Op dit moment verschijnen er overal in de Nederlandse media verhalen over de extreme sneeuwval in Oostenrijk. Logisch, want zo lang men zich kan heugen is er niet zo veel sneeuw gevallen als nu. Een aantal Oostenrijkse toerismebureau’s beklaagt zich echter ook over de grote paniek die door (met name buitenlandse) media gezaaid wordt. Zij hebben te kampen met (onnodige) annuleringen omdat wintersporters door deze negatieve nieuwsberichten denken dat heel Oostenrijk één grote sneeuwchaos is. Maar veel dorpen zijn goed bereikbaar en zelfs in de skigebieden die onbereikbaar zijn, kan je nog ‘gewoon’ wintersporten.

Daan door de poeder
In veel gebieden kan je gewoon skiën. (Dit is op de piste. Off piste is een no-go nu)

Niks aan de hand in Filzmoos

Het is gelukkig lang niet overal in Oostenrijk kommer en kwel. Toch krijgen vvv’s, verhuurders en skischolen op dit moment veel vragen over de actuele stand van zaken. Gisteren plaatste het toerismebureau van Filzmoos daarom onderstaande bericht op facebook. Kortweg vertaald staat er dat de media erg overdrijft in haar berichtgeving. Inwoners van het dorp zijn gewend aan deze enorme hoeveelheden sneeuw. Filzmoos is gewoon over de weg bereikbaar en de skiliften gaan ook gewoon. Hooguit staan ze soms even stil vanwege de wind, wat normaal is in de winter.

Zelfs goede stemming in Obertauern

Ook de brandweer in Obertauern beklaagt zich over overdreven negatieve berichten in de media. Zij hebben afgelopen zondag honderden voertuigen van- en naar het skidorp begeleid. Inmiddels is Obertauern weer redelijk goed bereikbaar. Het goede nieuws is dat er zich geen ernstige ongelukken hebben voorgedaan en dat het dorp gewoon veilig is. Wil je een impressie van de goede stemming in Obertauern? Bekijk dan onderstaande video:

Lokale verschillen in Oostenrijk zijn groot

We kunnen er niet omheen. De situatie in sommige skigebieden is echt wel gevaarlijk. En mag zeker niet worden onderschat. Maar dat geldt (gelukkig) lang niet voor heel Oostenrijk. In veel dorpen is er weinig aan de hand. Op sommige plaatsen, bijvoorbeeld in Karinthë, hebben ze zelfs te maken met (veel) te weinig sneeuw. De lokale verschillen zijn gewoon erg groot. Een nuance die je in de nieuwsberichten helaas zelden of niet terugziet.

Je kunt heel Oostenrijk nou eenmaal niet over één kam scheren. Het land is 4,5 maal zo groot als Nederland en heeft door de bergen een grote diversiteit aan weersinvloeden en microklimaten. In smalle dalen, met steile bergen, waar het veel heeft gesneeuwd en hard heeft gewaaid, is het lawinegevaar op dit moment erg hoog en zijn uit voorzorg veel wegen en pistes afgesloten. Bredere dalen, of regio’s met minder steile bergen zoals het Zillertal, of bij ons in de omgeving van Flachau, hebben veel minder last van lawinegevaar en zijn bovendien goed bereikbaar.

Er wordt hard gewerkt om de weg sneeuwvrij te maken.
Er wordt hard gewerkt om de weg sneeuwvrij te maken.

‘in 70 jaar niet zo veel sneeuw gezien’

De hoeveelheden die sneeuw die nu in delen van Oostenrijk liggen zijn niet alleen voor Nederlandse begrippen ongehoord. Ook de lokale bevolking raakt er niet over uitgepraat. Vanmorgen zaten we naast een 72 jarige man in de skilift en die vertelde dat hij in zijn hele leven nog nooit zo veel sneeuw had gezien. Ook horen we meermaals per dag helikopters overvliegen. Deze zijn druk bezig om de sneeuw van bomen te ‘blazen’. Zo proberen ze te voorkomen dat de de bomen onder het gewicht van de sneeuw omvallen en zo zorgen voor geblokkeerde wegen of gebroken elektriciteitsleidingen. Met name dunne bomen zoals berken kunnen snel breken. Pas dus op als je in het bos gaat winterwandelen.

Tot je kniën in de sneeuw tijdens het langlaufen
Tot je kniën in de sneeuw tijdens het langlaufen

‘Fakenews’ of ‘Flakenews’?

Toch kunnen we er niet aan ontkomen dat een aantal nieuwsberichten in de media op zijn minst wat ongenuanceerd zijn. Vooral de titels van de berichten stellen de situatie slechter voor dan het in werkelijkheid is?  Is het dan “fake news”? Niet echt. Deze enorme sneeuwval is voor Nederlanders ongekend. En daarmee erg interessant om over te schrijven. En dus lezen we artikelen met titels als “winterchaos”, “Tirol maakt zich op voor rampscenario” of “bizarre beelden uit een ondergesneeuwd Oostenrijk”. Laten we het maar ‘flake news’ noemen. 😉

Ons leven gaat gewoon door

Ook uit eigen ervaring kunnen we zeggen dat het leven gewoon doorgaat. Onze kinderen gaan ondanks de sneeuw gewoon naar school, gaan langlaufen of sleeën. En we zijn zelfs vandaag nog de piste op geweest (de sneeuw is echt heerlijk!). Het enige nadeel is dat we de auto al een paar keer uit hebben moeten graven. En dat er soms geen einde komt aan het sneeuwscheppen. Dat zijn maar luxeproblemen toch?

Met plezier sneeuwscheppen in Eben im Pongau.
Met plezier sneeuwscheppen in Salzburgerland.

Tip: ga jij komende dagen op wintersport?

Kijk dan goed op de website of de facebook pagina van jouw skigebied. Daar kan je zien of het dorp bereikbaar is en of de skiliften gaan. Twijfel je dan nog? Bel of mail dan even met de verhuurder van je accommodatie of met de lokale vvv. Zij kunnen je precies op de hoogte stellen van de actuele situatie ter plekke.

Aanstaande vrijdag en zaterdag wordt minder sneeuw verwacht. En aangezien het ook nog eens laagseizoen is, is de kans op een grote verkeerschaos een stuk kleiner dan vorig weekend.

Rijden in de sneeuw
Veel lokale wegen zijn ook zonder sneeuwkettingen begaanbaar.

Wat vind jij?

Wat vinden jullie? Is de berichtgeving over de sneeuw eerlijk of een beetje overdreven? Heb jij overwogen om je wintersport te annuleren vanwege de enorme sneeuwval? We zijn heel erg benieuwd naar jullie meningen en ervaringen?. Laat je het ons weten via het opmerkingenveld hieronder?

5 Commentaren

 • P.Lasker,

  Je moet niet naar de Nederlandse berichten/tv kijken als je wilt weten hoe het nu exact zit.
  Op de ZDF(Bayern) zag ik onlangs dat het in 1999 nog veel erger was. Er ligt nu een meter of 3 tot 4 sneeuw en in 1999 10 meter.
  Dus niet overdrijven aub

 • Martin Verhage,

  Beste allemaal.
  Gisteren zijn wij probleemloos in Westendorf aangekomen. De 20 minuten file was niet noemenswaardig.
  Eenmaal aangekomen blijkt de mediaaandacht zwaar overdreven. Ja. Er zijn gebieden waar te veel sneeuw ligt. Klopt. Laat de media dan ook die nuance aanbrengen. Er wordt gesuggereerd dat Oostenrijk een groot rampgebied is. Wat een onzin. Laat de media daar aub mee stoppen.
  De dorpen in de streek zijn probleemloos bereikbaar en de pistes zijn fantastisch.

 • Saskia,

  Wij zijn vorige week in Bischofshofen geweest en hebben 3 dagen in Flachau geskied. Het was fantastisch met toen al veel sneeuw! We zijn zaterdag niet meer gaan skiën in Flachau ivm de enorme files die verwacht werden en we denken dat dat niet onverstandig was. Toen werden we door familie en vrienden al bedolven onder berichten en de vraag of we niet maandag moesten gaan rijden. Bischofshofen ligt praktisch aan de snelweg en wij weten dat zondag rijden veel gunstiger is om te rijden gezien de drukte. Ik begrijp nog steeds niet dat praktisch alle locaties slechts te huren zijn van zaterdag tot zaterdag. Wij proberen als het kan die dag te ontwijken. Zondag 6 januari zijn we om 6 uur vertrokken, tot aan Salzburg was de weg hartstikke goed en amper verkeer op de weg. Daarna tot aan München wel sneeuw gehad dus iets langzamer kunnen rijden, maar we waren om half 4 thuis. Ik deel jullie mening dat de informatie in Nederland zwaar overtrokken is geweest en dit echt moeten nuanceren! Nadat we Munchen voorbij waren hebben we familie en vrienden vast gerustgesteld dat we “uit de sneeuw” waren. Tip is ook om met de Oostenrijkers zelf in gesprek te gaan. Zij weten echt het beste hoe de situatie is en wat kan en niet kan!!!

 • Jan Jaal,

  Het is een beetje zoals een mopje:

  Twee sneeuwvlokken dwarrelen naar beneden, zegt de een tegen de ander: wat ga jij doen? Ik ga feesten in Oostenrijk en jij? Ik ga paniek zaaien in Nederland!

  Zonder gekheid: natuurlijk moet je oppassen en absoluut niet off piste gaan. Maar de Oostenrijkers weten echt wel wat ze moeten doen.

  Zelf ben ik afgelopen dinsdag naar Ischgl gereden. Woensdag waren daar maar enkele liften open omdat ze druk waren met Sicherungs-arbeiten. Gisteren was alles weer open omdat ze lawines hebben laten afgaan en zo het gebied weer veilig hebben gemaakt. Ook woensdag met toch nog weer veel sneeuw kon je dus gewoon in Ischgl komen en ook gewoon veilig skiën.

 • Kirsten,

  Het is misschien enerzijds allemaal wel paniekzaaierij en overdreven maar anderzijds is men, denk ik, eerder behoedzaam en tracht men op deze manier te voorkomen dat veel mensen off piste gaan skiën.
  En dat is momenteel uiteraard niet mogelijk!
  Het is ook afwachten hoe het weer verder evolueert want de lawinedreiging zal nog wel een poos aanhouden en misschien zelfs erger worden naarmate het warmer of kouder gaat worden.

  Ik herinner me nog levendig dat eind zeventiger en begin tachtiger jaren er ook immens veel sneeuw lag. Het kwam als 10 jarige toen gelijk met mijn schouders en ik was niet bepaald klein van gestalte voor mijn leeftijd. 🙂

  En nee ik ben helemaal niet jaloers dat jullie gewoon kunnen poeder skiën op de piste hoor.
  Kon ik maar morgen de wagen instappen en richting Lechtal rijden, helaas moet ik nog 43 keer slapen alvorens wij op wintersportvakantie gaan.

 • Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Eerder verschenen
  Review: Helly Hansen Aurora Shell skibroek getest
  Ook interessant
  Wintersport warming-up