Het is vandaag prachtig weer in Oostenrijk en op veel plaatsen stijgt de temperatuur tot bijna 20 graden. Onvoorstelbaar, maar waar:  morgen, zaterdag 19 oktober 2019, start in het laaggelegen Kitzbühel het skiseizoen.  Dit is in Oostenrijk het eerste skigebied (zonder gletsjer) dat een aantal pistes opent.

Ze maken daarvoor gebruik van snowfarming. Door in het voorjaar de sneeuw bij elkaar te schuiven, deze af te dekken met isolatiemateriaal en z0 te beschermen tegen de zon, smelt de sneeuw niet. In Kitzbühel werd afgelopen voorjaar maar liefst 40.000 kubieke meter sneeuw bij elkaar verzameld en in drie sneeuwdepots opgeslagen. Daarvan is er nu nog zo’n 70-80% over. Genoeg om zaterdag al een paar skipistes te openen.  Het ziet er alleen wel een beetje vreemd uit, zo’n wit lint op de verder groene bergen.

Met pistebully's wordt de opgespaarde sneeuw verdeeld (Foto: Helden der Nacht)
Met pistebully’s wordt de opgespaarde sneeuw verdeeld (Foto: Helden der Nacht)

Is het niet een beetje overdreven?

Niet iedereen is even blij met deze opening. Vooral ‘groene’ politici laten zich op Social Media niet onbetuigd en maken zich zorgen over de grote ecologische voetafdruk en de schade voor het klimaat en het milieu. Zij zijn bang dat er door de klimaatverandering over 20 jaar geen wintersport meer mogelijk is en willen een einde maken aan het steeds maar langer maken van het wintersportseizoen.

Anderen zien de vroege opening vooral als een dure publiciteitsstunt. En zijn bang dat daardoor de skipassen alleen maar duurder worden. Vorig jaar stegen de kosten van een dagkaart in Kizbühel met 3,7%.

Publiciteitstunt

Ieder jaar strijden een aantal Oostenrijkse skigebieden wie als eerste zijn liften en pistes kan openen. Het eerste skigebied dat zijn liften opent is namelijk gegarandeerd van een heleboel gratis publiciteit. Kitzbühel was door snowfarming de afgelopen steeds het eerste skigebied dat zijn skigebied opende. Dat was toen ook al met sneeuw van het jaar daarvoor. Schladming was in 2018 het eerste skigebied dat zijn liften opende op basis van vers gevallen sneeuw. Dat was toen op 23 november. We hopen er op dat het dit jaar weer zo vroeg zal zijn.

sneeuwkanonnen
Ondertussen is het nog volop zonnig en warm in Salzburgerland

Wat vind jij? Overdreven? Of juist leuk?

Wij zijn erg benieuwd wat jij er van vindt? Vind je het leuk dat het skiseizoen nu al start? Of een beetje overdreven? Laat je het ons weten via het opmerkingenveld?

 

6 Commentaren

 • Margreet Boonstra,

  Absurd! Slecht voor gemeenschapsgeld en natuur.

 • Reinildis Bursens,

  aansluitend op mn vor. reactie
  begin is eraf. In 2017 lag er al veel sneeuw.

 • Bursens Reinildis,

  begin sept lag er gewoon al veel sneeuw. Wij waren in Kappl iedere dag verse sneeuw bij het was toen ook al koud en wij waren er niet op voorzien en hebben ons er winterjassen moeten aanschaffen. Er waren toen al pistes open door de weersomstandigheden. Maar het allemaal gaan forceren daar ben ik ook geen voorstander van. Wij hebben dit maar 1x meegemaakt id 10 jr dat wij in sept in de Oostenrijkse Alpen verblijven dit jaar gewoonweg PRACHTIG WEER gehad iedere dag geen druppeltje gezien en bijna 3 wkn tssn 23 en 28 gr. Zaaaaaalig. Laat ieder seizoen zijn zoals het normaal hoort.

 • Christel de Vries,

  Nergens voor nodig om zo vroeg te openen.
  Ook de herfst is mooi in de Alpen….laat mens en dier genieten en profiteren van alle seizoenen.
  Ze kunnen hier ook hun pistes mee prepareren in december, vlak voor de kerstdagen.

 • Inge Glas,

  Ik vind het niet goed..ik woon zelf sinds 10 jaar in Hinterglemm en het is bijna 6 maanden wintersport hier..Het is voor de natuur ook zeer slecht. Meer bomen worden elke keer omgehakt, nieuwe pistes komen erbij, meer auto’s..is alles voor klima niet goed. De herfst is pas begonnen..Het wild krijgt ook geen kans te overwinteren..ik vind het niet goed..

 • Gé Van Hoorn,

  Van mijzelf hoeft het niet, maar het is wel aardig om te zien. En je krijgt er weer zin in…

 • Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Eerder verschenen
  Review Decathlon skibroek: Freeride FR500
  Ook interessant
  Obertauern nog kindvriendelijker door komst Bobby’s Monsterland