Een skihelm is een essentieel onderdeel van de skioutfit geworden. Ondanks dat op de meeste een skihelm niet verplicht is, zie je nauwelijks nog wintersporters zonder helm te zien. En dat is niet gek. Veel letsel kan voorkomen worden door het dragen van een skihelm, je hoofd is extreem kwetsbaar bij een val op de piste en schade aan het hoofd herstelt minder snel dan aan bijvoorbeeld een been. Ten slotte kan je aansprakelijk worden gesteld voor schade bij een skiongeval waarbij je geen helm draagt.

Kortom, voordat je op wintersport gaat, moet je een skihelm kopen voor op de piste.

Skihelmen zijn er in verschillende vormen, uitvoeringen en stylen. Allemaal voldoende aan de gestelde EN norm. Desondanks, zijn de helmen niet van gelijke kwaliteit. Hieronder beschrijven de belangrijkste zaken waar je op moet letten als je een skihelm kopen gaat.

Sinner Moon
Een fijne skihelm kopen

1. De maat van de skihelm

Om de maat van je skihelm te bepalen, meet je de omtrek van je hoofd ter hoogte van een centimeter boven de wenkbrauwen. Op de achterkant van de helm staat de maat van de  helm vermeld, onderstaande tabel geeft een idee van de helmmaten. Kijk hier voor het bepalen van de juiste maat voor een skihelm.

Maat van de helm XXXS XXS XS S M L XL XXL
Hoofdomtrek in cm 49 – 50 51 – 52 53 – 54 55 – 56 57 – 58 59 – 60 61 – 62 63 – 64

2. De pasvorm van de ski helm

De juiste pasvorm is een optelsom van veiligheid en comfort. Het is belangrijk dat de helm ook zonder de kinriem stevig zit. Bij lichte bewegingen, zoals knikken en schudden met het hoofd, mag de helm niet over je haren bewegen. Wanneer de helm bij deze bewegingen, zonder kinriem, op zijn plek blijft zitten, dan heb je de goede maat en pasvorm te pakken. Houdt de helm nu enkele minuten op. Als je na een paar minuten geen pijn of knelling ervaart, weet je dat deze helm de juiste pasvorm voor jouw hoofd heeft.

3. Skihelm kopen – houd rekening met de skibril

Je skihelm en je skibril moeten goed bij elkaar aansluiten. Niet (alleen) in design, maar vooral functioneel. Pas een nieuwe helm dus altijd in combinatie met je skibril. De band van de skibril moet door de skibril houder van de helm passen. En de randen van de skibril moeten goed aansluiten bij de randen van je skihelm.

Daarnaast zijn er skihelmen verkrijgbaar met een ingebouwd vizier. Voordeel van zo’n skihelm met vizier is dat ze je een breed zicht verschaffen en dat ze comfortabel zijn in gebruik (je schuift het vizier met één hand omhoog. Ander bijkomend voordeel voor brildragers is dat de reguliere bril onder dit vizier gedragen kan worden (waar een bril dragen onder een skibril echt onmogelijk is).

Kortom, pas een skihelm altijd in combinatie met je skibril. Of kies voor een helm met ingebouwd vizier.

Skihelm aanbieding
Een skihelm met vizier is een goede optie.

4. Skihelm kopen – De kinriem

De kindriem moet niet alleen lekker zitten, maar moet ook makkelijk te bedienen zijn. Het liefst nog met handschoenen aan. Als je gaat eten of apres skiën, wil je de helm snel op en af kunnen zetten. Test de kinriem met handschoenen, omdat deze onder extreme weersomstandigheden vaak wat moeilijker opengaat en sluit.

5. Ventilatie

Tijdens de wintersport krijg je te maken met uiteenlopende weersomstandigheden. Om de helm aan te kunnen passen aan de omstandigheden is verstelbare ventilatie aan te raden. Het is aangenaam als ventilatieroosters tijdens regen of hevige sneeuwval afgesloten kunnen worden.

Tips bij het online kopen van een skihelm

Het online aanbod van skihelmen is groot. Dat is fijn. Zorg dat je altijd kiest voor een webshop waar je je bestelling ook makkelijk (en liefst kosteloos) retour kunt sturen. Kies één of meerdere helmen en test ze thuis rustig uit. Kijk naar alle bovenstaande punten en beweeg je hoofd met de helm in verschillende posities. Laat de helm een paar minuten op je hoofd zitten en kijk of deze nergens knelt of pijn doet. Test of de kinriem en de ventilatie aan jouw persoonlijke eisen voldoet. Kijk ook naar bijvoorbeeld wasbare binnenbekleding, als dit zaken zijn die je op prijs stelt. Neem in ieder geval goed de tijd om de helm te proberen. Het voordeel van online kopen is dat je dit in de privacy van je eigen huis kan doen, zonder dat er een ongeduldige verkoper naast je staat te wachten. Een skihelm kopen, is een klus waar je beter de tijd voor kan nemen.

Tot slot – een skihelm kopen doe je vaker dan eens!

Een skihelm kopen is een belangrijke investering. Zowel voor veiligheid als voor comfort. Wanneer je een flinke val maakt, moet je zo snel mogelijk een nieuwe skihelm kopen. Het materiaal kan (onzichtbaar!) beschadigd zijn waardoor de helm na een val eigenlijk niet meer voldoende bescherming biedt. Na ongeveer vijf jaar is het sowieso tijd om een nieuwe skihelm te kopen. Het dempend materiaal is dan niet meer optimaal en aan vervanging toe.

 

 

 

Eerder verschenen
Schladming start met bouw nieuwe skilift: Lärchkogelbahn
Ook interessant
Apres ski in Saalbach Hinterglemm? Dit zijn de leukste plekken!