De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen bij het kopen van een skibril is: ‘welke categorie skibril kies ik?’ en misschien ook wel ‘welke kleur skibril?’ – en daarmee bedoelen we dan de kleur van de lens – en niet van het frame.
De kleur en de categorie van de skibril bepalen namelijk in grote mate hoe goed we op de piste kunnen zien. Dat werkt als volgt:
De categorie van de skibril geeft aan voor welke weersomstandigheden de bril geschikt is.
De kleur van de glazen van de skibril (de lens) bepalen de filtering van licht en zorgen voor contrast op de piste.
We leggen uit hoe dat precies zit.
Welke categorie skibril is het beste?
Welke categorie skibril het beste is voor jou, hangt waarvoor je het gaat gebruiken.
- Categorie 0 voor hevige sneeuwval, nachtskiën en wedstrijdskiën in de skihal.
- Categorie 1 voor slecht weer – sneeuwval en stevige bewolking
- Categorie 2 voor lichte bewolking en zonnige dagen – dit zijn de meest verkochte skibrillen
- Categorie 3 voor zonnige dagen
- Categorie 4 voor bescherming tegen felle zon en op de gletsjers.
Wil je één skibril voor alle weersomstandigheden? Kies dan voor een fotochromatische skibril. Hierbij past de skribil zich aan de weersomstandigheden aan. Bij veel licht gedraagt de lens van de skibril zich als een categorie 3 (of 4) skibril. Bij weinig licht is het een categorie 1 (of 2) skibril. Er is zelfs een skibril die werkelijk van kleur verandert.
Hoe wordt de categorie van een skibril bepaald?
Niks is zo vervelend (en gevaarlijk) als geen reliëf of contrast op de piste tijdens dump of juist verblind worden op een zonnige dag. En met een goede skibril is dit trouwens ook nergens voor nodig.
Voor elk type weer is er namelijk een aparte categorie skibril. Iedere categorie lens filtert (absorbeert) meer of minder licht. Als je kiest voor de juiste categorie bij de juiste lichtomstandigheden heb je dus altijd goed zicht op de piste. De hoeveelheid licht die gefilterd wordt per categorie staat in onderstaande tabel.
Skibril categorie | Voor welk weer geschikt? | % licht doorlaten | Kleur lens |
---|---|---|---|
Categorie 0 | Hevige sneeuwval voor wedstrijdskiers. | 80-100% | Geel of helder |
Categorie 1 | Normale bewolking en sneeuwval – skibrillen voor slecht weer | 43-80% | Amber of roze |
Categorie 2 | Lichte bewolking – de meest verkochte skibrillen | 18-43% | Oranje |
Categorie 3 | Zon – voor mooi weer. | 8-18% | Bruin / donkergrijs |
Categorie 4 | Felle zon – voor op de gletsjer | 3-8% | Bruin / zwart |
Kies eerst de skibril categorie dan pas de kleur!
De categorie van de lens van je skibril wordt bepaald door hoeveel licht de skibril absorbeert. Het kleur glas van de skibil is hieraan ondergeschikt. Een bril met oranje lenzen kan bijvoorbeld ook in ‘categorie 3’ vallen. De categorie van de skibril bepaalt alleen de hoeveelheid licht die doorgelaten wordt.
De plaats en het type weer, waar je de sneeuwbril gaat gebruiken en de weersomstandigheden zijn doorslaggevend bij het bepalen van de categorie skibril die je koopt. Wanneer je op de gletsjer gaat skiën of boarden, kies dan een categorie 4 skibril met donkere lens. Draag jij je skibril vooral wanneer het sneeuwt? Kies dan een bril uit categorie 1.
Welke kleur lens kies je?
De kleur is vooral van invloed op het contrast. De kleur bepaalt namelijk welke kleuren uit het licht gefilterd, of juist benadrukt wordt. Als je kiest voor de juiste kleur glazen in je skibril, zorgt dat voor meer contrast en meer relief. Je bent zo in staat om beter de oneffenheden op de piste te zien en diepte in te schatten.
Skibril met doorzichtige glas
Doorzichtige lenzen zijn geschikt voor wintersport met extreem weinig licht. Bijvoorbeeld bij hevige sneeuwval of nachtskiën. Doorzichtige skibrillen beschermen tegen sneeuw, kou en wind. De lens zorgt niet voor meer diepte of een verhoogd contrast. Over het algemeen worden skibrillen met een doorzichtige lens alleen gebruikt door wedstrijdskiërs.
Skibril met geel glas
Bij bewolkte weer is een skibril met geel glas optimaal. De gele lens versterkt contouren op de piste. Nadeel van een gele lens is dat het slechts een klein deel (14%) van het licht filtert, hierdoor is de bril niet geschikt voor extreem zonnige dagen.
Skibril met donkere glazen (zwart, grijs, bruin, blauw)
De skibrillen met donkere glazen zijn typische ‘mooi weer brillen’. Deze gebruik je op zonnige dagen. Donkere glazen verschaffen weinig zicht op dagen met neerslag of bewolking. Op zonnige dagen zijn deze donkere lenzen een zegen. Zeker voor wintersporters met lichtgevoelige ogen.
Skibril met oranje glas of amberkleurig glas
Skibrillen met oranje glazen zijn geschikt voor lichte bewolking, mist en zonnige dagen. Tijdens mist en lichte bewolking vergroten de oranje lenzen van de skibril het contrast waardoor je beter zicht hebt op poeder en heuvels op de piste.
Skibril met roze glas
Skibrillen met roze glas zijn het meest allround. Ze laten minder zon door dan een gele skibril, maar filteren ook maar een deel van het blauwe licht weg. Dit soort brillen zijn perfect voor wisselende omstandigheden, maar is ook een compromis. In dit geval kan je beter kiezen voor een meekleurende skibril.
Skibril voor alle omstandigheden? Kies voor fotochromatisch
Wil je één skibril voor alle weersomstandigheden? Kies dan voor een fotochromatische skibril. Bij dit soort brillen, past de lens zich aan naar de lichtomstandigheden aan. Bij fel zonlicht wordt de lens donkerder en bij bewolking lichter. Zo heb je altijd goed zicht tijdens de wintersport!
Wil je één skibril voor alle weersomstandigheden? Kies dan voor een fotochromatische skibril
Voordelen en nadelen van een fotochromatische skibril
Wij zijn zelf groot fan van de fotochromatische skibril en skiën het liefst met deze variant. Het enige nadeel is dat een fotochromatische skibril prijzig is (denk aan bedragen rond €200,- voor dit soort sneeuwbrillen). Deze skibrillen excelleren op dagen met veel zon en op dagen waarop zon en bewolking elkaar afwisselen. Bovendien zijn ze ideaal bij de overgang van zon naar schaduw. Een goede fotochromatische skibril past zich razendsnel aan de omstandigheden aan.
Onze favoriete fotochromatische skibrillen van dit moment zijn Julbo Reactiv en Sinner Snowghost. Met deze sneeuwbrillen heb je onder alle omstandigheden goed zicht. Of het nu zonnig is of hard sneeuwt.
Optie: skibril met verwisselbare lenzen
Hoe actiever je bent als wintersporter, des te meer weersomstandigheden je tegenkomt. Helaas is geen enkele lens geschikt voor optimale presentaties onder alle weersomstandigheden. De beschikbaarheid over verschillende lenstypes verhoogt dan niet alleen je zicht, maar ook je prestaties en plezier. Een skibril met verwisselbare lenzen maakt het mogelijk om per dag, of zelfs tijdens de dag van lenzen (en dus van skibril categorie) te wisselen.
Lenzen wisselen bij veranderende weersomstandigheden
Skibrillen met verwisselbare lenzen worden doorgaans met twee verschillende lenssoorten geleverd. Doorgaans zal dit een lens in categorie 1 zijn en een lens in categorie 3 of 4. Hiermee heb je onder vrijwel alle omstandigheden goed zicht en bescherming tegen schadelijke Uv straling. Leveranciers van brillen met verwisselbare glazen hebben verschillende systemen om de glazen makkelijk en snel te kunnen wisselen. Extra lenzen zijn bij veel leveranciers bovendien los te koop. Zelf geven we de voorkeur aan meekleurende glazen boven verwisselbare glazen vanwege gemak en comfort. Het blijft lastig om ’s morgens de weersomstandigheden gedurende de dag in te schatten. Maar als je optimaal zicht wil onder alle weersomstandigheden is deze skibril met verwisselbare glazen wel de beste optie. Neem dan wel verschillende lenssoorten mee de piste op, anders heb je er weinig aan.
Onze favoriete skibril met verwisselbare lenzen
Onze favoriete skibril met verwisselbare lenzen op dit moment is de Sinner skibril: Boreas. Voor ca. 160 euro koop je een skibril met twee (verwisselbare) lenzen. Met deze twee lenzen heb je onder alle weersomstandigheden goed zicht op de piste.
Eigenaar op-wintersport en skigebieden expert
Frank is wintersporter in hart en nieren. Hij staat al sinds 1982 op de ski’s en was ooit skileraar. Tegenwoordig woont hij met zijn gezin in Oostenrijk en bezoekt hij de hele winter verschillende skigebieden. Daarnaast test hij doorlopend nieuwe skikleding en gear en brengt hij skigebieden in kaart.
voormalig skileraar
40+ jaar wintersport ervaring
70+ skigebieden bezocht
8 wintersportlanden
0 Commentaren