Ben jij op zoek naar de beste skibroek voor komende wintersport? Zoek dan niet verder. Want wij hebben weer verschillende skibroeken vergeleken en de meest interessante modellen van deze winter getest. Onze favorieten skibroeken van deze winter vind je in de skibroekentest hieronder. Aan de hand van jouw persoonlijke wensen, vind je zo makkelijk de beste skibroek voor jouw wintersport.
Samenvatting: 10 favoriete skibroeken voor deze winter
- Arc’teryx – hardshell skibroek voor fanatieke skiërs en boarders (dames)
- Patagonia – hardshell skibroek voor veeleisende wintersporters (heren)
- Maier Vroni – skibroek met speciale lange of korte lengtemaat (dames)
- Skibroek Decathlon Wed’ze FR500 – goedkope skibroek voor veeleisende heren
- Picture Object – duurzame skibroek voor heren
- CMP stretch – stijlvolle strakke skibroek geïnspireerd door jaren ’70 (dames)
- Colmar – stretch skibroek voor recreatief gebruik (heren)
- Protest – prijs kwaliteit.
- Roxy – vrouwelijk en duurzaam (dames)
- Decathlon skibroek Wed’ze 500 – goedkope damesskibroek
De beste skibroek voor heren
Heren skibroeken zijn er in hardshell of gevoerde variant. Softshell skibroeken van stretch zijn er niet zoveel, al hebben we er toch één voor je gevonden (zie Colmar). Deze winter zien we veel natuurtinten en mengt de freeride stijl zich met de pistebroeken. Ook voor 2023 hebben we weer een aantal herenskibroeken getest. De resultaten vind je hieronder.
Waarop letten bij het kopen van een skibroek?
Als je een nieuwe dames skibroek gaat kopen besteed dan in ieder geval aandacht aan onderstaande zaken:
- Materiaal
- Warmte (voering)
- Pasvorm
Skibroek kopen – let op het materiaal
Een skibroek is doorgaans van polyester gemaakt. Een goede heren- of damesskibroek is waterafstotend, winddicht en ademend. Deze eigenschappen ontstaan doorgaans dankzij een coating al dan niet in samenwerking met een membraan. Het bekendste membraan is Gore-tex maar er komen ook steeds meer alternatieven op de markt zoals Sympatex en E-vent. De waterdichtheid van een skibroek wordt aangegeven in waterkolom. Zo heeft bovenstaande softshell damesskibroek een waterkolom van 5.000 en de skibroeken van Maier een waterkolom van 10.000. De damesskibroek van Maier houdt je daarmee ook vrij van vocht als het de hele dag regent of sneeuwt, iets wat we van de softshell skibroek zeker niet verwachten.
Een goede skibroek houdt je warm en droog..
Om de waterdichtheid van een skibroek te bevorderen, moeten de naden ‘getaped’ zijn. Hierdoor zijn ook de plekken waar de broek gestikt is volledig waterdicht. Alle bovenstaande skibroeken voor dames zijn voorzien van waterdichte naden.
Skibroek kopen – let op de warmte
Wil je een warme skibroek? Of heb je liever een lichte broek met een groot ademend vermogen? Een softshell skibroek is doorgaans het minst warm. Een gevoerde skibroek geldt doorgaans als de meest warme optie. De voering zorgt voor extra isolatie. Bedenk van tevoren goed na over hoeveel warmte je van je skibroek verwacht. En niet alleen als je ingespannen aan het skiën bent. Maar ook als je met guur weer in de lift staat.
Skibroek kopen – pasvorm
Tot slot is de pasvorm belangrijk. De broek moet goed aansluiten maar mag je niet in je bewegingsvrijheid beperken. Softshell skibroeken zijn vaak het meest flexibel. Maar ook bovenstaande broeken van Maier zijn redelijk flexibel. Pas de skibroek altijd voordat je hem koopt. Buig door je knieën en draai je bovenlichaam hen een weer. Als de skibroek comfortabel voelt bij deze bewegingen dan is de pasvorm goed.
Waterkolom van een skibroek
Een skibroek moet van waterafstotend materiaal zijn. Ook als je niet vaak valt is dat van belang. Denk bijvoorbeeld aan dagen met sneeuwval of aan het skiën in diepe sneeuw. Neem bij voorkeur materiaal dat bovendien een ademende eigenschap heeft. Ademend materiaal voorkomt dat je skibroek nat wordt van binnenuit door zweet. De mate waarin je skibroek waterafstotend is, kan je aflezen op het etiket aan de binnenzijde van de broek. Hierop wordt de waterdichtheid uitgedrukt in zogenoemde waterkolom. Hoe lager de waterkolom, des te lager de waterdichtheid van de skibroek (maar daarover hieronder meer).
Waterkolom skibroek
In de onderstaande tabel zie je de verhouding tussen de waterkolom en waterdichtheid. De ideale waterkolom voor een wintersportbroek is tussen de 3.000 mm en 10.000 mm.
waterkolom | omschrijving |
---|---|
0 mm | Niet waterafstotend, laat staan waterdicht. |
0 mm – 1.000 mm | Licht waterafstotend, maar te weinig om mee te gaan skiën of snowboarden. |
1.000 mm – 5.000 mm | Waterafstotend, voldoende om tegen een sneeuwbuitje te beschermen. Maar onvoldoende om in de sneeuw te gaan zitten, of een flinke val in de diepe sneeuw. |
5.000 mm – 15.000 mm | Flink waterafstotend. Eigenlijk ideaal voor kinderen. Je kan hier geruime tijd mee in de sneeuw spelen zonder dat je nat wordt! |
15.000 mm – en meer | Compleet waterdicht. Ideaal voor bergsporters die niet nat willen worden (en een flinke portemonnee hebben). |
Getapete naden
Met alleen waterdicht materiaal van je broek, ben je er helaas nog niet. Kijk daarom ook goed naar de naden en de ritsen. Dit is, zeker bij de goedkopere skibroeken, vaak een zwakke plek waar de kleding kan doorlekken. Het liefst heeft een broek zogenaamde getapete naden. Hierdoor kan geen vocht naar binnen sijpelen. Dit verhoogt de waterdichtheid van het kledingstuk.
Accessoires aan een skibroek
Skibroeken worden steeds technischer uitgevoerd. Hieronder staan enkele (veel voorkomende) voorbeelden. Bepaal welke elementen je belangrijk vindt voor jouw skibroek.
Bekijk het (online) aanbod van skibroeken
Nu je precies weet wat voor skibroek je wil hebben, kan je heel gericht zoeken. Dit kan in een fysieke winkel (kies voor een wintersportspeciaalzaak) of voor een webshop. Online is het aanbod het grootst. Het fijnste online aanbod voor skibroeken vindt je bij onderstaande webshops:
Een goedkope skibroek kopen?
Wil je een goedkope skibroek kopen die ook nog eens van goede kwaliteit? Het kan, maar je moet wel weten waar je op moet letten. Goede skikleding is vaak duur en dat geldt zeker voor een goede skibroek. De hoge prijs is niet omdat de kleding hip is, maar wel omdat het functioneel moet zijn. En dat is precies wat je wil. Want van een skibroek die niet functioneel is, daar krijg je spijt. Echt waar.
Een skibroek die slecht ademt zadelt je op met je eigen zweet, wat afkoel op je lichaam, waardoor je koud wordt.
Een broek die niet winddicht is, laat wind door, waardoor je koud wordt.
En een broek die niet voldoende waterdicht of waterafstotend is? Daar kan iedereen zich iets bij voorstellen. Zelfs op een zonnige dag is het dan niet lekker om in de skilift te zitten…(tenzij het toevallig een skilift met verwarming betreft).
Maar goed, ons punt is duidelijk, bezuinig liever niet op je materiaal. Maar een goede prijs / kwaliteit verhouding met de nadruk op prijs? Daar kunnen we wel een tip voor geven. Decathlon verkoopt degelijke wintersportbroeken. Tegen de allerscherpste prijs. Het kwaliteitsverschil met een dure broek zit hem dan voornamelijk in de duurzaamheid. De skibroeken van Wedze (huismerk van Decathlon) gaan niet zo lang mee. Maar ze zijn in ieder geval goed om mee te beginnen. Of voor een snel groeiend kind. Dus doe er je voordeel mee 😉
Skibroek wassen – gebruik Nikwax
Vuil, lichaamsvetten en slijtage maken werken in op je skibroek. Hierdoor kunnen skibroeken na verloop van tijd minder waterafstotend zijn. Ook restjes wasmiddel van reguliere wasmiddelen kunnen dit effect hebben. Na verloop van tijd zal je skibroek dan niet meer waterafstotend of niet meer ademend zijn. Om dit te voorkomen, adviseren wij om je skikleding altijd met speciale wasmiddelen te reinigen. Nikwax is zo’n technisch wasmiddel. Daarbij zijn Nikwax producten gebruiksvriendelijk en milieu vriendelijk. Voor skibroeken raden wij de volgende producten aan.
Gebruik Nikwax producten waarmee je skibroek langer en beter blijft presteren
Was je skibroek met Nikwax Tech Wash. Dit reinigingsmiddel voor waterafstotende kleding verwijdert vuil, doet de ademende werking herleven en herstelt waterafstotentheid.
Niwax TX. Direct is een hoogwaardig impregneerproduct. Dit zorgt ervoor dat je skibroek weer volledig waterafstotend is, terwijl het ademende vermogen behouden blijft.
Meer weten? Lees dan ons uitgebreide artikel over skikleding wassen.
Langere levensduur en een schoner milieu met de Guppyfriend
Heb je wel eens gehoord van micro plastic? Het is een heel naar verschijnsel wat onder andere via technische kleding in ons water terechtkomt. Micro plastic is aangetroffen in diverse zeedieren maar ook in producten als bier en honing. Om te voorkomen dat microplastic bij het wassen van je skibroek in het water verdwijnt, kan je je skibroek wassen in de Guppyfriend waszak. En het voorkomt ook nog eens slijtage tijdens het wassen. Dubbel winst dus. Je koopt de Guppyfriend onder andere hier.
Overzicht skibroek test
Dit artikel over skibroeken is een van onze meest uitgebreide artikelen. Daarom hebben we de meest gestelde vragen hieronder nog even op een rij gezet.
Hieronder staan onze 5 favoriete dames skibroeken voor deze winter. Klik op de link voor een review.
– Arc’teryx – hardshell skibroek voor fanatieke skiërs en boarders (dames)
– Maier Vroni – skibroek met speciale lange of korte lengtemaat (dames)
– CMP stretch – stijlvolle strakke skibroek geïnspireerd door jaren ’70 (dames)
– Maloja roze skibroek – onze duurzame keuze (dames)
– Decathlon skibroek Wed’ze 500 – goedkope damesskibroek
Hieronder staan onze 5 favoriete herenskibroeken voor deze winter. Klik op de link voor een review.
– Helly Hansen – hardshell skibroek voor veeleisende wintersporters (heren)
– Skibroek Decathlon Wed’ze FR500 – goedkope skibroek voor veeleisende heren
– Picture Object – duurzame skibroek voor heren
– Protest skibroek – allround skibroek voor recreatief gebruik (heren)
– CMP – strakke heren skibroek
Maattabel bij Maier dames skibroek Vroni.
Zoals we hierboven al beschreven kan je bij deze dames skibroeken kiezen voor een lange of korte lengtemaat. Houdt bij het kiezen van jouw lengte onderstaande tabel aan.
1.56 tot 1.68 lichaamslengte – korte beenlengte
1.68 tot 1.76 lichaamslengte – normale beenlengte (regular)
1.76 en meer lichaamslengte – lange beenlengte
Mocht je precies op een grensmaat zitten: wij kozen voor een normale beenlengte bij een lichaamslengte van 1.76 meter. Dit valt precies goed uit (de broek raakt precies de bovenkant van de skischoenen en sleept niet over de grond, ook niet bij het dragen van gewone schoenen).
Iedere winter nemen wij ruime tijd en energie om de beste skibroeken te testen. Zo staan we bij de start van het seizoen op de piste, onder alle weersomstandigheden en altijd gewapend met een tas vol producten. De Gear Guide is geheel onafhankelijk en wij ontvangen geen vergoeding voor de opname van producten. De producten vinden wij op zelf online, of worden door leveranciers toegestuurd zodat wij ze kunnen testen. De links naar de artikelen zijn affiliatielinks. Wanneer je iets koopt via deze links, krijgen wij een percentage van de aankoopsom. Jij betaalt hier echter niks extra’s voor. Op deze manier krijgen wij een kleine vergoeding voor onze inspanningen en investeringen. Dus ben je blij met deze test? Dan kan je ons bedanken door via onze één van onze links iets te kopen.
Verliefd op bergen en verslaafd aan wintersport in de breedste zin van het woord. Je vindt mij op de piste, naast de piste en in warme berghutten. Wintersport verenigt voor mij tijd voor de mooiste dingen uit het leven: familie, vrienden, sport, natuur en lekker eten.
2 Commentaren
“De beste skibroeken vind je in de skibroekentest hieronder.”
> Dat geldt UITSLUITEND voor de door u geteste broeken !!
> Zo mis ik bijv. het merk Spyder !
Broeken die we niet testen, staan natuurlijk niet in de skibroekentest 😉
Ook broeken die we wel testen, maar die we echt niet fijn vinden komen niet in de test.
We houden het graag een beetje overzichtelijk. Maar we krijgen wel veel tips, en die nemen we altijd mee in de test.
Volg ons op social media
OP-WINTERSPORT.NL BLOG
Gear Guide
Gerelateerd