behoorlijk wat tijd in beslag nemen.

Eindeloos veel sneeuw

Ondanks dat er nog niet zo heel veel sneeuw gevallen is in Riesneralm, hoeven de bouwers zich geen zorgen te maken over voldoende grondstoffen voor hun sneeuwpop. Ze hebben maar liefst twee sneeuwkanonnen tot hun beschikking die dag en nacht aanstaan. Samen produceren de sneeuwkanonnen genoeg sneeuw voor het hele project.

Op dit moment (20 januari) heeft de sneeuwpop een hoogte van 25 meter bereikt.

grootste sneeuwpop ter wereld
Genoeg sneeuw voor het enorme project.

Feestelijke moment op 1 februari

Op 1 februari is de grootste sneeuwpop ter wereld in Oostenrijk klaar. Dezelfde dag nog wordt het project officieel opgemeten en kan het opgenomen worden in het Guinness Book of Records. Het record uit 2008 in Amerika komt daarmee te vervallen. Dit moment wordt feestelijk gevoerd met een Open Air Concert op de Riesner Alm. Ben je benieuwd hoe de bouw verloopt? Dan kan je op ieder moment live mee kijken via www.derbergdastal.at/schneemann

 

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Bijzondere wintersport in beeld: zo ziet wintersport in Japan er uit
Ook interessant
Review: CP Camurai skihelm met vizier getest