banner

Afgelopen twee weken heeft het al twee keer flink gesneeuwd. Met name in Oostenrijk en Zwitserland ligt er sneeuw tot in de dalen en dorpen. Komend weekend wordt er bovendien nog meer sneeuw verwacht. Goed nieuws voor de wintersporters die nog voor de kerstvakantie op de piste willen staan én natuurlijk ook goed nieuws voor de skigebieden. Die kunnen namelijk eerder hun skiliften en pistes openen voor het publiek en profiteren zo van een extra lang wintersportseizoen.

Wij hebben afgelopen weekend al kunnen skiën in het skigebied van Schladming, dat was één van de eerste skigebieden zonder gletsjer die open ging. Veel andere skigebieden hebben inmiddels bekend gemaakt dat ze ook eerder de liften zullen openen.

Hardshell ski jas
Foto: Schladming 9 november 2017

Welke skigebieden gaan eerder open?

Er zijn een aantal skigebieden die vanwege de goede omstandigheden een deel van hun liften en pistes al openen. Zo kan je bijvoorbeeld dit weekend, tegen gereduceerd tarief, gaan wintersporten in het populaire Zell am See. Vrijdag, zaterdag en zondag zijn daar vier skiliften en een paar afdalingen geopend.



Ook bij ons in de buurt gaan dit weekend twee skigebieden eerder open. Reiteralm vandaag en Zauchensee morgen.

Hieronder staat een aantal andere skigebieden die deze winter eerder open (zijn) gaan.

  • Montafon (sinds 11 novemer open)
  • Reiteralm (17 november)
  • Skigebied Saalbach (18 en 19 november beperkt open)
  • Zauchensee (18 november)
  • SkiOptimal(Zillertal): Fügen en Kaltenbach (18 november)
  • Hauser Kaibling (24 november)
  • Kleinarl (25 november)

Ook in Duitsland kan er dit weekend worden geskied en gesnowboard. In Feldberg in het Zwarte Woud is sinds gisteren één skilift geopend.

Waarom gaan niet alle skigebieden eerder open?

Lang niet alle skigebieden gaan eerder open. De meeste skigebieden gebruiken de vroege sneeuw om te zorgen voor een goede onderlaag, zodat ze het hele seizoen goede afdalingen kunnen garanderen. Zo blijven bijvoorbeeld de pistes in Flachau nog dicht zodat de sneeuwlaag nog kan aangroeien tot minimaal 20 cm. Met een sneeuwlaag van 20 cm wordt namelijk voorkomen dat de pistebulley’s  de sneeuw kapot rijden en er ‘gaten’ in komen die de hele winter blijven.

Wordt het een koude winter?

Wordt dit de koudste winter in 100 jaar zoals wetenschappers eerder dit jaar voorspelden? Het KNMI en andere weerinstituten hebben zo hun twijfels over dergelijke langetermijnvoorspellingen. Er is namelijk onvoldoende wetenschappelijke grond om ze echt serieus te nemen. En eigenlijk maakt het ook niet uit. Moeder Natuur doet toch wat ze zelf wil. Het enige wat wij kunnen doen is er van genieten!

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
10 symptomen van een wintersportverslaving
Ook interessant
#Winterbeelden – 14 nov. 2017