De meeste wintersporters besteden minimale aandacht aan hun skisokken. Logisch, want er is al zoveel om aandacht aan te besteden.

Toch, als je last hebt van koude voeten, besteed dan eens extra aandacht aan je ski sokken. Want hier kan letterlijk een kleine wijziging een groot verschil maken. We vertellen je graag hoe en waar je op moet letten.

Skisokken tegen koude voeten

Sokken van merino wol zijn je beste partner in de strijd tegen koude voeten. Zwaargewicht sokken van merino wol zijn het allerwarmst. Sokken met een combinatie van merino wol en polyester zijn ook goed. Beide materialen zorgen voor warmte en vochtafvoer. Hieronder selecteren we aantal skisokken tegen koude voeten op de piste.

Dit zijn de beste skisokken tegen koude voeten

Wij hebben een grote stapel skisokken van diverse merken getest. Onder een groot aantal omstandigheden. Voor de categorie ‘beste skisokken tegen koude voeten’ hebben we de skisokken uiteraard getest onder de meest gure omstandigheden die we hadden deze winter. En we hebben een aantal flink koude dagen gehad. Hieronder de skisokken waarmee we geen last hadden van koude voeten. Zelfs niet in de sleeplift.

 

Kari Traa – skisokken tegen koude voeten

Het is jammer dat deze skisokken alleen voor dames beschikbaar zijn. Deze skisokken zijn namelijk de warmste uit onze skisokken test. Je zou het misschien niet zeggen want het is een redelijk dunne sok, maar wij hebben hier dus geen koude tenen in gehad. Niet één keer. Ook niet tijdens de meest extreme omstandigheden. En dat is een kunt. Wanneer je koude voeten op de piste serieus uit wil bannen, zijn deze sokken je handlanger. Voor een kleine 20 euro ben je eigenaar van een paar. Voor het geld kan je het eigenlijk niet laten…

 

Falke SK4 – skisokken tegen koude voeten

Dit zijn fijne technische skisokken voor de meer ervaren skiërs. De sokken zijn dun, maar redelijk warm. Niet zo warm als bovenstaande van Kari Traa helaas. Falke had ooit skisokken met zijde erin verwerkt. Helaas kunnen wij deze nergens meer vinden. Deze waren namelijk echt heel erg warm. Met deze sokken hebben wij nog we eens wat koude tenen gevoeld. En dan met name op moment waarop het koud was en er weinig beweging plaatsvond.

 

Koude voeten op de piste

Je koude voeten op de piste kunnen twee oorzaken hebben.

 • je voeten worden vochtig (van zweet of door het buitenlopen op sportschoenen) en koelen af omdat ze nat zijn
 • de doorbloeding naar je voeten is niet goed (door te strakke schoenen, knellende sokken, knellende schoenen of te grote schoenen).

Om vochtige voeten te voorkomen draag je sokken van vocht afvoerend materiaal (waarover later meer). Dit materiaal zorgt ervoor dat het zweet effectief van je voeten afgevoerd wordt waardoor ze onder alle omstandigheden droog blijven. Ga niet op sneakers of soortgelijke schoenen door de sneeuw naar je locker lopen, want dan worden je skisokken ook nat. Zorg voor wandelschoenen of snowboots om je weg naar de piste af te leggen of neem een paar extra sokken mee.

Om te zorgen voor een goede doorbloeding moet je de skischoenen niet te strak zetten. Zo worden je voeten niet afgekneld. Je skischoenen mogen ook niet te groot zijn. Wanneer skischoenen te groot zijn, heb je kans dat je voeten verkrampen omdat je ze ‘schrap wil zetten’, met koude voeten als gevolg.

Nieuwe skischoenen zijn doorgaans een grote investering. Het is daarom aantrekkelijker om te kijken of je het koude voeten probleem met je skisokken op kan lossen.

Minder is meer

Als je last hebt van koude voeten, koop dan een paar goede skisokken (hieronder leggen we uit hoe je dat doet). Ga nooit twee paar skisokken over elkaar dragen. Het dragen van twee paar skisokken zorgt voor meer frictie en dus een grotere kans op klachten als pijnlijke voeten en blaren.

Investeer liever in één paar goede sokken. Overweeg een eventueel om een handwasmiddel mee te nemen en je sokken tijdens de vakantie te wassen zodat je met minder sokken kan doen die van goede kwaliteit zijn.

1 Commentaar

 • Sandra,

  Sk1 van Falke zijn met zijde en gewoon leverbaar op dit moment!

 • Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Eerder verschenen
  LIVE: Genieten van zon en lege pistes in Oost-Tirol
  Ook interessant
  Dit is wat Obertauern zo bijzonder maakt