Vandaag heeft de Oostenrijkse regering officieel bekend gemaakt wat er na de ‘harde lockdown‘, die komende zondag eindigt, gaat gebeuren. Het was een week vol speculaties en onduidelijkheden. Maar vandaag zijn tijdens een persconferentie duidelijke plannen gepresenteerd voor de komende vijf weken.

Het goede nieuws: De skigebieden gaan gewoon open. Het slechte nieuws? Hotels, accommodaties en restaurants blijven nog tot zeker 7 januari gesloten. Bovendien komt er een strenge quarantaineplicht voor het inreizen.

Met het sluiten van de horeca en de quarantaineplicht is een skivakantie tijdens de kerstvakantie voor Nederlanders en Belgen onmogelijk. Tot 7 januari zullen de skigebieden het domein zijn van ‘einheimischen‘ en daggasten uit andere delen van Oostenrijk.

Omdat wij ons kunnen voorstellen dat wintersporters met veel vragen zitten over de nieuwe maatregelen, hebben we ze hieronder kort en bondig op een rij gezet.

Winter Kitzsteinhorn
De skiliften blijven nog tot 24 december gesloten.

Skigebieden vanaf 24 december weer open

Er komt geen Europese ski lockdown! Oostenrijkers moeten nog drie weken wachten, maar dan kunnen ze gewoon de pistes op. Vanaf 24 december mogen skiliften en pistes open. Laat dat nou precies de dag zijn dat de Oostenrijkse kerstvakantie begint.

Het is dan wel verplicht om een mondkapje te dragen in en rondom de skiliften. Bovendien geldt er een capaciteitsbeperking van 50% voor het aantal mensen dat in een gesloten skilift (bijvoorbeeld een gondel) mag stappen.

Natuurlijk zijn ook de (inmiddels) gebruikelijke voorzorgsmaatregelen nog van kracht: handen wassen, afstand houden en bij klachten thuis blijven. (Bekijk: alle corona voorzorgsmaatregelen in Oostenrijk)

Op 24 december mogen ook ijsbanen, rodelbanen, langlaufloipes en andere outdoor sportfaciliteiten hun deuren weer voor het publiek openen.

De allerlaatste keer langlauffen
Outdoor sport faciliteiten na 24 december weer open.

Horeca blijft gesloten tot 6 januari

Wintersport accommodaties en restaurants mogen vanaf 7 januari 2021 weer gasten ontvangen. Deze datum valt precies na ‘driekoningen‘ en het einde van de kerstvakantie in Oostenrijk.

Afhalen bij bergrestaurants

Vanaf 7 december mogen restaurants en hotels wel afhaalmaaltijden aanbieden. Datzelfde geldt voor bergrestaurants. Dat betekent dat wintersporters op de piste wel eten en drinken kunnen kopen, maar dat ze dat in de buitenlucht moeten nuttigen.

Skihut Kühtai.
Bij de berghutten kan wel worden afgehaald.

Verplicht 10 dagen in quarantaine

Iedereen die vanuit een uit ‘risicogebied’ tussen 7 december en 7 januari afreist naar Oostenrijk moet verplicht 10 dagen in quarantaine. Risicogebieden zijn landen die een 7-dagen gemiddelde hebben dat hoger dan 100 per 100.000 inwoners ligt. Op dit moment gelden alle buurlanden van Oostenrijk, maar ook bijvoorbeeld in Nederland en België als risicolanden. Zelfs wanneer je een negatieve coronatest kunt overleggen geldt deze verplichting. Een eventuele coronatest mag pas na 5 dagen plaatsvinden. Daarmee kan de quarantaine effectief met 5 dagen verkort worden.

Deze verplichting geldt trouwens voor alle reizigers. Dus ook voor Oostenrijkers zelf die naar het buitenland afreizen.

Ook nog goed nieuws

Een winterport met kerst is er voor Nederlanders en Belgen dit jaar jammer genoeg niet bij. Helaas, maar eigenlijk niets nieuws onder de zon. Begin november zette de Nederlandse overheid al een streep door wintersport tijdens de kerstvakantie. Nederlanders werden dringend opgeroepen om tot 15 januari af te zien van reizen naar het buitenland.

Gelukkig is er ook goed nieuws. De skigebieden kleuren namelijk langzaam wit. Het is behoorlijk koud in Oostenrijk, de sneeuwkanonnen produceren non-stop kunstsneeuw en komende dagen wordt er ook nog eens een flink pak sneeuw verwacht. Dat betekent dat er straks een heerlijke laag ligt, wanneer wintersporten begin 2021 weer mogelijk is.

Wat ons betreft toch twee positieve berichten om dit mee af te sluiten. Laten we vol houden, positief en gezond blijven. Dan is de kans dat we straks weer kunnen genieten van de bergen en de sneeuw alleen maar groter!

Sneeuwkanonnen aan in Fanningberg
De sneeuwkanonnen staan vol gas aan

Op de hoogte blijven?

Het hele jaar  houden we onze lezers op de hoogte van de actuele situatie in de skigebieden. Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste coronamaatregelen of een komende sneeuwdump? Volg ons dan via social media:

2 Commentaren

 • Arjan Post,

  Vraag: wat zijn de regels voor Nederlandse huiseigenaren en hun familie vanaf 24 dec.

  • Frank van Delden,

   Dat is een goede vraag Arjan.. Bij een aankomst vanaf 19 december moet je 10 dagen in quarantaine.. Dat geldt ook voor mensen die in Oostenrijk wonen (of een vakantiewoning hebben)

 • Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Eerder verschenen
  De beste skibroek: onze 10 favoriete skibroeken voor deze winter
  Ook interessant
  Onze top 5 favoriete appartementen in Fiss