Goed nieuws voor alle liefhebbers van wintersport. Want hoewel Oostenrijk vanaf tweede kerstdag opnieuw in lockdown gaat, mogen de skiliften, pistes en loipes wel open. Oostenrijkers worden door de overheid zelfs opgeroepen om van de sportfaciliteiten gebruik te maken om zo hun immuunsysteem te versterken.

Duimpje omhoog, blij op de piste
Wintersport is gezond!

Na drie dagen einde aan speculaties

Afgelopen dagen werd volop gespeculeerd of de skigebieden in Oostenrijk wel of niet open zouden gaan. Het aantal dagelijkse besmettingen nam te langzaam af en strenge richtlijnen voor skigebieden vanuit de overheid zorgden voor veel speculaties. Tot vlak voor de persconferentie (waarin een nieuwe strenge lockdown werd aangekondigd) gingen geruchten dat het wintersportseizoen niet zou starten voor 18 januari. Gelukkig heeft Oostenrijk uiteindelijk anders besloten.

Nieuwe strenge lockdown: winkels en scholen dicht

Het slechte nieuws is dat Oostenrijk opnieuw in een lockdown gaat. Het aantal nieuwe coronabesmettingen er per dag bij komt is weliswaar gedaald, maar nog altijd boven het gewenste maximum van 1.000 per dag (vandaag 2.085). Ook ligt het 7 dagen gemiddelde nog boven het streefgetal van 100 (op dit moment 198). Daarom gaat direct na de kerst een nieuwe lockdown in. Deze strenge lockdown duurt tot 18 januari 2021. Er is een heel pakket aan maatregelen afgekondigd. De belangrijkste daarvan zijn:

  • Scholen gaan na de kerstvakantie over op thuis onderwijs.
  • Alle niet-noodzakelijke winkels worden gesloten. Supermarkten, apotheken en banken blijven wel open.
  • Contactberoepen zoals kappers worden (weer) gesloten.
  • Er geldt een 24/7 uitgaansverbod. Inwoners mogen alleen om dringende redenen hun huis verlaten. Gelukkig valt lichaamsbeweging, buitensport en het helpen van andere mensen hier ook onder.
  • Geen fysiek contact met mensen die niet in hetzelfde huishouden wonen.

De nieuwe maatregelen komen bovenop de maatregelen die als sinds begin november gelden:

  • Hotels, appartementen en pensions blijven tot dicht voor toeristen.
  • Bij restaurants mag alleen nog maar eten afgehaald worden.
  • Zwembaden, bioscopen en theaters blijven gesloten.
Berghut in de zon in Saalbach: Heerlijk genieten in de zon. Zoals hier in skigebied Saalbach.
Accommodaties en restaurants blijven nog langer gesloten.

Sportfaciliteiten juist wel open

In tegenstelling tot scholen en winkels mogen skiliften wel open. De reden hiervoor is dat de overheid van mening is dat beweging, buitenlucht en zon het immuunsysteem versterken. Skiën, snowboarden, schaatsen en langlaufen kunnen op deze manier een positieve bijdrage leveren aan de bestrijding van het coronavirus.

Wat ons betreft een uitstekende overweging. Sporten is nou eenmaal gezond!

Veel gondels
De skiliften mogen open vanaf 24 december.

Afstandregels en FFP2-gezichtsmaskers verplicht

De liften en pistes mogen vanaf 24 december open. Maar daar worden wel aanvullende voorwaarden aan gesteld. De capaciteit van gondels en stoeltjesliften wordt met 50% beperkt. Alle wintersporters moeten afstand houden en in de skilift wordt het dragen van een FFP2-gezichtsmasker verplicht.  Een FFP2-gezichtsmasker heeft een veel beter filter dan een normaal mondkapje of buff.

Of en welke skigebieden open gaan is nog even afwachten. De deelstaten zijn verplicht om aanvullende voorschriften uit te vaardigen om beter te kunnen inspelen op regionale verschillen.

Een buff is niet meer afdoende: FFP-2 gezichtsmaskers verplicht.

Toeristen na 18 januari welkom, testen verplicht

Na afloop van de lockdown, op 18 januari, worden alle inwoners van Oostenrijk vrijwillig getest. Hierbij gaat het land werken met het principe van ‘vrijtesten’. Iedereen die zich laat testen krijgt weer toegang tot winkels, horeca en sportfaciliteiten. Inwoners die dan niet getest willen worden, moeten nog een week extra in quarantaine.

Deze regel gaat vanaf dan ook voor toeristen gelden. Zij krijgen weer toegang tot Oostenrijk, maar alleen wanneer ze een negatieve coronatest kunnen overleggen. Hoewel dit erg goed nieuws is, lijkt dit voor Nederlanders minder interessant. Premier Rutte heeft namelijk opgeroepen om tot 15 maart geen reizen te ondernemen of te boeken. Bovendien heeft het hele land nog ‘kleurcode’ Oranje.

Meer weten? Dan zijn dit handige links

Wil je meer weten over de actuele maatregelen en richtlijnen? Kijk dan op onderstaande links.

Ben je benieuwd hoe het er verder in Oostenrijk aan toe gaat de komende weken? Volg ons dan op facebooktwitter of instagram waar we je op de hoogte houden van de dagelijkse gang van zaken in ‘ons’ Oostenrijk.

 

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Review: Komperdell Air Vest, de rugbeschermer die je niet voelt zitten
Ook interessant
Beste thermoshirts voor wintersporters – top 10