Kitzbuhel Snowfarming

Het is vandaag prachtig weer in Oostenrijk en op veel plaatsen stijgt de temperatuur tot ruim boven de 20 graden. Onvoorstelbaar, maar waar:  vandaag start in het laaggelegen Kitzbühel het skiseizoen.  Dit is in Oostenrijk het eerste skigebied (zonder gletsjer) dat een aantal pistes opent.

Ze maken daarvoor gebruik van snowfarming. Door in het voorjaar de sneeuw bij elkaar te schuiven, deze af te dekken met isolatiemateriaal en te beschermen tegen de zon, smelt de sneeuw niet. In Kitzbühel werd afgelopen voorjaar maar liefst 40.000 kubieke meter sneeuw bij elkaar verzameld en in drie sneeuwdepots opgeslagen. Daarvan is er nu nog zo’n 70-80% over. Genoeg om zaterdag al een paar skipistes te openen.  Het ziet er alleen wel een beetje vreemd uit, zo’n wit lint op de verder groene bergen.

Is het niet een beetje overdreven?

Niet iedereen is even blij met deze opening. Vooral ‘groene’ politici laten zich op Social Media niet onbetuigd en maken zich zorgen over de grote ecologische voetafdruk en de schade voor het klimaat en het milieu. Zij zijn bang dat er door de klimaatverandering over 20 jaar geen wintersport meer mogelijk is.

Anderen zien de vroege opening vooral als een dure publiciteitsstunt. En zijn bang dat daardoor de skipassen alleen maar duurder worden.

Ieder jaar strijden een aantal Oostenrijkse skigebieden wie als eerste zijn liften en pistes kan openen. Het eerste skigebied dat zijn liften opent is namelijk gegarandeerd van een heleboel gratis publiciteit. Kitzbühel was afgelopen jaar het eerste skigebied dat zijn skigebied opende. Dat was toen ook al met sneeuw van het jaar daarvoor. Schladming was in 2017 het eerste skigebied dat zijn liften opende op basis van vers gevallen sneeuw. Dat was toen op 14 november. We hopen er op dat het dit jaar weer zo vroeg zal zijn.

sneeuwkanonnen

Wat vind jij? Overdreven? Of juist leuk?

Wij zijn erg benieuwd wat jij er van vindt? Vind je het leuk dat het skiseizoen nu al start? Of een beetje overdreven? Laat je het ons weten via het opmerkingenveld?

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Foto Friday #48 – gletsjers starten skiseizoen 2019
Ook interessant
Winterwandelen in Oostenrijk