Afgelopen week hebben de eerste skigebieden bekend gemaakt wanneer ze hun skigebied willen openen. De meeste skigebieden hebben hun seizoensopening begin december gepland. Het ambitieuze Oostenrijkse skigebied Kitzbühel wil echter medio oktober al een aantal pistes openen.

Kitzbühel  heeft inmiddels al een aantal jaar ervaring met snowfarming en heeft nog een flinke voorraad sneeuw van afgelopen winter. Het skigebied heeft nu de opening gepland op 13 oktober 2018. Natuurlijk is dan niet het hele skigebied open. Alleen het gedeelte rondom Resterkogel / Passthurn.

Publiciteitsstunt

Ieder jaar strijden een aantal Oostenrijkse skigebieden wie als eerste zijn liften en pistes kan openen. Het eerste skigebied dat zijn liften opent is namelijk gegarandeerd van een heleboel gratis publiciteit. Kitzbühel was afgelopen jaar het eerste skigebied dat zijn skigebied opende. Dat was toen ook al met sneeuw van het jaar daarvoor. Schladming was in 2017 het eerste skigebied dat zijn liften opende op basis van vers gevallen sneeuw. Dat was toen op 14 november. We hopen er op dat het dit jaar weer zo vroeg zal zijn.

Snowfarming

Steeds meer skigebieden maken gebruik van snowfarming. Door in het voorjaar de sneeuw bij elkaar te schuiven, deze af te dekken met isolatiemateriaal en te beschermen tegen de zon, smelt de sneeuw niet. Met deze sneeuw en eventuele ondersteuning van sneeuwkanonnen kunnen skigebieden hiermee eerder hun pistes openen.

Uit wetenschappelijk onderzoek is bewezen dat hoe hoger de berg sneeuw is die bewaard wordt, hoe minder er smelt. Gemiddeld blijft er zo’n 70-80% van de sneeuw over. Het isolatiemateriaal beschermt trouwens niet alleen tegen de zon, maar ook tegen regen en wind.

Naast Kitzbühel maken ook skigebieden als Ramsau am Dachstein en Seefeld gebruik van de techniek van snowfarming. Zij gebruiken de sneeuw om al vroeg in het seizoen de loipes te prepareren voor het langlaufen.

Snowfarming Kitzbuhel

Kan je niet meer wachten? Deze gletsjers zijn nu open

Kan je niet wachten tot de winter begint? Je kan op dit moment op een paar gletsjers nog zomerskiën of boarden. Op dit moment zijn de gletsjers van Hintertux, Molltal, Saas-Fee, Zermatt en Les Deux Alpes nog open. Ideaal om te combineren met een leuk skigebied in de zomer.

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
6 redenen om een wintersport in Nauders te boeken
Ook interessant
Met kerst op wintersport in Oostenrijk