Wanneer je een skibril koopt, wordt je overspoeld door het enorme aanbod aan skibrillen. Het eerste wat je opvalt is waarschijnlijk dat skibrillen in verschillende categorieën en met verschillende lenskleuren aangeboden worden. De categorie van de skibril verteld je voor welke weersomstandigheden de bril geschikt is. De kleur van de skibril (lens) draagt bij aan de filtering van licht en zicht op de piste.

Hieronder lees je meer over de verschillende lenskleuren bij skibrillen en over de categorie van de skibril bij verschillende weersomstandigheden.

categorieen skibril
Skibril: welke skibril categorie en lens bij welk weer?

De categorie skibril bepaalt de mate waarin licht wordt doorgelaten

Niks is zo vervelend (en gevaarlijk) als geen reliëf zien tijdens dump of verblind worden op een zonnige dag. En niks is zo onnodig ook trouwens.

Voor elk type weer is er namelijk een aparte skibril categorie. Er zijn skibrillen met verschillende lenstypes verkrijgbaar.  Ieder type filtert licht op een andere manier. Met de juiste categorie skibril heb je altijd goed zicht op de piste. Ongeacht wat de weersomstandigheden ook zijn.

Globaal kun je daarbij uitgaan van de onderstaande tabel.

Welke skibril categorie kies jij?

Weers-omstandighedenSkibril categorieKleur lens% licht doorlaten
Zware bewolking en hevige sneeuwvalCategorie 0 (bekijk skibrillen)Geel of helder80-100%
Normale bewolking en sneeuwvalCategorie 1 (bekijk skibrillen)Amber of roze43-80%
Lichte bewolkingCategorie 2 (bekijk skibrillen)Oranje18-43%
ZonCategorie 3 (bekijk skibrillen)Bruin / donkergrijs8-18%
Felle zonCategorie 4 (bekijk skibrillen)Bruin / zwart3-8%

Let op, de kleur van de lenzen bepaalt niet de categorie van de skibril

De kleuren zijn hierbij niet leidend! Een bril met oranje lenzen kan ook in categorie 3 vallen. De categorie van de skibril bepaalt alleen de hoeveelheid licht die doorgelaten wordt.

De plaats waar je de sneeuwbril gaat gebruiken en de weersomstandigheden zijn doorslaggevend bij het bepalen van de categorie skibril die je koopt. Wanneer je op de gletsjer gaat skiën of boarden, kies dan een categorie 4 skibril met donkere lens. Draag jij je skibril vooral wanneer het sneeuwt?  Kies dan een bril uit categorie 1.

skibril lenskleur: Welke skibril categorie kies jij?
Welke skibril categorie kies jij?

Skibril: kleur van de lens bepalend voor zicht en contrast

De kleur bepaald je zicht en contrast.

Skibril met doorzichtige glas

Doorzichtige lenzen zijn geschikt voor wintersport met extreem weinig licht. Bijvoorbeeld bij hevige sneeuwval of nacht skiën. Doorzichtige skibrillen beschermen tegen sneeuw, kou en wind. De lens zorgt niet voor meer diepte of een verhoogd contrast. Over het algemeen worden skibrillen met een doorzichtige lens alleen gebruikt door wedstrijdskiërs.

bekijk skibrillen

Skibril met geel glas

Bij bewolkte weer is een skibril met geel glas optimaal. De gele lens versterkt contouren op de piste. Nadeel van een gele lens is dat het slechts een klein deel (14%) van het licht filtert, hierdoor is de bril niet geschikt voor hele zonnige dagen.

bekijk skibrillen

Skibril met donkere glazen (zwart, grijs, bruin, blauw)

De skibrillen met donkere glazen zijn typische ‘mooi weer brillen’. Deze gebruik je op zonnige dagen. Donkere glazen verschaffen weinig zicht op dagen met neerslag of bewolking. Op zonnige dagen zijn deze donkere lenzen een zegen. Zeker voor wintersporters met lichtgevoelige ogen.

bekijk skibrillen

Skibril met oranje glas of amberkleurig glas

Skibrillen met oranje glazen zijn geschikt voor lichte bewolking, mist en zonnige dagen. Tijdens mist en lichte bewolking vergroten de oranje lenzen van de skibril het contrast waardoor je beter zicht hebt op poeder en heuvels op de piste.

bekijk skibrillen

Skibril met roze glas

Skibrillen met roze glas zijn het meest allround. Ze laten minder zon door dan een gele skibril, maar filteren ook maar een deel van het blauwe licht weg. Dit soort brillen zijn perfect voor wisselende omstandigheden, maar is ook een compromis. In dit geval kan je beter kiezen voor een meekleurende skibril.

bekijk skibrillen

Skibril: kleur van de lens bepalend voor zicht en contrast
Skibril categorie: kleur van de lens is bepalend voor zicht en contrast.

Fotochromatische skibrillen – meekleurende lens

Wil je één sneeuwbril voor alle weersomstandigheden? Kies dan voor een skibril met meekleurende glazen. De lens van deze zogenaamde fotochromatische skibril past zich aan naar de lichtomstandigheden aan. Bij fel zonlicht kleurt de lens donkerder en bij bewolking kleurt de lens lichter. Zo heb je altijd goed zicht tijdens de wintersport!

Wil je één sneeuwbril voor alle weersomstandigheden? Kies dan voor een skibril met meekleurende glazen

Voor en nadelen van meekleurende glazen

Wij zijn zelf groot fan van de fotochromatische skibril en skiën het liefst met deze variant. Het enige nadeel is dat een fotochromatische skibril prijzig is (denk aan bedragen rond de € 200,- voor dit soort sneeuwbrillen). Deze skibrillen excelleren op dagen met veel zon en op dagen waarop zon en bewolking elkaar afwisselen. Bovendien zijn ze ideaal bij de overgang van zon naar schaduw. Een goede fotochromatische skibril past zich razendsnel aan de omstandigheden aan.

Onze favoriete fotochromatische skibril van dit moment is de Julbo Skydome Zebra Light. Met deze bril heb je onder alle omstandigheden goed zicht. Of het nu zonnig is of hard sneeuwt.

skibrillen bekijken

Skibril met verwisselbare lenzen

Hoe actiever je bent als wintersporter, des te meer weersomstandigheden je tegenkomt. Helaas is geen enkele lens geschikt voor optimale presentaties onder alle weersomstandigheden. De beschikbaarheid over verschillende lenstypes verhoogt dan niet alleen je zicht, maar ook je prestaties en plezier. Een skibril met verwisselbare lenzen maakt het mogelijk om per dag, of zelfs tijdens de dag van lenzen (en dus van skibril categorie) te wisselen.

categorie skibril
Een skibril met verwisselbare lenzen is heel fijn.

Lenzen wisselen bij veranderende weersomstandigheden

Skibrillen met verwisselbare lenzen worden doorgaans met twee verschillende lenssoorten geleverd. Doorgaans zal dit een lens in categorie 1 zijn en een lens in categorie 3 of 4. Hiermee heb je onder vrijwel alle omstandigheden goed zicht en bescherming tegen schadelijke Uv straling. Leveranciers van brillen met verwisselbare glazen hebben verschillende systemen om de glazen makkelijk en snel te kunnen wisselen. Extra lenzen zijn bij veel leveranciers bovendien los te koop. Zelf geven we de voorkeur aan meekleurende glazen boven verwisselbare glazen vanwege gemak en comfort. Het blijft lastig om ’s morgens de weersomstandigheden gedurende de dag in te schatten. Maar als je optimaal zicht wil onder alle weersomstandigheden is deze skibril met verwisselbare glazen wel de beste optie. Neem dan wel verschillende lenssoorten mee de piste op, anders heb je er weinig aan.

Onze favoriete skibril met verwisselbare lenzen

Onze favoriete skibril met verwisselbare lenzen op dit moment is de Sinner skibril: Sin Valley. Voor nog geen 120 euro koop je een skibril met twee (verwisselbare) lenzen. Met deze twee lenzen heb je onder alle weersomstandigheden goed zicht op de piste.

skibrillen bekijken

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Sunweb Snow Deals: de beste aanbiedingen voor deze winter – NU € 50 EXTRA korting
Ook interessant
7 redenen waarom Stubai hét wintersport paradijs voor families is