banner

It’s a wrap. De coronawinter die voor Nederlandse wintersporters helaas nooit begon, is definitief voorbij. Gisteren is de laatste skilift in ons skigebied gesloten. Vanaf nu gaan de meeste skigebieden zich volledig richten op het naderende zomerseizoen. Het was veruit de meest bizarre winter die we ooit hebben mee gemaakt. Een winter waarin we (gelukkig!) wel mochten skiën, maar waarin heel veel anders was. Voor alle wintersporters die deze winter graag op vakantie wilden, maar vanwege Corona niet konden, hebben we onze ervaringen tijdens deze coronawinter in dit artikel op een rij gezet.

Goede vooruitzichten in de zomer en herfst

Tijdens de vorige zomer loopt het aantal coronabesmettingen drastisch terug. Zelfs zo hard dat het op veel plekken lijkt alsof er niets aan de hand is. Een goed vooruitzicht voor het komende wintersportseizoen. Wanneer begin september de coronamaatregelen voor wintersport in Oostenrijk en Frankrijk bekend werden gemaakt, lijkt niks een redelijk ‘normale’ wintersportseizoen in de weg te staan. Oostenrijk gaat hoe dan ook niet in de lockdown en de skiliften gaan gewoon draaien. Inmiddels weten we dat voorzorgsmaatregelen zoals extra testen, kleinere groepen in de skischool, een monkapje of buff in skilift en het verbod op après ski in de praktijk niet eens getest zullen worden. Maar daar wisten we (gelukkig) afgelopen herfst niks van…

Coronamaatregelen Frankrijk wintersport
Coronamaatregelen werden heel duidelijk gecommuniceerd.

Gletsjer skigebieden gewoon open in oktober

In oktober gaan de gletsjerskigebieden gewoon open. Een mooie testcase om te zien of de coronamaatregelen die in de zomer bedacht zijn, ook in de praktijk werken. Over het algemeen worden de door de skigebieden gecommuniceerde voorzorgsmaatregelen door wintersporters goed nageleefd. Maar omdat onduidelijk is wie er moet handhaven, gaat het soms ook nog mis. Dit leidt tot negatieve berichtgeving in de media.

corona voorzorgsmaatregelen wintersport
Voorzorgsmaatregelen bij de skilift.

Lockdown en een vakantieverbod in november

Vroeg in november komt de eerste serieuze sneeuwval. We prijzen onszelf gelukkig en gaan direct toerskiën, sleeën en winterwandelen. Het belooft een mooie lange winter te worden. Helaas worden we verrast door de tweede golf. In delen van Oostenrijk gaat het coronastoplicht op ‘rood’ en gaat het land in een lockdown light. Vanaf dit moment gaat alles anders dan verwacht. De lockdown light wordt een ‘echte’ harde lockdown en er wordt zelfse gespeculeerd over een Europese ‘ski lockdown’.

De skigebied zijn echter nog steeds positief. Ze beloven voor de kerstvakantie open te gaan. Helaas besluit de Nederlandse overheid tegelijkertijd dat er tot medio januari niet gereisd mag worden. Een dikke domper en streep door de rekening van de vele Nederlanders die  een wintersport met kerst hadden geboekt.

En natuurlijk bouwen we een sneeuwpop.
Begin november kunnen we onze eerste sneeuwpop bouwen.

Het seizoen eindigt voor het begint

Nog voor het wintersportseizoen begonnen is, maakt Mark Rutte tijdens een live persconferentie al een einde aan het wintersportseizoen. Het negatieve reisadvies wordt verlengd tot 15 maart waardoor ook een wintersport tijdens voorjaarsvakantie er niet inzit. Nederlandse wintersporters kunnen nog hopen op een wintersport eind maart, maar voor de meesten zit een skivakantie er dit jaar helaas niet in.

Ondertussen gaat het in Oostenrijk niet veel beter. De strenge lockdown wordt (met een korte pauze) verlengd tot begin januari. Tegelijkertijd wordt bekend gemaakt dat de skipistes en loipes vanaf 24 december wel open mogen. Oostenrijkers worden door de overheid zelfs opgeroepen om van deze sportfaciliteiten gebruik te maken om zo hun immuunsysteem te versterken.

In de skigebieden gelden strenge maatregelen. Zo is de capaciteit van gondels en stoeltjesliften is met 50% beperkt. Alle wintersporters moeten afstand houden, hun handen regelmatig desinfecteren en bij de skiliften is het dragen van een FFP2-gezichtsmasker verplicht. Het dragen van zo’n FFP2 masker is even wennen, maar verder niet vervelend. Het op- en afzetten bij de skilift vraagt een beetje oefening, maar je wordt er vanzelf handig in.

wintersport coronatijd
FFP2 masker verplicht en max. 3 personen in een 6-persoonslift.
Wintersporters moeten in hun ‘eigen rij’ blijven.
Overal wordt aangegeven dat afstand houden belangrijk is.

Lege pistes in januari en februari

Net als in Nederland geldt in Oostenrijk vrijwel de hele winter een strenge lockdown. De natuur trekt zich daar gelukkig niets van aan. Het is gewoon koud en er valt regelmatig een mooi pak sneeuw. Omdat de scholen gesloten zijn hebben we veel tijd om als gezin de piste op te gaan. Inmiddels zijn we gewend aan de coronamaatregelen en zelfs aan het (toch best wel irritante) dat ze om de 5 minuten herhaald. We genieten van de sneeuw, kou en de extreem lege pistes. Zelfs een doorgaans drukbezochte skigebieden als Flachau is werkelijk uitgestorven. Er zijn zo weinig mensen op de piste, dat veel liften niet eens geopend worden.

Sneeuw in Flachau
Lege pistes in Flachau.
Flachauwinkl
Ook in Flachauwinkl zijn de pistes leeg.
Waar ga jij heen voor je wintersport 2022
En in het Gasteinertal.

Eerste liften sluiten in maart

In maart besluiten de eerste skigebieden om het seizoen te beëindigen. Een aantal skigebieden is alleen nog maar in het weekend open, terwijl anderen er al helemaal mee stoppen. In de skigebieden die wel nog open zijn, genieten we van een mooie maartse dump. In het normaal bomvolle Zauchensee maken we de ene poederafdaling na de andere..

ijspegel op met sneeuw bedekte boom in de winter
Er viel veel sneeuw in maart.

Op naar volgende winter

Inmiddels zit de winter er echt op. We hopen nooit meer zo’n winter mee te maken, maar hebben er ondanks alles toch van genoten. Natuurlijk kijken we ook al reikhalzend uit naar volgende winter. De eerste artikelen over het volgende seizoen staan inmiddels al online Ben jij je ook al aan het verheugen op volgende winter? Of zoek je nog inspiratie? Lees dan vooral  onderstaande artikelen:

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Montafon moderniseert 40 jaar oude Valisera-gondel naar Silvretta Nova
Ook interessant
Review: CP Carachillo skihelm met vizier