Skigebied Wagrain is, in de schaduw van het naburige Flachau, de afgelopen jaren uitgegroeid tot een enorm groot en veelzijdig skigebied. Afgelopen jaren hebben steeds meer Nederlanders dit behoorlijk sneeuwzekere en super kindvriendelijk skigebied ontdekt. Wil je weten of skigebied Wagrain ook wat voor jou is? Lees dan snel verder. In dit artikel staan we uitgebreid stil bij dit populaire skigebied.

Samenvatting skigebied Wagrain

Skigebied Wagrain: 1 dorp, 3 skigebieden

Het dorp Wagrain bestaat een dorpskern, waar omheen hotels, appartementen en restaurants staan. Rondom het dorp bevinden zich drie behoorlijk grote skigebieden, die ook nog eens met liften met elkaar verbonden zijn:

  • Grafenberg: het deel van Snow Space Salzburg tussen Wagrain en Alpendorf.
  • Griessenkareck: ook onderdeel van Snow Space Salzburg en de verbinding van Wagrain met Flachau en Moadorfl.
  • Shuttleberg: kindvriendelijk en afwisselend skigebied van Kleinarl en Flachauwinkl.

In totaal zijn er vier plaatsen waar je in de skilift kunt stappen en bij elke lift is ook nog eens een dalafdaling.

Wagrain, zon vanuit de skilift, lege pistes
De pistes zijn niet zo moeilijk.

Snow Space Salzburg

Het skigebied van Wagrain heet Snow Space Salzburg. Dit is hét skigebied van Wagrain, Flachau en Alpendorf. Hier zijn voornamelijk lange, brede afdalingen en moderne liften te vinden. De pistes zijn breed, erg overzichtelijk en redelijk eenvoudig. Vanuit Wagrain kan je op drie plaatsen opstappen in het skigebied:

  • Flying Mozart / Griessenkareck, voor de aansluiting met Flachau
  • Grafenberg, de verbinding richting Alpendorf / St. Johann im Pongau.
  • Rote 8-er, de gondel vanuit Moadorfl, een dorpje tussen Flachau en Wagrain. Deze brengt je in hetzelfde deel van het skigebied als de Flying Mozart.

In totaal bestaat het skigebied uit meer dan 200 pistekilometer. Het overgrote deel daarvan bestaat uit blauwe en rode pistes.

De nieuwe Flying Mozart gondel in skigebied Wagrain.
De nieuwe Flying Mozart gondel in Wagrain.

Kleinarl / Shuttleberg

Net voorbij Wagrain ligt Kleinarl. Dit dorpje hoort officieel bij de gemeente Wagrain. In Kleinarl staan een aantal mooie hotels en appartementen en er gaat een stoeltjeslift omhoog naar de Shuttleberg. Het skigebied van Flachauwinkl en Kleinarl. Dit deel van het skigebied is uitermate geschikt voor families en freestylers. Hier zijn en groot aantal kindvriendelijke afdalingen en echt leuke funslopes. Dit kindvriendelijke skigebied is een van de favorieten van onze kinderen. Iedere winter gaan we hier wel een paar keer skiën.

Sinds de winter van 2021 kan je vanuit Snow Space Salzburg met de gondel naar de Shuttleberg. De nieuwe Panoramagondel brengt in nog geen 10 minuten van skigebied Wagrain naar Kleinarl. Maar je kunt er ook voor kiezen om met de gratis skibus of de auto naar dit deel van het skigebied te gaan. Onder aan de Champion Shuttle is een gratis parkeerplaats.

Kilometervretes kunnen vanuit Kleinarl ook de oversteek maken naar skigebied Zauchensee.

De Panoramalink, de verbinding tussen skigebied Wagrain en Kleinarl.
De Panoramalink, de verbinding tussen Wagrain en Kleinarl.

Onze favoriete pistes in skigebied Wagrain

Het skigebied van Wagrain biedt meer dan 200 kilometer aan pistes. Het is eigenlijk zo groot, dat een week skivakantie niet lang genoeg is om alles te ontdekken. Speciaal daarom hebben we hieronder onze favoriete pistes ik skigebied Wagrain op een rij gezet. Deze afdalingen mag je eigenlijk niet missen! Van iedere afdaling staat een korte omschrijving en vertellen we precies waar je deze afdaling kunt vinden.

  • De rote 8-er afdaling (piste 12). De dalafdaling naar Moadorfl, bij de Rote 8-er gondel is onze favoriete afdaling van het skigebied . Deze piste is precies steil genoeg om heerlijke lange bochten op behoorlijke snelheid te skiën. Bovendien is deze piste erg breed en wordt hij elke dag met veel zorg geprepareerd. Het bovenste deel van het de piste is rood, vanaf het middelstation gaat het over in een blauwe afdaling.
  • De familyrun in Kleinarl, Kunnen jouw kinderen al een beetje skiën en wil je een mooie lange afdaling maken? Dan is de Familyrun in Kleinarl echt een aanrader. De piste begint boven aan de ‘Lumberjack Shuttle’ en eindigt helemaal in het dal. De pistes is eenvoudig en blauw. En wil je nog verder skiën? Aan de kant van Flachauwinkl is nog zo’n lange afdaling! Bij deze kom je onderweg langs tal van funslopes vol schansen en hobbels.
  • De Grafenberg piste, deze afdaling is op het pisteplan aangegeven als een rode afdaling, maar is niks anders dan een hele lange blauwe piste. Je kunt er voor kiezen om met de ‘Grafenberg Express 2’ weer omhoog te gaan, of de leuke rode dalafdaling te nemen.
  • Zwarte piste 32. In het skigebied zijn niet zo heel veel zwarte pistes te vinden, maar er is wel een hele mooie. Bij de Stegbachlift, tussen Wagrain en Alpendorf, zijn twee uitdagende zwarte afdalingen en een skiroute te vinden. Extra fijn is, dat het bij deze lift zelden druk is.
Zwarte piste in skigebied Wagrain.
In het skigebied zijn een aantal zwarte pistes te vinden.

Details skigebied Wagrain

Skigebied Wagrain heeft vierinstappunten die verdeeld zijn over Wagrian, Kleinarl en Moadorfl. Vanuit het dorp kan je te voet, met de auto of met de gratis skibus naar de piste toe. Onderaan de lift vindt je kassa’s om passen te kopen, skiverhuur en skischolen. In het enorme skigebied zijn vrijwel alleen maar moderne stoeltjesliften en gondels te vinden. Sleepliften moet je hier echt zoeken en worden enkel nog gebruikt als oefenlift.

Het skigebied van Wagrain is direct verbonden met die van Flachau, Alpendorf, Kleinarl en Zauchensee. In totaal telt het skigebied 210 pistekilometers, waarvan het merendeel bestaat uit rode en makkelijke blauwe pistes.

Blij, koud in de skigebieden..
Echt een fijn skigebied.

Plattegrond skigebied Wagrain

Wil je zelf kijken of een wintersport in skigebied Wagrain iets voor jou is? Bekijk dan hieronder de plattegrond van het skigebied. Wanneer je de afbeelding klikt, kan je een grotere versie bekijken.

Plattegrond Plisteplan Snow Space Salzburg
Plattegrond Plisteplan Snow Space Salzburg (klik o pde afbeelding voor een vergroting)

Veel gestelde vragen over skigebied Wagrain

We hopen dat je met de informatie hierboven een goed beeld kunt kunt vormen van de uitgebreide mogelijkheden van skigebied Wagrain. Voor de volledigheid hebben we hieronder nog een aantal veel gestelde vragen verzameld.

Voor wie is skigebied Wagrain geschikt?

Snow Space Salzburg, het skigebied van Wagain is meer dan 210 kilometer groot. Het is zo divers en uitgestrekt, dat iedere winter het hier naar zijn zin zal hebben. Recreatieve skiërs zullen de pistes tussen Flachau en Wagrain fantastisch vinden, terwijl kinderen de pistes richting Alpendorf en de funslopes in het naburige Kleinarl fantastisch zullen vinden.

Meer weten? Bekijk dan onze uitgebreide beschrijving en insider tips.

Is skigebied Wagrain kindvriendelijk?

JA! Het skigebied van Wagrain is uitermate familievriendelijk. In het dorp is een hele leuke skischool Op en onderaan de pistes zijn meerdere oefenweides en voor kinderen die al kunnen skiën (of snowboarden) er zijn hele leuke funslopes.

Meer weten? Bekijk dan onze uitgebreide beschrijving en insider tips.

Is skigebied Wagrain sneeuwzeker?

JA! Ondanks de geringe hoogte behoort Wagrain tot de meest sneeuwzekere skigebieden in Oostenrijk. Doordat het skigebied relatief ver in het Oosten van Oostenrijk ligt, het daardoor relatief koud is, biedt het skigebied gemiddeld meer skidagen dan in andere skigebieden in Oostenrijk.

Bovendien beschikt het skigebied over een arsenaal aan sneeuwkanonnen, waardoor het na 2-3 dagen met nachtvorst het hele gebied kan besneeuwen. Het skigebied is geopend van begin december tot april. Vaak sluiten de liften pas met Pasen.

Wintersport in Wagrain boeken?

Ben je door dit artikel enthousiast geworden over het skigebied? En wil je graag op wintersport naar Wagrain? De eenvoudigste manier om accommodatie te zoeken in deze dorpen is via deze website. Wanneer je hier de gewenste data van je vakantie invult, krijg je direct een overzicht van de mogelijkheden. Er zijn ook een paar mooie hotels aan de piste te vinden. Of kijk voor meer inspiratie naar: 6x een leuk appartement Wagrain.

Eerder verschenen
Pitztal investeert 10 miljoen in modernisering en verduurzaming van de ‘gletscherexpress’
Ook interessant
Skigebied Zauchensee: favoriet onder de ‘einheimischen’