Over een paar dagen starten de Olympische winterspelen. Hét hoogtepunt voor liefhebbers van wintersporten, zoals skiën, snowboarden en natuurlijk schaatsen. De Olympische Spelen 2022 vinden plaats in en om Beijing, de hoofdstad van China.

Welke onderdelen zet jij op jouw Olympische programma?

Kijk jij ook graag naar de Olympische Spelen? En ben je op zoek naar dé momenten die je niet mag missen? Lees dan snel verder. Aan de hand van het programma Olympische Spelen 2022 geven we je tips over de leukste sportwedstrijden tijdens deze Winterspelen. 

Programma Olympische Spelen 2022 – in het kort

 • Het spektakel begint op vrijdag 4 februari 2022 met de openingsceremonie. De sluitingsceremonie staat gepland op zondag 20 februari 2022..
 • De winterspelen vinden plaats in en rond de Chinese hoofdstad Peking / Beijing.
 • Er is 7 uur tijdverschil tussen Nederland en China. In Bejing is het 7 uur later dan in Amsterdam. Dat betekent dat de meeste sportwedstrijden in de nacht en de vroege ochtend zullen plaatsvinden.
 • Er doet een recordaantal van 41 Nederlandse atleten mee aan deze editie van de Olympische Spelen. (18 schaatsers, 10 shorttrackers, 4 snowboarders, 2 alpine skiërs, 1 kunstschaatser 6 bobsleërs en 1 skeletonner)

Win een skivakantie naar SalzburgerLand!

Winnen SalzburgerlandWat ons betreft, is de wintersport de mooiste vakantie van het jaar. Hier worden herinneringen voor het leven gemaakt. En het wordt natuurlijk nog leuker als de wintersport gratis is! Daarom kan je nu kans maken op één van de zeven compleet verzorgde skivakantie naar Salzburgerland. Deze prijs is voor twee personen en je verblijft zeven nachten in een 4* hotel, inclusief halfpension (ontbijt en diner)! Uiteraard krijg je daar twee skipassen voor 6 dagen bij. Meedoen is simpel en kan tot 28 februari 2022. PS: het antwoord staat natuurlijk gewoon hier. 😉

Programma Olympische Spelen voor winter fans

Omdat er in Nederland altijd al veel aandacht is voor het schaatsen, maar de sneeuwsporten zoals skiën, snowboarden en langlaufen vaak onderbelicht zijn hebben we een voorbeschouwing geschreven speciaal voor wintersporters.

Natuurlijk is hierin ook aandacht voor het schaatsen en shorttrack, maar we vertellen je graag ook meer over de sneeuwsporten en andere hoogtepunten van het Olympische programma

Schema Olympische Spelen 2022

Snowboard – kans op een Nederlandse medaille

Hoewel het in de Alpen soms lijkt alsof het snowboard in populariteit afneemt, is het onder Nederlandse wintersporters nog steeds immens populair. De afgelopen jaren is er door de Nederlandse snowboarders een enorme progressie gemaakt. Dat heeft er toe geleid dat er vier Nederlandse snowboarders in geslaagd zijn om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen 2022.

Snowboard cross – meest spectaculair

Meest in het oog springend is Glenn de Blois. De 26 jarige snowboarder doet mee aan het spectaculaire onderdeel cross. Hierbij moeten de snowboarders een parcours vol hobbels, schansen en bochten afleggen. De atleten vertrekken tegelijkertijd. Wie het eerst door de finish komt gaat door naar de volgende ronde, tot er een winnaar overblijft.

Zelf vind ik de cross een van de meest spectaculaire onderdelen die op het Olympische programma staan. Ik ga dan ook zeker kijken. De cross staat gepland op 10 februari 2022. De eerste kwalificatie start om 04:15 uur, de finale is gepland om 08:15 uur.

banner
banner

Big Air en Slopestyle – freestyle snowboarden

Bij de onderdelen Slopestyle en Big Air wordt Nederland vertegenwoordigd door Niek van der Velden en Melissa Peperkamp. Beide presteren regelmatig in de top 6 van de wereld zijn daardoor outsiders voor een medaille. Dat zou dan de tweede keer zijn dat Nederland een medaille wint op de sneeuw. Tijdens de Olympische Spelen van 2010 in Vancouver won Nicolien Sauerbreij goud op het onderdeel parallel-reuzeslalom.

Ook Michelle Dekker gaat haar best doen om Nicolien Sauerbreij op te volgen. De 21-jarige, getalenteerde snowboardster doet mee op het onderdeel parallel-reuzeslalom. Een geweldig onderdeel om naar te kijken.

Programma Olympische Spelen - snowboard

Snowboard – welke onderdelen op het Olympische programma?

De volgende onderdelen staan bij het snowboarden op het schema.

Parallel reuzeslalom: twee snowboarders beginnen naast elkaar aan een slalomparcours. Elke snowboarder heeft een eigen parcours. De atleet die het snelste beneden is gaat door naar de volgende ronde. Net zo lang tot er een winnaar is. Michelle Dekker vertegenwoordigd Nederland.

Halfpipe: De snowboarders vertonen de meest bizarre tricks terwijl ze door een half pipe snowboarden.

Cross: 4-6 snowboarders beginnen tegelijk aan een parcours vol hobbels, schansen en snelle bochten. De snelste twee gaan door naar de volgende ronde. Net zo lang tot er een winnaar is. Hierbij maar Glenn de Blois kans op een Olympische medaille!

Slopestyle: De snowboarders gaan een piste vol schansen, rails en andere obstakels af en laten ondertussen de meest prachtige sprongen en trucs zien. De jury bepaalt wie wint. Nederland wordt vertegenwoordigd door Niek van der Velden en Melissa Peperkamp

Big Air: De atleten krijgen een kans om over een enorme schans te springen en daarbij hun mooiste tricks te laten zien. De sprong wordt door een jury beoordeeld op techniek en originaliteit. Nederland wordt vertegenwoordigd door Niek van der Velden en Melissa Peperkamp

Snowboard – programma Olympische Spelen 2022

Hieronder staan onze tips voor het programma van de Olympische Spelen voor het snowboarden. Als je deze wedstrijden wil volgen moet je wel vroeg op staan. De meeste wedstrijden staan namelijk ’s nachts op het programma.

 • za 05 feb: 03:45 uur – slopestyle dames (kwalificatie) – Melissa Peperkamp
 • zo 06 feb: 02:30 uur – slopestyle dames (finale) – Melissa Peperkamp
 • zo 06 feb: 05:30 uur – slopestyle heren (kwalificatie) – Niek van der Velden
 • ma 07 feb: 05:00 uur – slopestyle heren (finale) – Niek van der Velden
 • di 07 feb: 03:40 uur – parallelreuzenslalom dames (kwali.) – Michelle Dekker
 • di 07 feb: 07:30 uur – parallelreuzenslalom dames (finale) – Michelle Dekker
 • do 10 feb: 04:15 uur – snowboard cross heren (kwalificatie) – Glenn de Bois
 • do 10 feb: 07:00 uur – snowboard cross heren (finale) – Glenn de Bois


Skiën – Twee Nederlanders van start

De meeste Nederlanders die op wintersport gaan, gaan om te skiën.  Helaas hebben we sinds 1952 nog nooit een Nederlandse atleet gehad die mocht meedoen aan een Olympische wedstrijd. Daar komt in 2022 verandering. Zowel bij de dames, als bij de heren zijn Nederlandse skiers er in geslaagd om zich te kwalificeren. De Nederlandse reuzenslalom- specialiste Adriana Jelinkova doet mee aan de slalom en de reuzenslalom, terwijl Maarten Meiners zich heeft gekwalificeerd voor de reuzenslalom.

Programma Olympische Spelen skiën

Skiën op de Olympische Spelen 2022

De skionderdelen zijn ingedeeld in twee categorieën: alpine skiën en freestyle skiën.

Alpine Skiën

Bij het alpineskiën gaan de atleten om de beurt weg en moeten ze een ‘slalom’ afleggen. De skiër met de snelste tijd wint de wedstrijd. Er zijn vijf onderdelen: afdaling, super G, reuzenslalom, slalom en combinatie (slalom en afdaling). Het verschil tussen de onderdelen is de afstand tussen de poortjes. Die is bij de afdaling heel groot, waardoor de skiërs veel snelheid hebben. Bij de slalom is afstand tussen de poortjes juist heel klein, waardoor de bochten korter achter elkaar komen. Super G en reuzenslalom zitten daar tussenin.

Freestyle Skiën

Freestyle skiën heeft vijf verschillende onderdelen. Die allemaal een beetje anders zijn. Omdat deze disciplines in Nederland nieuw en onbekend zijn, lichten we ze hieronder kort toe.

Slopestyle: De skiërs gaan twee keer een piste vol schansen, rails en andere obstakels af en laten ondertussen de meest prachtige sprongen en trucs zien. De jury bepaalt wie wint.

Halfpipe: Skiërs vertonen de meest bizarre tricks terwijl ze door een half pipe snowboarden. Elke skiër krijgt twee kansen om zijn beste sprongen en trucs te laten zien.

Moguls: Dit is het meest technische en ingewikkelde ski onderdeel. De atleten gaan een buckelpiste af, waarin ze ook nog twee schansen over gaan. Ze worden beoordeeld op tijd (wie is het snelste?), skitechniek en de sprongen.

Aerials: Turnen op ski’s. De skiërs springen over een 2-4 meter hoge schans en laten trucs zien. Een jury bepaalt de winnaar.

Ski cross: 4 skiërs beginnen tegelijk aan een afdaling vol hobbels, schansen en snelle bochten. De snelste twee racers gaan door naar de volgende ronde. Net zo lang tot er een winnaar is.

Ski cross - programma Olympische Spelen 2018

Skiën – programma Olympische Spelen 2022

Hieronder staan alle belangrijke skiwedstrijden van het programma van de Olympische Spelen 2022. Als je de skiwedstrijden wil volgen moet je wel vroeg op staan. De meeste wedstrijden staan namelijk ’s nachts op het schema.

 • zo 6 feb: 04:00 uur – Afdaling, heren.
 • ma 7 feb: 03:15 uur – Reuzenslalom dames (1e doorgang) – Adriana Jelinkova.
 • ma 7 feb: 06:45 uur – Reuzenslalom dames (2e doorgang) – Adriana Jelinkova.
 • di 8 feb: 04:40 uur – Super G heren.
 • wo 9 feb: 03:15 uur – Slalom dames (1e doorgang) – Adriana Jelinkova.
 • wo 9 feb: 06:45 uur – Slalom dames (2e doorgang) – Adriana Jelinkova.
 • vr 11 feb: 04:00 uur – Super G dames.
 • zo 13 feb: 03:15 uur – Reuzenslalom heren (1e doorgang) – Maarten Meiners
 • zo 13 feb: 06:45 uur – Reuzenslalom heren (2e doorgang) – Maarten Meiners
 • di 15 feb: 11:00 uur – Afdaling dames
 • wo 16 feb: 06:45 uur – Slalom heren (2e doorgang)
 • za 19 feb: 05:45 uur – mixed teamwedstrijd.


Langlaufen – verassend leuk om naar te kijken

Langlaufen is waarschijnlijk de oervorm van het skiën. In de oertijd jaagde de mens op geïmproviseerde ski’s op mammoets en andere dieren. Tegenwoordig is het de meest intensieve wintersport die er is. En hoewel Nederlandse wintersporters nog altijd liever de berg af roetsjen dan zich met langlaufski’s voort te bewegen, neemt de sport in populariteit toe. En dat is niet voor niks, want als je gaat langlaufen verbrand je veel meer calorieën dan met skiën of boarden. Bovendien is het erg ontspannend, onder meer omdat het niet zo druk is op de ‘loipe’ als op de piste.

Als kijksport, is langlaufen het beste te vergelijken met wielrennen. Meerdere atleten starten tegelijkertijd, er onstaan kopgroepen en achtervolgers en aan het einde wacht de eindsprint. Die kan behoorlijk spectaculair zijn, kijk maar eens naar onderstaande video.

Langlaufen – welke onderdelen staan er op het programma?

Langlaufen is een sport met heel veel onderdelen. Grofweg worden de onderdelen ingedeeld in drie groepen: klassiek, vrije stijl en biatlon.

Klassiek langlaufen: Hierbij mogen de atleten alleen in een vooraf geprepareerde spoor langlaufen. De ski’s worden alleen voor- en achterwaarts bewogen. Alle atleten starten tegelijk, de eerste die over de finish komt, wint.

Langlaufen vrije stijl:  Vrije stijl betekent dat de langlaufers mogen bewegen zoals ze willen. In de praktijk zullen ze allemaal ‘skaten’, oftewel een schaatsbeweging, maar dan met ski’s.

Biatlon: Langlaufen en schieten. De atleten langlaufen naar een aantal punten waarop ze moeten schieten. Ze moeten vijf schoten staand of liggend schieten en voor iedere misser moeten ze een strafronde lopen.

programma olympische spelen - biatlon

Mika Vermeulen – Nederlander in Oostenrijks langlaufteam

Helaas is langlaufen geen sport waarop we Nederlandse deelnemers hebben. Hoewel? Mika Vermeulen, Oostenrijks kampioen 2020 op de onderdelen 15 km klassiek en 10 km achtervolging, heeft twee Nederlandse ouders. De 22-jarige Nederlander is een van de grootste talenten van Oostenrijk. Hij traint in Noorwegen en wordt ieder jaar een beetje beter.

Langlaufen – programma Olympische Spelen 2022

Er staan meer dan 30 langlaufwedstrijden op het programma Olympische Spelen 2022. Hieronder staan een selectie van wat wij de meest interessante wedstrijden vinden.

 • zo 06 feb: 08:00 skiatlon, heren (Mika Vermeulen)
 • di 08 feb: 09:00 uur sprint, dames en heren.
 • vr 11 feb: 08:00 uur 15 km klassiek
 • za12 feb: 08:30 uur langlaufen 4×5 km estafette, dames.
 • zo13 feb: 07:00 uur langlaufen 4×10 km estafette, heren.
 • wo 16 feb: 12:30 uur langlaufen teamsprint, heren (finale).
 • za 19 feb: 07:00 uur langlaufen 50 km massastart.


Rodelen, bobslee en skeleton

Met je slee de berg af rodelen, iedere wintersporter heeft dat vast wel eens gedaan. En hoewel dit voor de gemiddelde wintersporter erg ontspannen is, zijn er maar liefst drie sporten waarbij je met een slee de berg af gaat. Rodelen, bobslee en skeleton.

Rodelen: hierbij liggen één of twee atleten op een slee, met hun benen naar onderen. Elke atleet gaat vier keer over de verijsde baan naar beneden. Degene die dat het snelste kan, wint de wedstrijd.

Bobslee: twee of vier atleten zitten samen in een slee en proberen zo snel mogelijk beneden te komen over de bobsleebaan.

Skeleton: Skeleton lijkt heel erg op rodelen, alleen gaan de atleten hierbij ‘head first’ op de slee.

Dit jaar doen er ook weer Nederlandse bobsleeërs mee aan de Olympische Spelen. Nederlandse bobsleeërs (heren) zullen afdalen in de twee- en viermansbob. Daarnaast doen Karlien Sleper mee in de monobon. Ook doet een Nederlandse mee aan het onderdeel skeleton. Kimberley Bos mag gaan proberen om voor een verassing te zorgen en een Olympische medaille te halen.

Skeleton Olympische Spelen 2018 - programma

Rodelen, bobslee en skeleton – programma Olympische Spelen 2022

Er staan 13 ‘sleewedstrijden’  op het programma Olympische Spelen 2022. Hieronder staan een selectie van wat wij de meest interessante wedstrijden vinden. Natuurlijk hebben we alle wedstrijden waarin Nederlandse atleten in actie komen in het overzicht opgenomen.

 • vr 11 feb: 02:30 uur – Skeleton (heat 1 en 2) – Kimberly Bos
 • za 12 feb: 02:30 uur – Skeleton (heat 3 en 4) – Kimberly Bos
 • zo 13 feb: 02:20 uur – Monobob dames (run 1 en 2) – Karlien Sleper
 • ma 14 feb: 02:30 – Monobob dames (run 3 en 4) – Karlien Sleper
 • ma 14 feb: 13:05 – Tweemansbob heren (run 1 en 2) – Nederland
 • di 15 feb: 13:15 – Bobslee tweemansbob heren (run 3 en 4) – Nederland
 • za 19 feb: 02:30 – Bobslee viermansbob heren (run 1-4) – Nederland

Schaatsen – garantie op Olympische medailles


Bij het schaatsen is niet de vraag of de Nederlanders medailles gaan winnen, maar hoeveel het er worden en welke kleur ze zijn. Tijdens de vorige Olympische spelen domineerden de Oranje atleten het schaatstoernooi. ‘We’ wonnen maar liefst 7 keer goud, 4 keer zilver en 5 keer brons.

Waarschijnlijk is het dit jaar een stuk spannender. Onze favoriet van het Olympische programma is de massastart. Hierbij starten de schaatsers tegelijkertijd en rijden 16 rondjes (ruim 6 kilometer), de schaatser die als eerste over de finish komt wint.

Programma Olympische Spelen - Massastart schaatsen

Programma Olympische Spelen 2022 – schaatsen

Hieronder staan alle schaatswedstrijden die op het programma van de Olympische Spelen 2022 staan. De meeste wedstrijden beginnen op een voor Nederland gunstig tijdstip, namelijk in de ochtend

 • zaterdag 5 feb 2022: 09:30 uur – 3.000 meter (dames).
 • zondag 6 feb 2022: 09:30 uur – 5.000 meter (heren).
 • maandag 7 feb 2022: 09:30 uur – 1.500 meter (dames).
 • dinsdag 8 feb 2022: 11:30 uur – 1.500 meter (heren).
 • donderdag 10 feb 2022: 13:00 – 5.000 meter (dames).
 • vrijdag 11 feb 2022: 09:00 uur – 10.000 meter (heren).
 • zaterdag 12 feb 2022: 09:50 uur – 500 meter (heren).
 • zondag 13 feb 2022: 14:55 uur – 500 meter (dames).
 • dinsdag 15 feb2022: 07:30 uur – ploegenachtervolging (dames).
 • donderdag 17 feb 2022: 09:30 uur – 1.000 meter (dames)
 • vrijdag 18 feb 2022: 09:30 uur – 1.000 meter (heren)
 • zaterdag 19 feb 2022: 08:00 uur – massastart (dames en heren)


Shorttrack – spektakel, spektakel, spektakel

In Nederland is et shorttrack lang niet zo populair als het ‘normale’ schaatsen. In landen als Engeland, Zuid Korea, Canada en China is het shorttrack echter een stuk populairder. De relay is misschien wel het spectaculairste onderdeel op het ijs. Vier schaatsers van vier landen staan tegelijkertijd op het ijs en worden iedere ronde afgelost door een landgenoot. Spektakel gegarandeerd!

Shorttrack - Olympische Spelen programma

Programma Olympische Spelen 2022 – shorttrack

Alle shorttrack finalewedstrijden die op het programma van de Olympische Spelen 2022 staan, worden hieronder vermeld.

 • Za 5 feb: 12:00 uur – heats 500 meter, 1.000 meter en achtervolging
 • Ma 7 feb: 12:30 uur – finales 500 meter en 1.000 meter.
 • Wo 9 feb: 12:00 uur – finales 1.500 meter, heats 1.000 meter en achtervolging.
 • Vr 11 feb 12:00 uur – finales 1.000 meter, halve finale achtervolging.
 • Zo 13 feb 12:00 uur – finales 500 meter en achtervolging.
 • Wo 16 feb 12:30 uur – finales 1.500 meter en achtervolging.

Overzicht schema Olympische Spelen 2022

Hieronder hebben de belangrijkste vragen en antwoorden over het schema van de Olympische Spelen nog een keer kort en bondig op een rij gezet.

Wat is het programma Olymische Spelen 2022 schaatsen?

Hieronder staan de meest schaatswedstrijden die op het programma van de Olympische Spelen 2022 staan. De meeste wedstrijden beginnen op een voor Nederland gunstig tijdstip, namelijk in de ochtend:

zaterdag 5 feb 2022: 09:30 uur – 3.000 meter (dames).
zondag 6 feb 2022: 09:30 uur – 5.000 meter (heren).
maandag 7 feb 2022: 09:30 uur – 1.500 meter (dames).
dinsdag 8 feb 2022: 11:30 uur – 1.500 meter (heren).Bekijk het volledige hier

Wanneer kan je snowboarden kijken tijdens de Olympische Spelen 2022?

Hieronder staan onze tips voor het programma van de Olympische Spelen voor het snowboarden. Als je deze wedstrijden wil volgen moet je wel vroeg op staan. De meeste wedstrijden staan namelijk ’s nachts op het programma.

za 05 feb: 03:45 uur – slopestyle dames (kwalificatie) – Melissa Peperkamp
zo 06 feb: 02:30 uur – slopestyle dames (finale) – Melissa Peperkamp
zo 06 feb: 05:30 uur – slopestyle heren (kwalificatie) – Niek van der Velden
ma 07 feb: 05:00 uur – slopestyle heren (finale) – Niek van der Velden
di 07 feb: 03:40 uur – parallelreuzenslalom dames (kwali.) – Michelle Dekker
di 07 feb: 07:30 uur – parallelreuzenslalom dames (finale) – Michelle Dekker
do 10 feb: 04:15 uur – snowboard cross heren (kwalificatie) – Glenn de Bois
do 10 feb: 07:00 uur – snowboard cross heren (finale) – Glenn de Bois

meer informatie staat hier

Wanneer staat shorttrack op het programma bij de Olympische Spelen 2022?

In Nederland is et shorttrack lang niet zo populair als het ‘normale’ schaatsen. In landen als Engeland, Zuid Korea, Canada en China is het shorttrack echter een stuk populairder.

Hier vind je het programma.

1 Commentaar

 • Anne Verlaan,

  Heel duideijk overzicht. Jammer dan Kunstrijden helemaal niet voorkomt in het overzicht.
  Ook daar hebben we een deelneemster Lindsay van Zundert bij de Dames.
  Daarnaast zijn er de Heren, Paarrijden en Ijsdansen.
  Mocht je meer info willen over deze onderdelen van de wintersporten dan wil ik dat graag doen.

 • Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Eerder verschenen
  In deze skigebieden blijft het zeker niet bij skiën en boarden deze winter
  Ook interessant
  Enorme sneeuwdump op weg naar de Alpen – lokaal meer dan 1,5 meter sneeuw verwacht