De zomervakantie is voorbij. Terwijl de scholen weer begonnen zijn, en de meeste Nederlanders al weer een paar dagen aan het werk zijn, bereiden de skigebieden in Oostenrijk zich voor op het komende wintersport seizoen. De eerste skiliften zijn inmiddels zelfs al weer open. Na afgelopen coronawinter, waarin Nederlanders niet konden wintersporten in Oostenrijk, kijken veel wintersporters reikhalzend uit naar het komende skiseizoen. Maar er zijn ook veel vragen: Welke coronamaatregelen gelden er in Oostenrijk? Moeten we ons regelmatig laten testen? Is een inenting verplicht? Wat zijn de regels bij de accommodaties? En welke coronaregels gelden bij de liften en après ski? Kunnen we onze wintersport 2022 überhaupt al boeken?

Coronamaatregelen voor wintersport in Oostenrijk
Kijk jij ook zo uit naar de wintersport?

Overzicht corona maatregelen Oostenrijk voor wintersport 2022

Om zo veel mogelijk van deze vragen te beantwoorden hebben we in dit artikel de corona maatregelen voor Oostenrijk verzameld en geprobeerd ze zo overzichtelijk mogelijk te beschrijven. Een belangrijke kanttekening is dat dit de maatregelen zijn, die bekend zijn gemaakt tot en met 20 september 2021.

De afgelopen maanden hebben ons helaas geleerd dat de maatregelen regelmatig worden gewijzigd. Iedere keer wanneer er meer nieuws bekend wordt, zullen we dit artikel bijwerken om alle wintersporters zo goed mogelijk te informeren over de actuele stand van zaken.

Overzicht coronamaatregelen voor wintersport in Oostenrijk

Hieronder staan puntsgewijs de coronamaatregelen die deze winter gelden in Oostenrijk. Wil je meer details weten? Lees dan vooral verder.

 • Sowieso geen lockdown in Oostenrijk.
 • Coronabewijs noodzakelijk voor skilift en horeca
 • Geen capaciteitsbeperkingen bij de liften
 • FFP2 masker verplicht in de skilift.
 • Après ski alleen wanneer je gevaccineerd / genezen bent of met een negatieve PCR test.
 • Nog onduidelijkheden over de praktische invulling.

Goed nieuws: sowieso geen lockdown meer

We beginnen dit overzicht met goed nieuws. Sebastian Kurz, de Oostenrijkse bondskanselier, heeft begin september beloofd dat er in Oostenrijk geen lockdown meer komt.

Tijdens een interview op de Oostenrijkse TV verklaarde Kurz dat wanneer het aantal besmettingen en de druk op de zorg te hoog oploopt er mogelijk wel beperkingen zullen komen voor niet-gevaccineerden. Hierbij gaat het voornamelijk om toegang tot het nachtleven (bars, discotheken) en evenementen. Of dit ook zal gaan gelden voor de après ski is nog niet bekend.

Coronabewijs in skiliften en horeca

Komende winter gelden min of meer dezelfde regels als tijdens het zomerseizoen. Iedereen die voldoet aan de ‘3G regel’ mag in Oostenrijk een restaurant, hotel of accommodatie bezoeken. Deze regels zijn vergelijkbaar met de regels voor het coronabewijs in Nederland. De 3 G’s staan voor:

 • Gevaccineerd
 • Getest
 • Genezen

Deze regels gaan ook voor de skiliften gelden. Dat betekent dat je bij de aankoop van een liftkaart moet bewijzen dat je bent ingeënt, getest of genezen.

Geen capaciteitsbeperkingen bij liften

In tegenstelling tot afgelopen winter, gelden er komende winter geen capaciteitsbeperkingen bij de skilift. Dat betekent dat de liften ‘gewoon’ vol zullen zitten.

Coronamaatregelen voor wintersport in Oostenrijk 2022
Er komen geen capaciteitsbeperingen bij de liften

FFP2 mondmasker verplicht

Wintersporters moeten komende winter niet vergeten om een mondmasker in te pakken. In de skiliften zal het dragen van een mondmasker verplicht blijven. Of dat voor alle skiliften geldt, of alleen voor de ‘gesloten liften’ (zoals gondels en stoeltjesliften met een kap) is nog niet bekend. Wel is bekend dat het verplicht wordt om een FFP2-mondmasker te dragen.

Ook in de supermarkten, banken, apotheken, tankstations en bij een bezoek aan de arts is een mondmasker verplicht. In winkels waar geen eten en drinken wordt verkocht, geldt op dit moment geen verplichting.

wintersport coronatijd
Vergeet je mondmasker niet!

‘Gewoon’ après ski

Zoals het er nu naar uitziet, kunnen wintersporters deze winter ouderwets après skiën’. Hier gelden wel strengere maatregelen. Er is namelijk een bewijs van inenting, genezing of een negatieve PCR test noodzakelijk.

‘3G’ werkte goed in de zomer

Afgelopen zomer hebben we ervaren dat de meeste horecaondernemers dit controleren voordat ze een bestelling opnemen. Zorg er daarom voor dat je een officieel test- of inentingsbewijs bij je hebt. Het meest eenvoudig is om hiervoor gebruik te maken van het Digital Green Certificate, de officiële groene pas die in de Europese Unie geldt.

Vorige winter stonden er overal duidelijke aanwijzingen.

Onduidelijkheden over de praktische invulling

Hoewel de coronaregels nu officieel gecommuniceerd zijn, zijn er ook behoorlijk wat onduidelijkheden. Deze gaan met name over de praktische invulling. Bijvoorbeeld:

 • Geldt 3G ook als je een skipas gaat kopen? Kan je met een test ook een liftkaart kopen?
 • Welke regels gelden voor kinderen? Moeten die ook ingeënt zijn?
 • Wie gaat er controleren in de skigebieden en de après ski?
 • Kan je overal in Oostenrijk een PCR test doen?
 • Blijven tests gratis?

Komende weken zal langzaam maar zeker steeds meer duidelijk worden hoe de coronamaatregelen in de praktijk zullen worden ingevuld. Wil je daarvan op de hoogte blijven? Volg ons dan via social media:

 

Coronamaatregelen voor wintersport in Oostenrijk 2022- FAQ

Regelmatig ontvangen we vragen van onze lezers over de corona maatregelen. Omdat wij in Oostenrijk wonen, kunnen we de meeste vragen vanuit onze eigen ervaringen beantwoorden. Hieronder hebben de meest gestelde vragen en de antwoorden daar op verzameld. Heb jij een vraag die er niet tussen staat? En denk je dat die voor andere wintersporters ook interessant is? Stuur dan een mail naar frank@op-wintersport.nl. We hopen dat we samen met onze lezers dit overzicht zo volledig mogelijk kunnen maken.

Welke coronamaatregelen gelden voor wintersport in Oostenrijk?

Hieronder staan puntsgewijs de coronamaatregelen die deze winter (2021-2022) gelden in Oostenrijk:

– Sowieso geen lockdown in Oostenrijk tijdens het skiseizoen.
– Coronabewijs noodzakelijk voor gebruik skilift en horeca
– Geen capaciteitsbeperkingen bij de liften
– FFP2 masker verplicht in de skilift.
– Après ski alleen wanneer je gevaccineerd / genezen bent of met een negatieve PCR test.
– Nog onduidelijkheden over de praktische invulling.

Wil je meer weten? Hier hebben we alle regels uitgebreid beschreven.

Wintersport en Corona: kan je wintersport 2022 al boeken?

Ja! Je kunt je wintersport boeken. Veel aanbieders van wintersport hebben zelfs hun aanbod al online staan. En ook Transavia heeft de vliegtickets voor deze winter al beschikbaar gemaakt. Voor mooie aanbiedingen kijk je hier of hier. Of bekijk onze selectie van aanbiedingen voor wintersport 2022.

Wij raden wel aan om te kiezen voor een reis of accommodatie met goede annuleringsvoorwaarden. Idealiter een hotel of appartement dat je zonder opgaaf van redenen kan annuleren. Op die manier bepaal je zelf of de situatie veilig genoeg is om op wintersport te gaan of niet. De meeste van dit soort accommodaties vind je op deze site. Sommige kan je zelfs tot 24 uur voor aankomst nog kosteloos annuleren.

Wat betekent 3G? Waar is het verplicht?

Basis voor de coronamaatregelen in Oostenrijk zijn de zogenaamde 3G-regels. De 3 G’s staan voor: Gevaccineerd, Getest en Genezen. Je kunt dit in Oostenrijk aantonen met een bewijs van inenting, antilichamen of test, of met het Digital Green Certificate, de officiële groene pas die in heel de Europese Unie geldt.

Een 3G bewijs is verplicht op de volgende plekken:
– de gastronomie: restaurants en bars
– accommodaties: hotels, pensions, appartementen etc.
– beurzen en evenementen met meer dan 25 deelnemers.
– in skiliften.

Kijk voor een volledige overzicht op deze website (in het Duits)

Hoe werkt een coronatest in Oostenrijk?

Ben jij (of je kinderen) niet gevaccineerd? Dan zal je je moeten laten testen. Er zijn in Oostenrijk heel veel plekken waar je je gratis kan laten testen. Je kunt kiezen voor een antigeen- of een PCR test. Beide tests doe je zelfstandig, maar onder toezicht. Voor de volledigheid hebben we de tests hieronder kort beschreven.

Antigeentest (sneltest)
De antigeentest is een zelftest. Hierbij doe je zelf een wattenstaafje in de voorholte van je neus. De test kost ongeveer 2 minuten en je ontvangt na circa 15 minuten de uitslag via een SMS. Hierin zit ook een link naar de QR code die je kunt gebruiken voor het Digital Green Certificate.

Op dit moment heeft een antigeentest een geldigheid van 48 uur.

PCR test
Je kunt ook kiezen voor een PCR zelftest. Bij deze zogenaamde ‘gorgeltest’, moet krijg je een slok water in je mond waarmee je moet gorgelen en het uitspugen. De vloeistof wordt vervolgens in een laboratorium geanalyseerd. Je krijgt de uitslag na 24 uur via een SMS. Hierin zit ook een link naar de QR code die je kunt gebruiken voor het Digital Green Certificate.

De PCR test heeft op dit moment een geldigheid van 72 uur na het moment van het afnemen van de test. (Let op: de eerste 24 uur heb je hiervan dus geen uitslag!)

Is een mondmasker verplicht? Moet het een FFP2 masker zijn?

Komende winter is in skiliften het dragen van een  FFP2 masker verplicht.

Op dit moment is het dragen van een ook verplicht op de volgende plekken:
– het openbaar vervoer (en alle stations).
– taxi’s.
gondels en ‘gesloten’ skiliften.
– supermarkten, banken, apotheken en tankstations.
– huisarts- en ziekenhuisbezoek.
– overige winkels.


Geen garantie!

Belangrijk om te weten is, dat dit de coronamaatregelen voor wintersport in Oostenrijk zijn, die bekend zijn gemaakt tot en met 20 september 2021. De afgelopen maanden hebben ons helaas geleerd dat de maatregelen regelmatig worden gewijzigd. Voor de meest actuele informatie en de laatste updates kan je terecht op de volgende websites van de officiële instanties:

 • Nederland wereldwijd: het officiële reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken
 • Socialministerium.at: de actuele coronamaatregelen voor Oostenrijk (Duits).
 • ORF.at: samenvatting van de Coronaamaatregelen in Oostenrijk.
 • Corona-ampel.gv.at: Het coronastoplicht voor Oostenrijk met de coronamaatregelen per regio (Duits)
 • sichere-gastfreundschaft.at: de officiële website van het ministerie van Toerisme van Oostenrijk (Duits).
 • ECDC: het Europese corona dashboard van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (Engels).
 • WKO: de Wirtschaftskammer Österreich, belangenbehartiger van ondernemers (in onder meer de horeca) (
Sneeuw op de bomen
De voorpret begint nu!

De voorpret begint nu!

Afgelopen wintersport seizoen viel compleet uit. Hier in Oostenrijk is gaan ze er, net als wij, van uit dat het wintersportseizoen eind november gewoon van start gaatWat ons betreft begint de voorpret daarom vandaag. Onze eerste artikelen over het volgende seizoen staan inmiddels al online Ben jij je ook al aan het verheugen op volgende winter? Zoek jij nog inspiratie voor de komende winter? Lees dan vooral  onderstaande artikelen:

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Ontdek de kindvriendelijke skigebieden van Zuid-Tirol – Italië
Ook interessant
Vakantie naar Edmonton en Jasper is ook weer mogelijk!