Sneeuwkanonnen worden op zich wel vaker ingezet tijdens de Olympische Spelen. Zo werden ze in onder meer Sotsji en Vancouver gebruikt om de wedstrijdpistes te preparenen. Maar dat waren de Winterspelen, nog nooit eerder werden ze ingezet bij de Zomerspelen. Dat gaat wellicht komende zomer veranderen, als de Olympische Spelen 2020 in Tokio plaats zullen vinden.
Test met sneeuwkanonnen bij 30 graden
Omdat de temperatuur tijdens de zomer in Tokio behoorlijk op kan lopen en atleten en toeschouwers daar behoorlijk veel last van kunnen ondervinden, zijn er al een aantal verschillende mogelijke oplossingen getest. Zo is er een test gedaan met het creëren van zoveel mogelijk schaduwplekken en het distribueren van water en ijs onder toeschouwers tijdens een strandvolleybal wedstrijd afgelopen juli. Blijkbaar hadden deze maatregelen nog niet het gewenste resultaat. Vanaf 13 september vindt er daarom een nieuwe test plaats waarbij sneeuwkanonnen worden ingezet tegen de warmte op de tribune. Toeschouwers worden dan, tijdens een kanowedstrijd in de Japanse hoofdstad, besproeid met maar liefst twee ton verse (kunst)sneeuw ter verkoeling.
Wanneer dit experiment succesvol verloopt, zullen sneeuwkanonnen op grotere schaal ingezet worden tijdens de Olympische wedstrijden. Wat de kosten hiervan zullen zijn is nog onbekend.
Sneeuwkanonnen alleen voor de toeschouwers
Olympische sporters zullen tijdens de Spelen overigens geen hinder ondervinden van de sneeuwkanonnen. De sneeuwkanonnen worden alleen gebruikt het publiek verkoeling te bieden. Voor de atleten gelden andere maatregelen. Zo gaan de marathons ’s morgens extra vroeg van start om de hitte zoveel mogelijk te ontlopen. De marathon begint dan al om 6 uur.
De hoge zomertemperaturen in Tokio hebben tijdens de trainingen van afgelopen zomer al voor verschillende incidenten gezorgd. Zo kregen een aantal jonge atleten tijdens een roeiwedstrijd last van hartkloppingen. Dus wie weet wat voor maatregelen de organisatie de komende weken nog meer bedenkt om voor extra verkoeling te zorgen…
Sneeuwkanonnen inzetten tegen de hitte…slim of waanzin?
De inzet van sneeuwkanonnen tegen de hitte op een sportevenement in de zomer… Innovatief is het wel. Maar in deze tijd waarin we met z’n allen strijden voor meer duurzaamheid lijkt het ook een bizar idee. Sneeuwkanonnen verbruiken een enorme hoeveelheid water en energie. Waar gaat Japan de benodigde sneeuwkanonnen vandaan halen? En waar komt het water en de elektriciteit vandaan? In Oostenrijk zijn er op in veel skigebieden speciale opslagmeren voor de watervoorziening voor de sneeuwkanonnen. Bovendien wordt er veel gebruik gemaakt van groene stroom, die opgewekt wordt in waterkrachtcentrales. Of de Japanse hoofdstad ook de beschikking heeft over zo’n watervoorziening en op welke manier de elektriciteit wordt opgewekt is ons niet bekend.
We zullen voor antwoorden moeten wachten tot na de test op 13 september tijdens het kano evenement. Maar waar zijn erg benieuwd of de bekende sneeuwkanonnen straks, hartje zomer in de Japanse hoofdstad op volle toeren staan te draaien…
Verliefd op bergen en verslaafd aan wintersport in de breedste zin van het woord. Je vindt mij op de piste, naast de piste en in warme berghutten. Wintersport verenigt voor mij tijd voor de mooiste dingen uit het leven: familie, vrienden, sport, natuur en lekker eten.
0 Commentaren