Sjaal, kol of Buff

Een sjaal is vaak het eerste item waarnaar je grijpt als het koud begint te worden. Of je nu op wintersport bent of niet. Door je nek en hals te verwarmen ervaar je direct minder warmteverlies in de rest van je lichaam. Dit komt omdat de warmte ontsnapt via ‘blote’ huid. En een sjaal omdoen, betekent direct minder blote huid.

 

Waar let je op bij het kopen van een sjaal?

Als je met je sjaal wil skiën, let dan op de lengte, volume en materiaal. Je wil geen lange loshangende delen boven je jas hebben hangen, dit is gevaarlijk bij het instappen en uitstappen bij de skilift. Een skisjaal moet redelijk strak om het lichaam vallen en warm zijn. Hij moet je niet in je bewegingsvrijheid beperken. Pas hem daarom bij voorkeur in combinatie met je ski jas, dan weet je hoe die valt (en staat). Een sjaal hoeft niet met je ski jas te combineren, een contrasterende kleur is vaak juist leuk. Wel kan je in veel gevallen een bijpassende muts kopen. Zo ga je na het skiën, toch modieus de deur uit.

Sjaal, kol of buff

Sjaals zijn mooi en modieus. Net als grof gehaakte kollen. Maar ze zijn niet erg praktisch (tijdens sneeuwdagen) op de piste. Een dunne kol of buff bieden dan meer uitkomst. Nekwarmers die speciaal zijn ontworpen voor de wintersport bieden veel voordelen. Ze zijn van zacht materiaal, zodat ze niet langs je kin, hals of nek schuren door de vele bewegingen die je maakt. Een buff is van antibacterieel materiaal, zodat deze niet vies gaat reuken bij intensief sportief gebruik. En daarbij worden ze van sneldrogende (of zelf droog blijvende) materialen gemaakt, waardoor ze je, ook bij neerslag, warm en droog houden. Wil je toch graag een sjaal dragen tijdens een natte skidag, kies dan voor een dunne variant van sneldrogend materiaal.

Kol of nekwarmer

Een kol of nekwarmer van dun materiaal trek je over je hoofd en blijft zo om je nek hangen. De buff is hiervan de meest bekende variant maar vele andere merken zijn inmiddels gevolgd. Doordat de nekwarmer dun is, past deze onder de kraag van je jas zonder je bewegingsvrijheid te beperken. Hieronder hebben we enkele van onze favoriete nekwarmers voor je geselecteerd. Deze varianten zijn allemaal dun, warm en van zacht materiaal.

De buff

De buff is een razenpopulaire nekwarmer onder wintersporters. De meest hippe designs, de meest functionele materialen. De buff is gemaakt om je warm te houden, onder alle omstandigheden. Er zijn verschillende soorten buffs te verkrijgen met verschillende functies. Maar als het gaat om wintersport dan zijn vooral de volgende varianten aan te bevelen:

  • Buff van Merinowol
  • Polar Buff
  • New Polar Buff
  • Windstopper Buff

In dit artikel over de Buff worden de verschillende varianten uitgebreid toegelicht. Welke buff voor jou het meest geschikt is, hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Onze favoriet voor wintersport blijft echter de New Polar Buff. Door de lengte en het gebruik van verschillende materialen is deze multifuntioneel. Zo kan hij als sjaal gedragen worden, maar ook over het gezicht, als bivakmuts of als helmliner.

Sjaal voor kind

Omdat kinderen sneller koud worden (afkoelen) dan volwassenen, wil je ze extra goed beschermen tegen de kou. Logisch dat je voor je kind op zoek bent naar een goede sjaal. Kies voor de wintersport een sjaal van dun materiaal (geen grof geweven of gebreide variant). Één die snel droogt, niet kriebelt en zacht aanvoelt. Als je kind de sjaal voelt zitten tijdens het skiën, kan hij zich hierdoor beperkt voelen of zich aan de sjaal gaan irriteren. Het gevolg daarvan kan dan zijn dat het skiën minder goed gaat, of dat hij de sjaal niet meer om wil. Omdat te voorkomen kies je een fleece sjaal. Of, nog beter, een nekwarmer in de vorm van een kol of buff. Deze zijn naadloos, dun, zacht en sneldrogend. Daarbij komen ze in allerlei leuke kleuren en designs.

Als kinderen het behalve aan de hals, ook koud hebben in het gezicht. Of als ze, ondanks hun gehele skioutfit, nog steeds kou ervaren, dan kan de nekwarmer (indien deze een polyester deel heeft) tot aan de skibril opgetrokken worden. Zo is het hele gezicht bedekt, zonder dat de ademhaling wordt belemmert. Zo heeft niemand het meer koud!

Sjaal voor baby

Voor baby’s zijn er speciale babybuffjes en babysjaals te koop. Als je je kindje goed warm wilt houden tijdens koude dagen, dan zijn deze ideaal. Doe de sjaal of nekwarmer aan bij je baby voordat je het jasje of skipak aandoet. Dan blijft de nek van je baby tijdens de lunch of een korte stop waarbij de jas uitgaat, toch warm. Via onbedekte huid verliest een kind de meeste warmte, dus doe de nekwarmer niet onnodig veel af. Speciale babyvarianten van buff vindt je bijvoorbeeld hier:

 

En speciale babyvarianten van sjaals vind je onder andere:

 

 

Er zijn genoeg mooie en stijlvolle sjaals te koop. Ook voor je baby!

 

 

Disclaimer: Dit artikel is met zorg en aandacht samengesteld. De prijzen die getoond zijn, zijn prijzen van onze partners. Deze kunnen aan prijswijzigingen onderhevig zijn. Daarom kunnen er geen rechten ontleend worden aan de getoonde prijzen van de artikelen.