Een rugbeschermer (ofwel backprotector) beschermt je (jawel) rug tijdens het skiën of snowboarden. Of eigenlijk beschermt deze je rug bij een val tijdens het skiën of snowboarden. De laatste jaren is de populariteit van rugbeschermers voor ski of snowboard doeleinden sterk toegenomen. Maar ondanks de toename in populariteit gaat het merendeel van de Nederlandse skiërs en snowboarders nog zonder rugbeschermer de piste op.

Rugbeschermer Komperdell op de piste
Een goede rugbeschermer voel je niet zitten.

De beste rugbeschermers voor volwassenen

Wij hebben een aantal rugbeschermers voor volwassenen getest. Hieronder staan vier verschillende mogelijkheden die ons goed zijn bevallen. Alle rugbeschermers zijn getest tijdens het skiën. Bij het testen is gelet op comfort, warmte en pasvorm.


Evoc protector vest  - voor fanatieke wintersporters

Geschikt voor: fanatieke, slanke wintersporters.
Wat is leuk: slanke pasvorm.
Wat is minder: minder geschikt voor fors gebouwde wintersporters.
Kopen: vanaf  120 euro online verkrijgbaar.

Dit vest van Evoc draagt comfortabel en sluit nauw aan. De pasvorm is perfect voor slanke lichamen. De maten S/M of L geven alleen de lengte aan. Maat L past perfect bij een lengte van ca. 180 cm. Ook bij een slank lichaam. De bescherming is hard en stijf (dit is de meest inflexibele rugbeschermer uit de selectie), vooral als de rugbeschermer koud is. Als je lichaam de beschermer opwarmt, wordt hij langzaam wat zachter en flexibeler.


Komperdell - comfortabele backprotector

Geschikt voor: fanatieke wintersporters op zoek naar comfort.
Wat is leuk: ook geschikt voor forse lichaamsbouw.
Wat is minder: bij slank postuur valt het vest ruim.
Kopen: online verkrijgbaar voor 169 euro.

Dit is de meest veilige en comfortabele rugbeschermer uit de test. Hij lijkt veel op de EVOC rugbeschermers. Het verschil zit hem vooral in design en pasvorm. Deze valt minder nauwsluitend en is flexibeler. Het resultaat is een rugbeschermer die je nauwelijks voelt zitten. Bij een lichaamslengte van ca. 175, past maat M perfect.


Dainese - voor recreatieve wintersporter

Geschikt voor: de recreatieve wintersporter.
Wat is leuk: geen vest, dus minder kleding.
Wat is minder: alleen de ruggengraat is beschermd.
Kopen: verkrijgbaar vanaf € 89,95.

Met deze rugbeschermer van Dainese wordt de ruggengraat goed beschermd. De voorkant is volledig open. Dat maakt dat je deze beschermer nauwelijks voelt zitten. Na vijf jaar geskied te hebben met een vest, ben ik deze winter om naar deze variant rugbeschermer. Het is een louter praktische overweging, want ik hoef minder te wassen (deze was ik slechts 1 keer per winter, de vest varianten elke maand). Bijkomend voordeel is dat ik mij iets minder ‘ingepakt’ voel. Ik voel me niet zo goed beschermd als met een vest, maar aangezien ik altijd gecontroleerd ski en geen gevaarlijke dingen doe, ga ik er vanuit dat dit volstaat.


Atomic Live Shield - comfortabele rugschermer

Geschikt voor: veeleisende wintersporters.
Wat is leuk: met deze rugbeschermer ski je veilig en comfortabel.
Wat is minder: niet geschikt voor mensen met lang en slank lichaam (boven 175 meter).
Kopen: voor 200 euro zeer beperkt verkrijgbaar.

Bij ons in de regio (Oostenrijk) is dit een zeer populaire rugbeschermer voor dames en heren. En dus gingen wij er ook een paar dagen mee op pad. Helaas bleek de pasvorm ongeschikt voor mijn lengte / gewicht. Met mijn 176 cm en 55 kilo, moest ik kiezen tussen een passende beschermer met een te kort rugpand of een ruime beschermer in de juiste lengte. Geen fijne keuze, zeker niet voor een rugbeschermer in deze prijsklasse. Maar wanneer je lichaam binnen de maatvoering van Atomic past, is dit dus een zeer veilige optie.


Decathlon - goedkope rugbeschermer

Geschikt voor: beginnende wintersporters.
Wat is leuk: lage prijs.
Wat is minder: draagcomfort.
Kopen: voor € 59,99.

Ooit waren we groot fan van Decathlon voor beginnende sporters. Bij deze mega grote sportzaak kan je letterlijk alles voor een spotprijs kopen. Niet de beste kwaliteit, maar goed genoeg om eens iets te proberen. Helaas zijn afgelopen jaar de prijzen bij deze prijsvechter enorm gestegen. Vorig jaar betaalden we nog 35 euro voor de rugbeschermer van Decathlon, dit jaar moeten we 60 euro aftikken. De vraag is of je dan nog wil kiezen voor een goedkope rugbeschermer, als het prijsverschil met één van de beste beschermers nog maar 30 euro is. Maar goed, dat is jou. Voor 60 euro heb je een goedkope rugbeschermer en dat is beter dan geen rugbeschermer. We vinden hem een beetje raar ruiken, maar verder is het eigenlijk gewoon een prima product.Rugbeschermer
De beste rugbeschermers voor kinderen.

Rugbeschermer voor kinderen

Kinderen zijn extra kwetsbaar. Zodra ze de kinderweide mogen verlaten gaat de hele piste voor ze open. Ze zien minder gevaar dan een volwassenen. Daarbij lonken de paadjes naast de piste of door het bos het hardst naar ze. Bochtjes draaien is saai, en voor je het weet gaat je kleine er als een kamikaze vandoor. Je zet natuurlijk direct de achtervolging in, maar kan je je tiener nog bijhouden? Ook als hij of zij een bospaadje pakt? Een ongeluk zit in een klein hoekje...

Een rugbeschermer is eigenlijk een must voor wie zijn wintersportende kinderen goed wil beschermen. Het hoeft niet meteen een diepte investering te zijn, maar het moet wel voldoende bescherming bieden. En hij moet comfortabel zitten, anders willen ze hem sowieso niet aan. We hebben ondertussen de nodige ervaring met de rugbeschermer voor kinderen en onderstaande rugbeschermers zijn comfortabel, ademend en bieden goede bescherming.


Rugbeschermer kind POCito

Geschikt voor: kleine pisteflitsers.
Leuk: geschikt voor de allerkleinste wintersporters.
Minder: alleen in oranje verkrijgbaar.
Kopen: voor € 99,95.

Pocito is de rugbeschermer voor kinderen van het bekende merk POC. Deze rugbeschermer past de allerkleinste. De rugbeschermer is makkelijk aan te trekken (als een bodywarmer) en heeft een ritssluiting aan de voorkant. Ondanks dat deze rugbeschermer comfortabel draagt, genieten onderstaande twee modellen de voorkeur bij onze kinderen. Dat ligt met name aan de kleuren van POCito. Deze worden als ‘minder stoer’ bestempeld. Maar wellicht denken meisjes hier heel anders over.

De rugbeschermer is verkrijgbaar in maat S en maat L. Hierbij is maat S geschikt voor kinderen vanaf 1 meter tot 1.25 meter en maat L voor kinderen tussen 1.25 meter en 1.50 meter. Je koopt rugbeschermer POCito via Bever voor € 99,95.


Sweet Protection - een van de favorieten

Geschikt voor: waaghalzen en snelheidsduivels.
Wat is leuk: comfort en optimale bescherming
Wat is minder: valt breed uit
Kopen: voor € 99,95

Een van de favoriete rugbeschermer voor kinderen. Comfortabel, flexibel en ademend. De beschermer valt wat breed uit bij slanke kinderen, maar onze zoon vindt dat niet erg. De band rondom de middel zorgt voor een goede pasvorm. Het rugpand kan verwijderd worden zodat het vest gewassen kan worden. Ook heel fijn natuurlijk 😉


Evoc rugbeschermer - uitgebreide bescherming

Geschikt voor: kinderen die wel wat extra bescherming kunnen gebruiken.
Leuk: extra bescherming bij rug, sleutelbeen, heiligbeen en stuitje.
Minder: geringe verkrijgbaarheid.
Kopen: voor € 100 bij speciaalzaken.

Deze rugbeschermer wordt op de Nederlandse markt voornamelijk in de fietswereld verkocht. Wij zijn vooral fan voor gebruik op en buiten de piste vanwege de uitgebreide bescherming. Niet alleen de rug, maar ook sleutelbenen, stuitje, schouders en heiligbeen zijn van extra bescherming voorzien. En dat is een fijn idee!


Waarom een rugbeschermer voor skiën of snowboarden?

Tien jaar geleden droeg niemand een skihelm. Tegenwoordig is de skihelm niet meer weg te denken uit de basisuitrusting van een wintersporter. Hopelijk is dit ook het geval met rugbescherming. We zien in Oostenrijk dat steeds meer inwoners standaard met een rugbeschermer de piste opgaan. Voor Nederlanders is dit nog wat minder gebruikelijk, terwijl wij (paradoxaal genoeg) vaak minder kundig zijn op de piste dan de Oostenrijkers.

Ondanks dat de meeste skiblessures niet aan de rug voorkomen, is het toch belangrijk om je rug te beschermen. Net als als met het hoofd, kan een val op je rug een catastrofale afloop hebben. Herstellen van een val op je ruggengraat kan maanden tot een leven lang duren. Zolang het skiën goed verloopt, merk je weinig van de risico's, maar na onze eerste winter in Oostenrijk hebben we helaas genoeg vervelende ongelukken gezien om te weten wat de risico's zijn.

Een backprotector beschermt je niet alleen tegen de risico's die je zelf neemt. De beschermer biedt ook zekerheid tegen het onkunde van andere piste gebruikers. Piste's worden steeds drukker, zeker wanneer je in het hoogseizoen gaat wintersporten. Zelf wanneer je zelf in lekker tempo aan de zijkant van de piste afdaalt, kan het zijn dat je door een andere skiër of boarder omver gereden wordt.  Met een gemiddelde snelheid van 70 km per uur, kan je je voorstellen wat de impact van zo'n botsing voor je kan betekenen. En dan ben je blij dat je een rugbeschermer draagt!

Evoc beschermer
Evoc biedt zeer uitgebreide bescherming.

Heb ik een rugbeschermer nodig?

Hieronder een kleine test om te bepalen of je een rugbeschemer nodig hebt:

  • Ga je met een hoge snelheid naar beneden?
  • Ook bij neerslag (sneeuw of regen) of mist?
  • Ski of board je op drukke pistes?
  • Ski je wel eens naast de piste?
  • Of ga je soms het park in?

Als je één van bovenstaande vragen met 'Ja' beantwoord, dan is een rugbeschermer aan te raden voor jou. We zullen je niet adviseren om je hele lichaam te beschermen. Maar je hoofd en rug zijn, zoals eerder besproken, kwetsbaar tijdens de wintersport en van vitaal belang.

De nieuwste generatie rugbeschermers zijn gelukkig zo licht van gewicht en comfortabel te dragen dat je er tijdens het sporten geen hinder van ondervindt.

poederskien oostenrijk
Off piste is een rugbeschermer zeker geen overbodige luxe.

Rugbeschermer kopen, waar moet je op letten?

Als je een rugbeschermer voor de wintersport gaat kopen let dan op onderstaande punten.

De pasvorm

De pasvorm is het belangrijkste aandachtspunt bij het kopen van een rugbeschermer. Je wil niet dat de beschermer bij het skiën of snowboarden je bewegingen beperkt.

Je draagt de beschermer onder je jas, dus let ook op de warmte die de beschermer biedt (minder is beter). Heb je het vaak koud bij het skiën? Dan is wat extra warmte niet zo erg. Maar als je transpireert op een gemiddelde skidag, kies dan een luchtig, liefst ademend model.

De pasvorm moet daarbij zodoende aansluiten dat deze de nodige bescherming biedt. Dit betekent dat je ruggenwervel geheel bedekt moet worden van je stuitje tot onderaan je nek. En de beschermer moet zo strak zitten, dat deze tijdens het bewegen niet verschuift.

Combinatie en comfort met je skioutfit

Neem een thermo shirt mee als je een rugbeschermer gaat passen. Een rugbeschermer draag je onder je jas, over je thermo ondergoed. Draag dus een thermo shirt als je een rugbeschermer past. Nog beter is om over de rugbeschermer je skijack of snowboardjas aan te trekken. Op die manier ervaar je hoe het daadwerkelijk tijdens de wintersport voelt om je backprotector aan te hebben. Maak tot slot wat ski bewegingen met de beschermer aan om na te gaan of je voldoende bewegingsvrijheid hebt.

Je ski style

Kies de juiste variant beschermer bij jouw skigedrag. Wat voor skiër of boarder ben je? Als je op de piste blijft, heb je voldoende bescherming aan een rugbeschermer die alleen de ruggengraat beschermd. Maar als je off-piste gaat of in het park, overweeg dan een rugbeschermer die ook een deel van je schouders beslaat. Er zijn zelf harnassen die ook nog de ellebogen beschermen.

Persoonlijke voorkeur

En tot slot wat heeft je voorkeur, wat geeft je een zeker gevoel?

Als je alleen maar op de piste blijft, maar meer zelfvertrouwen ervaart met een protector die je hele bovenlichaam bedekt. Koop dan vooral een protector die je hele bovenlichaam ook echt bedekt! Waarschijnlijk geeft dit je net dat beetje extra zelfvertrouwen waardoor je net weer wat lekkerder gaat skiën.

Daan in Galsterberg
Kinderen gaan veilig de piste over met een rugbeschermer.

Tips bij de aanschaf van rugbeschermer voor kinderen

Laat je kind de backprotector passen zonder jas. Laat je kind met de backprotector aan op een bankje of stoel gaan zitten. Dit moet precies passen. Wanneer dit onprettig voelt, is de beschermer te groot.

Als dit allemaal comfortabel gaat dan heb je de juiste protector gevonden. Natuurlijk is het altijd even wennen in het begin, dus laat je kind hem wel minimaal een half uur aanhouden om aan het 'gevoel' te wennen. Je kan je kind er ook voor de wintersport mee laten skateboarden, fietsen of skeeleren. Op die manier raakt je kind alvast gewend aan het gevoel van de protector op zijn lichaam en is het tijdens de wintersport niet helemaal nieuw meer.

rugbeschermer ski
Goed beschermd op pad met een rugbeschermer.

Garantie op rugbeschermers

Een rugbeschermer gaat ongeveer vijf jaar mee. Ook bij minder intensief gebruik is het verstandig om hem na 5 jaar te vervangen omdat het materiaal zijn werking verliest. Net als met de skihelm, geldt ook voor de rugbeschermer dat je hem na een zware val moet vervangen. De betere merken geven daarom 2 jaar garantie op de beschermer. Maak je er binnen twee jaar een flinke val mee, dan wordt de protector kosteloos gerepareerd of vervangen. Merken die deze garantieregeling toepassen zijn Evoc, Komperdell en Sweet Protection.

Met de garantieregeling van Evoc hebben we ondertussen zelf ervaring. Na een val hebben we contact opgenomen met Evoc en zonder verdere toelichting werd er een vervangend rugdeel toegestuurd. Het model van de beschermer maakt het makkelijk om dit deel zelf te vervangen. In dit geval heeft de service en garantieregeling van Evoc ons de aanschaf van een nieuwe rugbeschermer bespaard. Om nog maar te zwijgen van het lichamelijk letsel wat door de beschermer voorkomen is!

Goedkope rugbeschermer kopen

Goedkoop is duurkoop zegt onze oud-Hollandse wijsheid. Maar in het geval van skibeschermer is goedkoop altijd nog beter dan geen koop. Alhoewel we bovenstaande rugbeschermers met zorg voor functionaliteit, veiligheid en betaalbaarheid hebben uitgezocht, hebben we ook een goedkoop alternatief.

Goedkopere beschermers vindt je onder andere bij Decathlon. Bij deze (online)shop kan je sowieso veel goedkoop wintersport materiaal vinden. Handig voor beginners, die nog niet zeker weten of de wintersport een blijvende interesse is (spoiler alert: ja, het is mega verslavend en je komt er nooit meer vanaf).

De rugbeschermer van Decathlon is een vest variant, vergelijkbaar met Evoc of Sweet Protection. Het grote verschil zit hem echter in het draagcomfort. Het beschermende gedeelte in de rug bestaat uit 1 geheel (bij de betere merken zijn dit meerdere, losse delen, waardoor je meer bescherming en bewegingsvrijheid ervaart). De pasvorm is minder nauwsluitend en de openingen voor de armen zijn zeer groot. Maar hij kost een prikkie en beschermd een recreatieve wintersporter waarschijnlijk genoeg.

Sweet Protection maattabel voor rugbeschermer ski & snowboard

Omdat de maatvoering voor rugbeschermers afwijkt van de confectiematen staat hieronder de officiële Sweet Protection maattabel voor rugbeschermer ski en snowboard. Hiermee kan je snel de juiste maat bescherming vinden.

Maat XS S M L XL
Taille en schouderomtrek (in mm) 320 360 410 450 500
Lichaamslengte (cm) 146 175 185 190 200

Kijk hier voor de uitgebreide collectie rugbeschermers van Sweet Protection.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Steeds meer skigebieden gaan open! (8 mooie foto’s)
Ook interessant
5 heerlijke accommodaties die nog vrij zijn tijdens de voorjaarsvakantie